Με την απονομή στον Δήμο Τρικκαίων του «Σήματος Αποστολής» (Mission Label) για την Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Εξυπνων και Ουδέτερων Κλιματικά Πόλεων μέχρι το 2030, συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια του Δήμου να ολοκληρώσει σειρά δράσεων για πιο «πράσινα» Τρίκαλα.

Η συγκεκριμένη διαδικασία του Mission Label αποτελεί αναγνώριση από την ΕΕ, του Κλιματικού Συμφώνου που ήδη έχει υλοποιήσει ο Δήμος Τρικκαίων, διευκολύνοντας ταυτοχρόνως την πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας.

Μαζί με τον Δήμο Τρικκαίων το Mission Label απονεμήθηκε σε άλλες 19 πόλεις, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό όσων το έλαβαν, σε 53.

Σε σχετική της δήλωσης, η κ. Iliana Ivanova, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε:

«Το σήμα αποστολής της ΕΕ γιορτάζει τα τολμηρά βήματα που λαμβάνουν αυτές οι 20 πόλεις προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας. Η δέσμευσή τους ανοίγει το δρόμο για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον για όλες τις κοινότητές μας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να τους στηρίζει σε αυτό το ταξίδι».

Το «Σήμα» δίνει στις πόλεις πρόσβαση στο Climate City Capital Hub, έναν διεθνή χρηματοδοτικό πόρο που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2024. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εμπλοκή με ιδιωτικά κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή της ΕΕ για τις κλιματικές-ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, είναι  από τις αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.

Οι 20 πόλεις που έλαβαν το σήμα είναι: Aachen, Münster (Γερμανία), Τρίκαλα (Ελλάδα), Miskolc (Ουγγαρία), Eilat (Ισραήλ), Μπολόνια, Μπέργκαμο, Μιλάνο, Πράτο, Τορίνο (Ιταλία), Liepāja (Λετονία), Χάγη (Κάτω Χώρες), Πόρτο (Πορτογαλία), 2η περιφέρεια Βουκουρεστίου, Suceava (Ρουμανία), Λιουμπλιάνα, Kranj (Σλοβενία), Γκέτεμποργκ, Gävle, Umeå (Σουηδία).

Από το γραφείο Τύπου