Υπάρχουν κανόνες και κανονικότητες στη σχέση ενός ζευγαριού, ιδίως όταν η συζήτηση περνά στον τομέα της σεξουαλικής δραστηριότητας; Αν το ζήτημα είναι η συχνότητα στο σεξ, πιστεύετε πως αν θα είναι τέσσερις φορές τον μήνα ή δύο φορές την ημέρα ορίζεται από κάποια γενική επιταγή που πρέπει να τηρείται με ευλάβεια;
Προτού βιαστείτε να δώσετε απάντηση, ο Δρ. David Ludden, καθηγητής Ψυχολογίας στο Κολέγιο Georgia Gwinnett College θα πρότεινε μια ανασκόπηση της ανθρώπινης σεξουαλικής εμπειρίας, των πολλών και ποικίλων εκφάνσεων της, της διαφορετικότητας των ατόμων και των επιθυμιών που συχνά μεταβάλει η καθημερινότητα.
Τι γίνεται, λοιπόν, όταν η άνιση ερωτική επιθυμία και η διαφωνία για τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών διακυβεύουν τη σχέση;
Την απάντηση αναζήτησαν οι ψυχολόγοι Laura Vowels και Kristen Mark από το Πανεπιστήμιο του Southampton στην Αγγλία, μελετώντας τις απαντήσεις 229 ενηλίκων σχετικά με τις στρατηγικές καταπολέμησης αυτού του χάσματος επιθυμίας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Archives of Sexual Behavior.
Στο πρώτο στάδιο, έπειτα από απαντήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με την σεξουαλική ικανοποίηση, την ικανοποίηση από τη σχέση τους και τη σεξουαλική επιθυμία, διαπιστώθηκε από τους τρεις τομείς, σημειώθηκε διαφορά στην αξιολόγηση που έκαναν τα δύο φύλα μόνο στον τομέα της σεξουαλική επιθυμίας, η οποία ήταν εντονότερη στους άνδρες.
Πέντε στρατηγικές αντιμετώπισης
Αφού ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να αναφέρουν στρατηγικές αντιμετώπισης του προβλήματος της άνισης επιθυμίας, οι ερευνητές, πραγματοποιώντας ανάλυση περιεχομένου, ομαδοποίησαν τις μεθόδους οι οποίες παρατίθενται παρακάτω αξιολογικά, από τη μέθοδο με τη μικρότερη σεξουαλική συμμετοχή προς τη μεγαλύτερη:
1. Αποδέσμευση: Ο σύντροφος με τη μικρότερη ερωτική επιθυμία εμμένει ενώ ο πιο ένθερμος για ερωτική επαφή υποχωρεί ή εκτονώνεται σε δραστηριότητες όπως γυμναστική ή άλλα χόμπι. Από το 11% του δείγματος που επέλεξε αυτή τη στρατηγική, μόνο το 9% είδε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Συνολικά, η αποδέσμευση αποτελεί τη λιγότερο αποτελεσματική μέθοδο, με δυνάμει κινδύνους για το μέλλον της σχέσης.
2. Επικοινωνία: Το ζευγάρι συζητά το θέμα της άνισης σεξουαλικής επιθυμίας και αναζητά συμβιβαστική λύση, όπως μετάθεση της συνεύρεσης σε άλλη ημέρα. Από το 11% των συμμετεχόντων που έχουν επιλέξει τη μέθοδο, μόλις το 57% τη βρήκε χρήσιμη. Βασικό πρόβλημα είναι πως οι σύντροφοι πρέπει να νιώθουν άνετα να συζητούν για θέματα γύρω από το σεξ και την επιθυμία, διαφορετικά μπορεί να επέλθει εκνευρισμός και ψυχρότητα.
3. Δραστηριότητα άνευ συντρόφου: Αυνανισμός, παρακολούθηση πορνό ή ανάγνωση ρομαντικής ή ερωτικής μυθοπλασίας, αποτελούν μέθοδο που ανέφερε το 27% του δείγματος, με το 46% εξ αυτών να τη βρίσκουν αποτελεσματική. Σημειώνεται πως το μισό σχεδόν του συνολικού δείγματος ανέφερε τη συγκεκριμένη μέθοδο, όχι όμως ως πρώτη επιλογή. Μολονότι κρίνεται μια καλή λύση, εάν καταλήξει μόνιμη και όχι προσωρινή εναλλακτική, θα ακολουθήσει η δυσανασχέτηση του ερωτικά διαθέσιμου συντρόφου.
4. Κοινή δραστηριότητα: Οι σύντροφοι καταφεύγουν σε δραστηριότητες όπως αγκαλιές, μασάζ, μπάνιο μαζί, που μπορεί να οδηγήσουν στη συνεύρεση ή και όχι. Εναλλακτικά, ο σύντροφος με την περιορισμένη επιθυμία μπορεί να επιδιώξει τον αμοιβαίο αυνανισμό ή την ικανοποίηση του συντρόφου με στοματικό έρωτα. Το 38% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως προτιμούν αυτή τη μέθοδο, με περισσότερους απ’ τους μισούς να είναι ευχαριστημένοι. Σημαντικό είναι πως ακόμη και μη σεξουαλικές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα από κοινού ή το κράτημα των χεριών στη βόλτα, ενισχύουν τη σύνδεση και πιθανώς να αυξήσουν την επιθυμία για ερωτική επαφή.
5. Σεξ αναγκαστικά: Η τελευταία στρατηγική θέλει τον σύντροφο με τη μικρότερη επιθυμία να υποχωρεί σε βιαστικό σεξ ή στη συνεύρεση παρά την έλλειψη διάθεσης, την οποία πιθανώς αποκτήσουν κατά τη διάρκεια της πράξης. Για το 14% που την έχει επιλέξει, η ευχαρίστηση από το σεξ και η ικανοποίηση του συντρόφου αποτελούν βασικό ζητούμενο στη σχέση, ενώ 58% εξ αυτών ήταν ευχαριστημένοι από την αποτελεσματικότητά της.
ygeiamou.gr