Επιστολή με τα επιχειρήματα για τη μη ενοποίηση των φορέων διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στη Θεσσαλία, απέστειλε το ΔΣ της ΠΑΔΥΘ. Η επιστολή είναι απόρροια της ομόφωνης απόφασης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της διαδημοτικής επιχείρησης, δηλαδή των 10 Δημάρχων των περιφερειακών ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας. Η απόφαση ελήφθη στις 29 Οκτωβρίου και άμεσα αποφασίστηκε η αποστολή της επιστολής, με υπογράφοντα τον πρόεδρο της ΠΑΔΥΘ και Δήμαρχο Τρικκαίων, Νίκο Σακκά. Τα επιχειρήματα παρατίθενται αναλυτικά και εκθέτουν επακριβώς τους λόγους, για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί ως έχει η λειτουργία της υγιούς Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας. Η επιστολή εστάλη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ και τους δυτικοθεσσαλούς Υπουργούς και βουλευτές, Δημήτρη Παπαστεργίου, Κώστα Τσιάρα, Κώστα Σκρέκα, Κατερίνα Παπακώστα, Θανάση Λιούτα, Μαρίνα Κοντοτόλη, Γιώργο Κωτσό, Ασημίνα Σκόνδα και Αριστοτέλη Σπάνια.
Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμοι κύριοι/ες Υπουργοί, βουλευτές/τριες της Θεσσαλίας
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΔΥΘ ΑΕ στη συνεδρίασή του της 29ης Οκτωβρίου 2024 αποφάσισε ομόφωνα να αποστείλει σε εσάς επιστολή διαμαρτυρίας, για την επιχειρούμενη ενοποίηση των Φο.Δ.Σ.Α. της Θεσσαλίας.
Η απόφαση αφορά στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων ,τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργω ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων». Στο μέρος Β’ «Εκσυγχρονισμός της Διαχείρισης Αποβλήτων», Κεφάλαιο Α’ «Ρυθμίσεις για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και ζητήματα σχετικών εισφορών-Τροποποίηση Ν. 4555/2018» περιλαμβάνεται το άρθρο 6 με το τίτλο «Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας -Προσθήκη άρθρου 226ΣΤ στον Ν. 4555/2018».
Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο άρθρο αυτό, τα ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ» και «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ», καταργούνται και οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από τον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Θεσσαλίας ΠΑΔΥΘ ΑΕ, στον οποίο εντάσσονται και οι Δήμοι-μέλη των καταργούμενων Συνδέσμων με δωρεάν παραχώρηση μετοχών από τους μετόχους της ΠΑΔΥΘ ΑΕ. Η ΠΑΔΥΘ ΑΕ μετονομάζεται σε Φο.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Θεσσαλίας-Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.»
Ηδη από τις 3 Σεπτεμβρίου 2024 η ΠΑΔΥΘ, με επίσης ομόφωνη απόφαση των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, των εκπροσώπων των 10 Δήμων της Δυτικής Θεσσαλίας, πρότεινε να δημιουργηθούν δύο (2) Φο.Δ.Σ.Α.:
α) Ο Φο.Δ.Σ.Α. Ανατολικής Θεσσαλίας (ο οποίος θα περιλαμβάνει τον Σύνδεσμο Μαγνησίας & τον Σύνδεσμο Λάρισας), με τη νομική μορφή Συνδέσμου (ΝΠΔΔ) και
β) ο Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Θεσσαλίας (ο οποίος θα περιλαμβάνει την ΠΑΔΥΘ Α.Ε.) με την νομική μορφή Α.Ε. των ΟΤΑ (ΝΠΙΔ), για τη διαχείριση & λειτουργία των έργων.
Για την εκπόνηση, τροποποίηση και παρακολούθηση του ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας να ορισθεί ένας εκ των δύο (2) Φο.Δ.Σ.Α..
Στη διάρκεια της διαβούλευσης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έλαβε υπόψιν τους αυτή την απόφαση της ΠΑΔΥΘ ΑΕ και κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση το σχέδιο νόμου, χωρίς καμία τροποποίηση στο επίμαχο άρθρο 6.
Οι εκπρόσωποι των περίπου 250.000 κατοίκων της δυτικής Θεσσαλίας, που διατηρούν μια υγιή και με συνεχή θετικά αποτελέσματα εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων, ανακύκλωσης και ΣΜΑ, επισημαίνουν ότι:
Η ψήφιση του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου, ως έχει, θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία και τη διαχείριση των εγκαταστάσεων, της ΠΑΔΥΘ ΑΕ, στον σχεδιασμό νέων περιβαλλοντικών έργων σε εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας για την επίτευξη των στόχων που θέτει ο ΕΣΔΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην καθημερινότητα των δημοτών της δυτικής Θεσσαλίας.
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα του 1ου Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος είναι και ο «νοικοκύρης» της περιοχής του, ευρισκόμενος δίπλα στον δημότη. Με τη δημιουργία Περιφερειακού ΦοΔΣΑ, αναγκαστικά δημιουργείται ένας 2ος Βαθμός με εξειδικευμένη αρμοδιότητα, ο οποίος είναι δύσκολο έως ανέφικτο να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται τη καθημερινότητα.
Ενας ΦοΔΣΑ για να επιτελέσει το έργο του, (περιβαλλοντικά-επιστημονικά-οικονομικά) πρέπει να έχει ένα ικανοποιητικό γεωγραφικό και κυρίως πληθυσμιακό μέγεθος.
Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου ως έχει και με την εφαρμογή του θα προκύψουν δυσλειτουργίες, όπως:
Γίνεται ανέφικτη η εποπτεία και αποτελεσματικότερη λειτουργία της κάθε εγκατάστασης.
Δημιουργείται εσωτερικός γραφειοκρατικός μηχανισμός.
Υφίσταται ποικιλία και όχι ομοιομορφία στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς (ιδιοκτησία, παραχώρηση κατά χρήση, μίσθωση, κ.λπ.) των παγίων και των κινητών περιουσιακών στοιχείων.
Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στον καθορισμό των ετήσιων εισφορών κάθε Δήμου – άρα κάθε πολίτη – με βάση την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που εισέφερε ο ΦοΔΣΑ στον οποίο ανήκε.
Ανατρέπεται η υπάρχουσα χάραξη χωριστής τιμολογιακής πολιτικής.
Δημιουργείται ανισορροπία στη λειτουργία, καθώς η ΠΑΔΥΘ ΑΕ λειτουργεί όλες τις εγκαταστάσεις με δικό της προσωπικό, ενώ οι άλλοι δύο ΦοΔΣΑ έχουν αναθέσει την λειτουργία και διαχείριση σε ιδιώτες, με συνέπεια το κόστος να είναι υψηλότερο.
Η απαιτούμενη πρόσληψη νέου προσωπικού θα αποδώσει μετά από μεγάλο διάσημα, καθώς απαιτείται εκπαίδευσή του. Μόνιμο προσωπικό σήμερα (38 άτομα) έχει η ΠΑΔΥΘ ΑΕ, και εν μέρει ο ΦοΔΣΑ Λάρισας.
Θα υφίσταται ανισότητα στο ωράριο των εργαζομένων , καθώς οι εργαζόμενοι της ΠΑΔΥΘ ΑΕ εργάζονται 8 ώρες ημερησίως και οι εργαζόμενοι των άλλων δύο ΦοΔΣΑ ως ΝΠΔΔ εργάζονται 6,5 ώρες.
Είναι αμφίβολο εάν και σε ποιον βαθμό θα μπορούν να τηρούνται οι δεσμεύσεις των σημερινών ΦοΔΣΑ προς τους κατοίκους των περιοχών όπου κατασκευάστηκαν και λειτουργούν εγκαταστάσεις (π.χ. ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας) .
Αξιότιμες/οι κυρίες/οι
Η επιμονή στη δημιουργία ενός μόνο Φο.Δ.Σ.Α. στη Θεσσαλία, θα οδηγήσει μία περιβαλλοντική Βαβέλ, αντί να δημιουργηθεί ένας πολυδύναμος Φο.Δ.Σ.Α..
Ταυτοχρόνως, διαλύει ό,τι με κόπο όλα αυτά τα χρόνια έχει κτιστεί, με τη σύμφωνη γνώμη και των τοπικών κοινωνιών, κάτι που αποτέλεσε το «κλειδί της επιτυχίας» της Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε..
Για τους παραπάνω λόγους, το ΔΣ της ΠΑΔΥΘ ΑΕ αποφάσισε να διεκδικήσει
– Να αποσυρθεί το άρθρο 6 του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου που αφορά την δημιουργία ενός Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας,
– Να παραμείνει η ΠΑΔΥΘ ΑΕ ως Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Θεσσαλίας.
Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο εγκριθεί ως έχει, η ΠΑΔΥΘ ΑΕ δηλώνει ότι θα σε κλιμάκωση των ενεργειών μας, προκειμένου να μην εφαρμοσθεί το σχετικό άρθρο.
Ζητούμε εκ μέρους όλων των πολιτών της Δυτικής Θεσσαλίας, με γνώμονα την ορθή διαχείριση απορριμμάτων, με στοιχεία αμιγώς περιβαλλοντικά, οικονομικά, χωροταξικά, τη στήριξή σας σε αυτήν την ομόθυμη και άκρως συμφέρουσα για όλη τη Θεσσαλία απόφασή μας.