Ο αιφνιδιασμός, η άσκηση ψυχολογικής πίεσης και η προσαρμογή στην επικαιρότητα είναι ορισμένα από τα στοιχεία της μεθοδολογίας που ακολουθούν οι παντός είδους απατεώνες για να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες με διάφορα προσχήματα όπως τα “μαϊμού” τροχαία, η καταβολή επιδομάτων από την Πολιτεία, κ.α.

Οι ενημερωτικές εκστρατείες που υλοποίησε η “Ελληνική Αστυνομία” φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς, αλλά οι απατεώνες δεν πτοούνται και συνεχίζουν ακάθεκτοι.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αστυνόμος Β΄, κ. Πέτρος Παπαδημητρίου, καταδεικνύουν ότι έχουμε μια μείωση που προσεγγίζει το 30% για το 10μηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου σε επίπεδο Θεσσαλικής Περιφέρειας.

Πιο συγκεκριμένα τους πρώτους 10 μήνες του 2022 είχαν καταγραφεί 250 απάτες, τελεσμένες και σε απόπειρα στην Θεσσαλία έναντι 117 τους πρώτους 10 μήνες του 2023.

Για την Λάρισα ειδικότερα το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 έχουν καταγραφεί 87 απάτες, τελεσμένες και σε απόπειρα έναντι 81 στο 10μηνο του 2023. “Η ενημέρωση είναι η καλύτερη προστασία απέναντι στους δράστες”, είπε ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε: “Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, παρατηρούμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί στην Θεσσαλία περιστατικά εξαπάτησης πολιτών με τους δράστες να χρησιμοποιούν παλιές και γνωστές μεθόδους και συγκεκριμένα, με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος και τη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου που χρήζει άμεσης ανάγκης για χειρουργική επέμβαση, καταφέρνοντας να εξαπατήσουν ανυποψίαστους συμπολίτες μας και να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά”.

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και σε αντίστοιχα περιστατικά όπου ζητήθηκε από πολίτες η συνδρομή της Αστυνομίας με αποτέλεσμα γίνουν και συλλήψεις των δραστών. “Στις 9 Νοεμβρίου, κληθήκαμε στην Ελασσόνα, στις 4 Νοεμβρίου στα Τρίκαλα, την 1η Νοεμβρίου στον Αλμυρό και στις 10 και 15 Οκτωβρίου στον Βόλου, όπου καταφέραμε να αποτρέψουμε τις απάτες, πραγματοποιώντας παράλληλα και συλλήψεις δραστών. Το όφελος ήταν διπλά γιατί αφενός δεν εξαπατήθηκαν οι πολίτες και αφετέρου βοήθησαν την Αστυνομία να σταματήσει τη δράση των απατεώνων σε βάρος άλλων ανυποψίαστων πολιτών”.

Προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών για να μην πέφτουν θύματα των απατεώνων η Αστυνομία στη Θεσσαλία συνεχίζει την ενημερωτική καμπάνια της. Ετσι, έχουν δημιουργηθεί, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδημητρίου, δύο βίντεο, εκ των οποίων το ένα με διαφάνειες σε μορφή βιβλίου με τις πιο συχνές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι δράστες, καθώς και με χρήσιμες συμβουλές – οδηγίες για την αποφυγή της εξαπάτησης. Το δεύτερο βίντεο είναι ένα παιχνίδι με 7 ερωτήσεις στις οποίες γίνεται ρεαλιστική αναπαράσταση των τεχνικών που χρησιμοποιούν οι δράστες. Τις προηγούμενες ημέρες επίσης, διανεμήθηκαν φυλλάδια με συμβουλές σε πολίτες έξω από εκκλησίες στον Βόλο, ενώ αστυνομικοί επισκέφθηκαν ΚΑΠΗ σε Λάρισα και Βόλο, ενημερώνοντας κυρίως ηλικιωμένα άτομα.

Αντίστοιχες δράσεις προγραμματίζονται και για την υπόλοιπη Θεσσαλία, ενώ ενημερωτικές δράσεις και συμβουλές για την αποφυγή των απατεώνων γίνεται και μέσα από τους λογαριασμούς που διαθέτη η Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας και στα social media.

ertnews.gr