Την επέκτασή του και σε άλλες θεσσαλικές πόλεις εξετάζει το Joist Innovation Park που ξεκίνησε την λειτουργία του στη Λάρισα πριν από έναν χρόνο.
Το πάρκο καινοτομίας αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (ευρωπαϊκός μη κερδοσκοπικός οργανισμός) και ενός μικρού αριθμού ιδιωτών ενώ χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια με όρμα τη διασύνδεση της τεχνολογίας με το επιχειρείν.
Στη Λάρισα στεγάζεται σε ένα κτίριο, στο οποίο κατά το παρελθόν λειτουργούσε μια τοπική βιομηχανία αλουμινίου και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μεταμορφώθηκε ολοκληρωτικά σε έναν χώρο ικανό να υποστηρίξει όλες τις νέες τεχνολογίες.
Παρότι διατηρήθηκε ο βιομηχανικός του χαρακτήρας, ωστόσο πλέον αποτελεί έναν σύγχρονο πολυχώρο όπου τα πάντα λειτουργούν με την χρήση WiFi. "Πρόκειται για μια επένδυση, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ", σημειώνει ο πρόεδρος του Joist Τάσος Βασιλειάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το hub έχει τη δυνατότητα να παρέχει 14 κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν έναντι κάποιου τιμήματος.
"Επί του παρόντος έχει ενεργοποιηθεί το 50% των δυνατοτήτων μας και μέσα στους επόμενους μήνες θα φτάσουμε σε φουλ ρυθμούς λειτουργίας", προσθέτει ο κ. Βασιλειάδης.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει η διοίκηση του Joist, εκτιμά ότι σε χρονικό ορίζοντα έξι μηνών με ένα έτος θα έχει καταφέρει να φτάσει σε break even ενώ στόχος είναι να καταστεί πλήρως βιώσιμο.
Η επέκταση μέσω franchise
Σε αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων μισθώνει χώρους γραφείων σε νεοφυείς επιχειρήσεις (αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 4 από την Λάρισα) ή σε όποιον επαγγελματία αναζητά κάποιον χώρο για να εργαστεί, να κάνει συναντήσεις ή να συμμετάσχει σε κάποιο διαδικτυακό meeting. Μάλιστα, διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο στούντιο με green box, το οποίο χρησιμοποιούν ακόμη και youtubers.
"Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση ιδιαίτερα των νέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας, που έχουν αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη προσπάθεια", αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης και συνεχίζει: "Παρότι κάνουμε τα πρώτα βήματα, ωστόσο απώτερος στόχος μας είναι να μεταφέρουμε το μοντέλο του Joist και σε άλλα σημεία της Ελλάδας και όχι μόνο".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, στο μελλοντικό σχεδιασμό εντάσσεται η δημιουργία αντίστοιχων πάρκων καινοτομίας μέσω της μεθόδου του franchise. Αυτό προϋποθέτει την εύρεση των κατάλληλων συνεργατών καθώς και του χώρου, ο οποίος θα πρέπει να είναι επιφάνειας άνω των 200 τ.μ. ενώ σε πρώτη φάση στο ραντάρ έχουν μπει οι γειτονικές πόλεις με τη Λάρισα. Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει και κάποιες αρχικές συζητήσεις με την Κύπρο ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται η επέκταση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Λ.Ε thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Ματίνα Χαρκοφτάκη, capital.gr)