Πόλεμος με μηνύσεις και εξώδικα μαίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο εσωτερικό του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Ενισχύσεων - ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με την Καθημερινή (Γιάννης Σουλιώτης) αιτία η παύση από τα καθήκοντά της τής μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του οργανισμού και η απόφαση της διοίκησης να μην της επιτρέψει την πρόσβαση στο αρχείο της, σφραγίζοντας με λουκέτο τους φοριαμούς και την πόρτα του γραφείου της. Η υπάλληλος, η οποία περιγράφεται ως η ελέγκτρια που έφερε στο φως την απάτη με τα εικονικά βοσκοτόπια, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στο Α.Τ. Ομόνοιας κατά του επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ και ακόμη δύο στελεχών του οργανισμού. Ο πρόεδρος του οργανισμού, αντιστοίχως, έστειλε εξώδικο στην ελέγκτρια προειδοποιώντας την ότι σήμερα το μεσημέρι επιτροπή υπαλλήλων του οργανισμού θα προχωρήσει σε αποσφράγιση του γραφείου και έλεγχο του αρχείου της.

Πριν από την τοποθέτησή της στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου από την οποία προ δεκαημέρου καθαιρέθηκε, ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμεσων Ενισχύσεων. Με αυτήν της την ιδιότητα είχε προχωρήσει στη δέσμευση 6.000 ΑΦΜ, κρίνοντας ύποπτες τις συγκεκριμένες αιτήσεις ενίσχυσης. Επιπλέον, λόγω της εμπειρίας της απασχολείται ως ειδική σύμβουλος του γραφείου Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων που ερευνά το οικονομικό σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την απόσπασή της ούτως ώστε να συνδράμει το έργο τους. Στις 14 Οκτωβρίου πάντως παύθηκε από τα καθήκοντά της, με τη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» να κάνει αναφορά σε «υπηρεσιακή ανεπάρκεια».

Το πρωί της Δευτέρας μετέβη στο γραφείο της στον ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκοντας τους φοριαμούς με το προσωπικό της αρχείο κλειδωμένους με λουκέτα. Συνοδεία δικηγόρου πήγε στο Α.Τ Ομόνοιας όπου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου και δύο στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Πήγα στο γραφείο μου και διαπίστωσα ότι κατά τη διάρκεια της απουσίας μου, λόγω υποχρεώσεών μου στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με την οποία συνεργάζομαι ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης, στο προσωπικό μου ερμάριο είχε τοποθετηθεί δεύτερο λουκέτο που με εμπόδιζε να παραλάβω το περιεχόμενο του ερμαρίου», αναφέρεται κατά πληροφορίες στη μηνυτήρια αναφορά. Λόγω παρέλευσης αυτοφώρου οι αστυνομικοί που επιλήφθηκαν ζήτησαν από τους μηνυόμενους να μεταβούν στο τμήμα για κατάθεση. Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο μεταξύ, έστειλε εξώδικο ενημερώνοντάς την ότι σήμερα στις 12 το μεσημέρι τα ερμάρια θα ανοίξουν με ή χωρίς την παρουσία της και το προσωπικό της αρχείο θα ελεγχθεί.

Η διοίκηση του οργανισμού σχολίασε ότι η σφράγιση του αρχείου και ο προγραμματισμένος για σήμερα έλεγχός του γίνεται στο πλαίσιο «εφαρμογής του διοικητικού δικαίου». Ενώ για την καθαίρεσή της απαντούν ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου προς τούτο. Ατομα από το περιβάλλον της, όπως και πρώην στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, μιλούν για «πόλεμο» εις βάρος της λόγω των αποκαλύψεών της και της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που έχει ανοικτές έρευνες και δικογραφίες ακόμη και εις βάρος αξιωματούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια από τις υποθέσεις που χειρίστηκε οδηγήθηκε προ τριών εβδομάδων στο ακροατήριο, με το δικαστήριο να επιβάλει βαριές ποινές στους κατηγορουμένους.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η αρχή της έρευνας έγινε τον Οκτώβριο του 2020. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι δύο παραγωγοί από το Ρέθυμνο είχαν το 2019 καταθέσει αίτηση για επιδότηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλώνοντας ότι έχουν προχωρήσει στη μίσθωση αγροτεμαχίων στην Κέα, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν ως βοσκοτόπους. Στην αίτησή τους συμπεριέλαβαν, ως ώφειλαν, ενοικιαστήρια συμβόλαια που εμφάνιζαν ως ιδιοκτήτες των εκτάσεων δύο κατοίκους του Ρεθύμνου. Οι δύο παραγωγοί εισέπραξαν από το ταμείο των κοινοτικών ενισχύσεων 73.000 ευρώ. Την επόμενη χρονιά (2020) τις ίδιες εκτάσεις στην Κέα μίσθωσαν δύο άλλοι παραγωγοί του Ρεθύμνου. Στα ενοικιαστήρια συμβόλαια που κατέθεσαν στον οργανισμό, ως ιδιοκτήτες των εκτάσεων εμφανίζονταν άλλοι από αυτούς του 2019.

«Οι φερόμενοι ως εναλλασσόμενοι ιδιοκτήτες των ίδιων αγροτεμαχίων στην Κέα Κυκλάδων άλλαξαν τα αγροτεμάχια σαν τα πουκάμισα όπως ειπώθηκε στους ελεγκτές κατά τον επιτόπιο έλεγχο και ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρή ένδειξη για συνέργεια στην ψευδή δήλωση των τεσσάρων παραγωγών που υπέβαλαν δήλωση τα έτη 2019 και 2020», αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα που τέθηκε υπόψη της «Κ». Το συνολικό ύψος της απάτης υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ.

thessaliaeconomy.gr (απο το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην Καθημερινή)