Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, το Γυμνάσιο Βαλτινού πραγματοποίησε την εκπαιδευτική ημερήσια εκδρομή του στην πόλη των Ιωαννίνων.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:
Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό οι μαθητές/μαθήτριες του σχολείου μας και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, την πόλη των γραμμάτων, των ευεργετών και των τεχνών, την “πρώτη στ’ άρματα, στα γρόσια και τα γράμματα” που συνδυάζει περίτεχνα την ομορφιά με την ιστορία.
Με την άφιξή μας στην πόλη των Ιωαννίνων κατευθυνθήκαμε στην μαγευτική λίμνη Παμβώτιδα, απ΄όπου με πλοιάριο περάσαμε απέναντι στο Νησάκι της, που αναδύονταν μαγευτικό κάτω από τον λαμπερό ήλιο.
Στο Νησάκι περπατήσαμε στα γραφικά καλντερίμια του οικισμού, θαυμάσαμε τις ασημένιες κατασκευές που εκτίθενται στα διάφορα μαγαζιά και γευτήκαμε τα παραδοσιακά γλυκίσματα του τόπου. Εδώ, η
ιστορία είναι ζωντανή και ένας τρόπος να τη μάθουμε είναι μία επίσκεψη το σπίτι του Αλή Πασά που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσειακό χώρο και φιλοξενεί τα ξυλόγλυπτα εκθέματα του Γιαννιώτη καλλιτέχνη, Βαγγέλη Γκόγκου.
Περιηγηθήκαμε στον χώρο του Μουσείου και θαυμάσαμε τα όπλα, τις τοπικές ενδυμασίες, τις χρυσοποίκιλτες πόρπες, τις καρφίτσες και τα κοσμήματα των γυναικών της περιοχής. Σε ειδική αίθουσα είδαμε την αναπαράσταση του πνιγμού της κυρά Φροσύνης, μιας μυθικής μορφής των Ιωαννίνων της οποίας η ιστορία υφαίνει τον θρύλο της λίμνης. Εκεί, στα παγωμένα της νερά, πνίγηκε από τον Αλή Πασά η όμορφη Γιαννιώτισσα μαζί με 17 ακόμα γυναίκες.
Βγαίνοντας στην παραλίμνια περιοχή της πόλης περιδιαβήκαμε τα σοκάκια της και τα λιθόστρωτα πέτρινα δρομάκια του επιβλητικού κάστρου των Ιωαννίνων, που είναι το αρχαιότερο βυζαντινό φρούριο
στην Ελλάδα. Περνώντας την μεγάλη πύλη με το οικόσημο του Αλή Πασά, μεταφερθήκαμε σε μια άλλη εποχή, τότε που το κάστρο ήταν το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Εδώ αναπτύχθηκαν τα ελληνικά γράμματα και δίδαξαν οι μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους, εδώ σπούδασαν την τέχνη του πολέμου οι μεγάλοι οπλαρχηγοί.
Στον περίπατό μας διαπιστώσαμε πόσο άρτια μπορεί να συνυπάρξει το παλιό με το καινούριο σε μια σύγχρονη πόλη υψηλής αισθητικής.
Δεν έλειψαν, φυσικά, οι απαραίτητες γαστρονομικές στάσεις σε καταστήματα με παραδοσιακά ηπειρωτικά εδέσματα αλλά και ο ελεύθερος χρόνος κατά τον οποίο οι μαθητές/μαθήτριες περιηγήθηκαν στο εμπορικό κέντρο της πόλης.
Κατά την επιστροφή είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια σύντομη στάση στο Μέτσοβο, που αποτελεί έναν πασίγνωστο ορεινό τουριστικό προορισμό. Η μαγευτική φυσική ομορφιά και η παραδοσιακή
αρχιτεκτονική των κτιρίων εντυπωσίασαν τους μαθητές/μαθήτριές μας που συνεχώς ζητούσαν να μάθουν στοιχεία για την ιστορία και για την προσφορά σημαντικών προσώπων του τόπου που ευεργέτησαν την Ελλάδα.
Επιλογικά, η εκπαιδευτική εξόρμηση στην πόλη των Ιωαννίνων αποτέλεσε ένα ταξίδι στην ιστορία, τη λαογραφία και τον φυσικό πλούτο της ευρύτερης ηπειρωτικής περιοχής. Επιστρέψαμε στο σχολείο μας, στο Βαλτινό, έχοντας αποκομίσει μια ιδιαίτερα όμορφη και ωφέλιμη εμπειρία, που διεύρυνε αναμφίβολα τον γνωστικό ορίζοντα των μαθητών και των μαθητριών μας!
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί:
Πασχάλης Νικόλαος
Παπαβασιλείου Βασιλική
Ζάχος Ευάγγελος
Παπαζήσης Σωτήρης
Γουσοπούλου Κωνσταντινιά