Την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023, είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων τις κυρίες Ιφιγένεια Μπάτζιου και Ζωή Γουγά και τον κύριο Γεώργιο Μίχο, διασώστες, μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων και εκπαιδευτές του Ν. Τρικάλων μετά από αίτημά μας να συμμετάσχουμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ε.Κ.Α.Β. με θέμα: «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - AΡXIKH ΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ» (Α΄ ΒΟΗΘΕΙΕΣ).

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με αφορμή το σχέδιο δράσης: «Συμμετοχή σε ενδοσχολικές επιμορφώσεις από αρμόδιους φορείς», στο πλαίσιο της Αξιολόγησης των Σχολικών Μονάδων και σε αυτό συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Με πολύωρη αναλυτική παρουσίαση εκπαιδευτήκαμε στην εκτίμηση και αντιμετώπιση αιμορραγίας, ρινορραγίας, εγκαύματος, πνιγμονής, κακώσεων αρθρώσεων και οστών, δηγμάτων ζώων, φιδιού και μέλισσας, αλλεργιών, επιληπτικών κρίσεων και λιποθυμίας.

Επιπλέον, παρακολουθήσαμε επίδειξη Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), εξωτερικής απινίδωσης και θέσης ανάνηψης και επιχειρήσαμε κι εμείς με τη σειρά μας τη διαδικασία ΚΑΡΠΑ στα διαθέσιμα προπλάσματα.

Ήταν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και αξιόλογο πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετικό τρόπο από τους εκπαιδευτές μας και μας έδωσε την ευκαιρία να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα της εκτίμησης έκτακτων καταστάσεων και της ικανότητας άμεσης αντιμετώπισης και χορήγησης πρώτων βοηθειών σε συνανθρώπους που μπορεί να είναι θύματα και έχουν την ανάγκη επιβίωσης ή διατήρησης των ζωτικών σημείων μέχρι την έλευση εξειδικευμένης βοήθειας.

Είναι πολύ καλύτερο να κάνουμε κάτι από το να μένουμε άπραγοι σε μια έκτακτη ανάγκη. Ακόμη κι αν φοβόμαστε ότι οι γνώσεις ή οι ικανότητές μας δεν είναι πλήρεις, ας θυμόμαστε απλά ότι η διαφορά ανάμεσα στο να κάνουμε κάτι ή να μην κάνουμε τίποτα, μπορεί να είναι να σωθεί μία ζωή.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Ιφιγένεια Μπάτζιου, την κα Ζωή Γουγά και τον κο Γεώργιο Μίχο, που με την εμπειρία τους και την άριστη κατάρτισή τους απάντησαν σε όλες μας τις απορίες και με ιδιαίτερο ζήλο και υπομονή μας βοήθησαν να αποκτήσουμε βασικές και πολύ χρήσιμες γνώσεις σε θέματα πρώτων βοηθειών.