Την παρέμβαση του εφέτη-ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμη που ερευνά τις συνθήκες της σιδηροδρομική τραγωδίας των Τεμπών, προκάλεσαν οι αναφορές για την διάθεση 25 τόνων χημικών διαλυτών που κατασχέθηκαν στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών και διατέθηκαν μετά από πλειστηριασμό. Μετά από αίτημα του Λαρισαίου δικηγόρου οικογενειών θυμάτων Στέλιου Σούρλα, ο κ. Μπακαίμης με παραγγελία του στον διευθυντή του τελωνείου ζητά να απαντηθούν ερωτήματα μεταξύ των οποίων το επίμαχο δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2023, ποιες ποσότητες χημικών βιολογικών διαλυτών κατασχέθηκαν, ποιοι πλειοδότησαν για την αγορά των ποσοτήτων που κατασχέθηκαν και κυρίως, μετά την αγορά τους, που μεταφέρθηκαν και γιατί.

Ειδικότερα, ο κ. Σούρλας είχε ζητήσει από τον ανακριτή να «διατάξει» το Τελωνείο Προμαχώνα Σερρών να απαντήσει εγγράφως «ποιοι ανακηρύχτηκαν κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 υπερθεματιστές σε δημοπρασία κατασχεθέντων από Βουλγαρία φορτίων χημικών διαλυτών από το Τελωνείο Προμαχώνα Σερρών». Οπως επίσης να ερευνήσει με ποιο μέσο μεταφέρθηκαν τα υλικά αυτά από τους υπερθεματιστές. Εάν δηλαδή η μεταφορά τους έγινε οδικώς ή με τη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με την επιβατική το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Εκτός από αυτά ο κ. Σούρλας είχε ζητήσει από τον ανακριτή να διερευνήσει «πού μεταφέρθηκαν τα φορτία αυτά, πού αποθηκεύτηκαν, ποια είναι τα παραστατικά δελτία αποστολής τιμολογίων, για ποιο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν και εάν κατά τη μεταφορά τους τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας των συγκοινωνιών».

Υπενθυμίζεται ότι εξηγήσεις για τις «αδιάθετες» και «χωρίς ευθύνη κατοχής μεγάλες ποσότητες χημικού διαλύτη που βρέθηκαν στον Προμαχώνα λίγες μέρες πριν από το έγκλημα των Τεμπών» ζήτησε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Βαγγέλη Κακάρα, Ελευθερία)