Είναι σημαντικό να θέσεις τα όρια σου, σε «energy vampires» προσωπικότητες και να βάλεις ένα τέλος στην αρνητικότητα

Είναι χειμώνας, είναι ένας ακόμη ατελείωτος Γενάρης, και έχεις πάρα πολύ καιρό να περάσεις καλά. Και σε καταλαβαίνω απόλυτα. Ωστόσο, επειδή τα πράγματα είναι που είναι δύσκολα εκ των πραγμάτων, μήπως να έχεις την προσοχή σου για τα άτομα που σε εξαντλούν ακόμη περισσότερο και κάνουν την καθημερινότητα σου, ακόμη πιο κουραστική;

Από τη μια να καταλάβουμε πως δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς λόγους για να γκρινιάξει, αλλά όταν αυτό γίνεται κανόνας και καταλήγεις να είσαι αποδέκτης γκρίνιας και μιζέριας, είναι η στιγμή να βάλεις τα όρια σου. Και επειδή τα άτομα αυτά, τις περισσότερες φορές είναι πολύ κοντινά μας, τσέκαρε τα παρακάτω σημάδια για να τους εντοπίσεις και να τους διαχειριστείς κατάλληλα:

  • Εστιάζουν μόνο στις αρνητικές πτυχές της ζωής τους

Όλοι έχουμε κακές ημέρες, που μπορεί όλα να μας φαίνονται ανυπέρβλητα. Ωστόσο και πάλι αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να εκτιμήσουμε και τις καλές πτυχές της ζωή μας. Αν έχεις κάποιο πρόσωπο στο κοντινό σου περιβάλλον το οποίο εκπέμπει μόνο αρνητικότητα, δεν έχει καμία διάθεση να περάσει καλά, παραπονιέται και σε βάζει και σένα σε μια διαδικασία να λυπηθείς ή να νιώσεις άσχημα, τότε θα ήταν χρήσιμο να κάνεις μια συζήτηση.

  • Αναζητούν διαρκώς την προσοχή μέσα από δράμα

Αυτή είναι μια ακόμη περίπτωση ατόμων που μπορούν να σε εξαντλήσουν συναισθηματικά και ενεργειακά. Πρόκειται για τα άτομα που επιζητούν διαρκώς την προσοχή και θέλουν να έχουν στραμμένο πάνω τους το ενδιαφέρον. Όταν δεν το πετυχαίνουν αυτό, τότε ξεκινούν το δράμα, την γκρίνια και τα προβλήματα για να νιώσουν σημαντικοί. Τέτοιες συμπεριφορές σε βάθος χρόνου, μπορούν να είναι εξουθενωτικές για όποιον τις δέχεται.

  • Εξαρτώνται από τους άλλους

Οι energy vampires έχουν την τάση να εξαρτώνται από άλλα άτομα. Και μάλιστα όχι μόνο αυτό, αλλά να σου καταλογίζουν την ευτυχία και την καλοπέραση τους. Δεν έκανες πχ μια μικρή πράξη που μπορεί να είχαν στο μυαλό τους, αλλά δεν εξέφρασαν ποτέ; Τότε ξεκινούν τις κατηγορίες πως δεν είσαι αρκετός/η για να τους κάνεις ευτυχισμένους. Αν παρατηρείς τέτοια δείγματα στις σχέσεις σου, η εξάντληση είναι μονόδρομος.

  • Έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης / Εγωκεντρισμό

Είναι προφανώς εκείνα τα άτομα που νοιάζονται και ασχολούνται μονάχα με τα δικά τους προβλήματα. Με τις δικές τους επιθυμίες και ικανοποιήσεις, ακόμη και αν είναι μη ρεαλιστικές. Δεν τους ενδιαφέρει η επιρροή που έχουν στον απέναντι τους, αρκεί να κερδίσουν λίγα λεπτά προσοχής, ενασχόλησης και ίσως εκμετάλλευσης.

jenny.gr