Σημαντική πρόοδος εργασιών έχει σημειωθεί στο νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου E65 που θα συνδέει τη Λαμία με την Ξυνιάδα Δομοκού.

Μιλώντας στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας, ο Υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ανέφερε ότι έχει ήδη γίνει ήδη το 90% των εργασιών στο νότιο τμήμα και στις αρχές του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το μήκος του νότιου τμήματα ανέρχεται σε συνολικά 32,5 χλμ. και ξεκινά από ημικόμβο επί του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. στος ύψος της Ανθήλης Φθιώτιδας και θα καταλήγει σε ανισόπεδο κόμβο στην Ξυνιάδα.

Το τμήμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 1 δίδυμη σήραγγα συνολικού μήκους περίπου 3 χλμ., 1 αμφίπλευρο χώρο στάθμευσης και & Ανάπαυσης, 3 ανισόπεδους κόμβους σε Λαμία, Καρπενήσι και Ξυνιάδα, και 1 αμφίπλευρο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Λιανοκλάδι).

Από τα συνολικά 32,5 χλμ. έχει παραδοθεί ήδη σε κυκλοφορία τμήμα 14,5 χλμ. από τη Λαμία έως τον ανισόπεδο κόμβο Καρπενησίου.

Στόχος ήταν το νότιο τμήμα να είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα, αλλά προκέκυψε πρόβλημα σε ένα τμήμα του άξονα πριν τη σήραγγα Όθρυος το οποίο αποφασίστηκε να παρακαμφθεί με νέα χάραξη.

Οι εργασίες προχωρούν και στο βόρειο τμήμα του Ε65 από Τρίκαλα έως την Εγνατία Οδό (15 χλμ. δυτικά των Γρεβενών) με μήκος 70,5 χλμ. Θα κατασκευαστούν -μεταξύ άλλων- 2 σήραγγες, 20 γέφυρες, 2 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών 6 ανισόπεδο Κόμβοι, 1 μετωπικός σταθμός διοδίων και 3 πλευρικοί.

Συγκριτικά, ωστόσο, με το νότιο τμήμα, στο βόρειο η πρόοδος εργασιών δεν έχει ξεπεράσει το 20%.

Με την ολοκλήρωση του συνόλου του Ε65 (σ.σ. εκτιμάται εντός του 2025) το ταξίδι από τη Λαμία έως την Εγνατία Οδό θα διαρκεί μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά και το Αθήνα-Τρίακα θα απαιτεί λιγότερες από 3 ώρες.

carandmotor.gr