Η Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 από τον IDF ( Διεθνές Οργανισμός Διαβήτη) και τον WHO ( Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ) με στόχο την ενημέρωση και την αφύπνιση του κοινού , ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με το Διαβήτη και την απειλή που αυτός αποτελεί για την υγεία.

Η Παγκόσμια ημέρα του Διαβήτη επισημοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2006 όπου ορίστηκε ημερολογιακά να τοποθετείται στις 14 Νοεμβρίου , ημέρα γενεθλίων του Sir Frederick Banting ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best το 1922.

Έτσι στις 14/11/23 το προσωπικό και ο Συντονιστής Διευθυντής του Κ.Υ. Πυλης Γιάννης Κουτσονάσιος , Γενικός/ Οικογενειακός Ιατρός με μετεκπαίδευση στο ΣΔ, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν τους πολίτες και να κάνουν το "αόρατο ...ορατό" , διότι η ζωή με Διαβήτη είναι μια αδιάκοπη άσκηση ισορροπίας , είναι σαν να κάνεις ότι κάνεις στην καθημερινή σου ζωή , ενώ ταυτόχρονα προσπαθείς να διατηρήσεις και ένα μπαλόνι στον αέρα.

Δόθηκαν φυλλάδια με πληροφορίες για το ΣΔ , γίναν μετρήσεις Σακχάρου καθώς και απάντησαν στις ερωτήσεις πολιτών που προσήλθαν στο Κ.Υ. Πύλης.