Με τους αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και να δίνουν ραντεβού στην Αθήνα, η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής και δεν θέλει να προβεί σε βιαστικές κινήσεις.
Καταγράφοντας τα αιτήματα που περιέγραψαν χθες οι αγρότες, μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού των μπλόκων, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε και επί των επτά σημείων με ενέργειες που ήδη έχουν δρομολογηθεί, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η μείωση 10% για το αγροτικό ρεύμα, η μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, οι αλλαγές σε φορολογία και ασφαλιστικό, αλλά και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που υπερέβησαν το 1 δις, ξεπερνώντας τις εισφορές των παραγωγών.
Η κυβέρνηση, όμως, δεν θέλει να κλείσει το παράθυρο του διαλόγου στους διαμαρτυρόμενους παραγωγούς. Στα υψηλά κλιμάκια του Μεγάρου Μαξίμου περιμένουν να δουν την εξέλιξη της κατάστασης και δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις ως προς την έκβαση ή την προοπτική εκτόνωσης των κινητοποιήσεων. Θεωρούν, παράλληλα, ότι έχουν καταστήσει σαφή και τα όρια ως προς το τι μπορεί να δοθεί.
Ως προς αυτό, δε, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή συζήτηση του με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νίκο Μπακατσέλο για την ανάγκη δίκαιης κατανομής των καρπών της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει «με δίκαιο τρόπο να διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα», χωρίς να τα δίνει όλα σε αυτούς που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ εις βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων. «Η πολιτική είναι μια άχαρη δουλειά κατανομής περιορισμένων πόρων σε ατελείωτες ανάγκες», είπε σιβυλλικά ο κ. Μητσοτάκης.
Βεβαίως, κρίσιμη παράμετρος για την πορεία του διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες, αλλά και για την προοπτική ενός ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη που πάντως δεν θα γίνει σε αγροτικό μπλόκο, είναι κατά πόσο η μεριά των αγροτών είναι οργανωμένη. Με άλλα λόγια, κατά πόσο υπάρχει μια ενιαία και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των διαμαρτυρομένων. Το συγκεκριμένο πλαίσιο των αιτημάτων των αγροτών και η οργανωμένη εκπροσώπηση είναι βασικά προαπαιτούμενα για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς, όπως λέγεται, ως τώρα πολλά από όσα ακούγονται είναι «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως εριμμένοι».
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν και αρκετά δίκαια και καίρια αιτήματα, όπως αυτά που εκφράζουν οι νέοι αγρότες ως προς την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ, η οποία είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και με την Ευρώπη. Ως τώρα, πάντως, για το κυβερνητικό επιτελείο η κατάσταση παραμένει ασαφής, με μια μερίδα των διαμαρτυρόμενων αγροτών να εκτιμάται ότι αναλίσκεται σε προβλεπόμενη…επαναστατική γυμναστική.
Το όριο των δρόμων
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, πάντως, να μην δυναμιτίσει την κατάσταση, το πολιτικό πρόβλημα παραμένει. Για το Μέγαρο Μαξίμου η κόκκινη γραμμή εντοπίζεται στο κλείσιμο εθνικών οδών που θα διαταράξει την κοινωνική ειρήνη και την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα. Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι έχει καταστεί σαφές ποιο είναι το όριο, στο οποίο μπορούν να φτάσουν οι διαμαρτυρίες, ενώ μιλούν για αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες.
Είναι, συνεπώς, προφανές ότι αν οι εκπρόσωποι των μπλόκων επιδιώξουν να κλείσουν για αρκετές ώρες εθνικές οδούς, η κατάσταση θα αλλάξει. Για το εν λόγω σενάριο έχουν γίνει επιχειρησιακές προετοιμασίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι πάντα σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου. Βεβαίως, στόχος δεν είναι η κατάσταση να εκτραχυνθεί, ούτε να υπάρξουν συγκρούσεις, αλλά η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό το κράτος εκβιασμού.
protothema.gr