Αναβαθμίζει τον εξοπλισμό της η ΔΕΥΑΤ και ταυτόχρονα μειώνει τις εκπομπές ρύπων, μέσω πρότασης που υπέβαλε για συγκεκριμένο έργο, αξίας 4.025.700 € (χωρίς ΦΠΑ). Ένα έργο που στοχεύει στο να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση της ΔΕΥΑΤ, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας αντλιοστασίων ύδρευσης τουλάχιστον κατά 20% και των εκπομπών CO₂ κατά 20% ετησίως,.
Το έργο
Το έργο ονομάζεται «Ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων και βελτιστοποίηση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών CO2 ΔΕΥΑ Τρικαλων». Υποβλήθηκε στο πρόγραμμα «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στις (ΔΕΥΑ)» και μάλιστα η ΔΕΥΑ Τρικάλων είναι από τις πρώτες τις χώρας που άμεσα υπέβαλαν το αίτημα για χρηματοδότηση.
Φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGenerationEU.
Τι περιλαμβάνει
Η ΔΥΑΤ υπέβαλε την πρόταση για να προμηθευτεί, να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει
- Πενήντα τρεις (53) Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου (Τ.Σ.Ε.) σε επιλεγμένα σημεία γεωτρήσεων και ανλτιοστασίων
- Δέκα (10) Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου (Τ.Σ.Ε.) Αποχέτευσης σε επιλεγμένα σημεία αντλιοστασίων λυμάτων.
- Δέκα (10) Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου Στάθμης Λυμάτων (Τ.Σ.Ε.Σ.Λ.)
- Εξοπλισμού Ελέγχου (Ε.Ε.) για ασφαλή πρόσβαση στους τοπικούς σταθμούς, τον εντοπισμό διαρροών, φορητών παροχομέτρων και διατάξεων επισκόπησης δικτύων,
- Λογισμικά για τον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ)
- Υπηρεσίες σχετικές με την αποτύπωσης δικτύων, τη θέση σε λειτουργία του συνολικού συστήματος, δοκιμαστική λειτουργία, εκπαίδευση και τεκμηρίωση
Γιατί υποβλήθηκε η πρόταση
Η προμήθεια και εγκατάσταση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και μεταφοράς δεδομένων στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΤ αποτελεί μια στρατηγική επένδυση, με στόχους
– τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές,
– την αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών πόρων και
– τη μείωση του ενεργειακού και λειτουργικού κόστους.
Πώς θα γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση
- Με εγκατάσταση υψηλής απόδοσης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, όπως αντλητικά συγκροτήματα με προηγμένα χαρακτηριστικά ενεργειακής απόδοσης για τη ρύθμιση της παροχής και της πίεσης βάσει της πραγματικής ζήτησης, μειώνοντας σημαντικά τις ενεργειακές απώλειες.
- Με εφαρμογή συστημάτων έξυπνης διαχείρισης ενέργειας και αυτοματισμού για την παρακολούθηση και δυναμική βελτιστοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων σε πραγματικό χρόνο.
- Με μείωση των μη τεχνικών απωλειών και των διαρροών μέσω της χρήσης εξειδικευμένου εξοπλισμού εντοπισμού και ελέγχου.
- Με αναβάθμιση του συστήματος μετρήσεων και παρακολούθησης κατανάλωσης, μέσω ψηφιακών μετρητών και τεχνολογιών τηλεμετρίας.
Τι θα επιλύσει
Το σύστημα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού επιλύει θέματα σχετικά με:
- Αμεση ανίχνευση και αντιμετώπιση βλαβών
- Ενεργειακό κόστος άντλησης και διανομής του νερού
- Δυναμική διαχείριση του υδατικού ισοζυγίου
- Ποιοτικό έλεγχο του νερού
Για παράδειγμα, με το σύστημα αυτό θα υπάρχει εντοπισμός αποκλίσεων και ανωμαλιών στην κατανάλωση, άμεση ανίχνευση και αντιμετώπιση διαρροών απομακρυσμένο και προσαρμοζόμενο έλεγχο αντλιοστασίων, αυτοματοποιημένο έλεγχος ποιότητας νερού, μείωση Κατανάλωσης Ενέργειας, αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της ΔΕΥΑΤ, μείωση απωλειών και άσκοπης κατανάλωσης.
Όλα αυτά τα συστήματα, εκτός από την τεχνολογική αναβάθμιση στη ΔΕΥΑΤ, προσφέρουν βελτίωση των λειτουργιών της δημοτικής επιχείρησης, έλεγχο του εξοπλισμού της για διαρροές, προσαρμογή της λειτουργίας των αντλιών, αποφυγή περιττών κύκλων λειτουργίας η μείωση των απωλειών νερού.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΥΑΤ προχωρά σε αντικατάσταση 4 γεωτρήσεων σε ισάριθμα χωριά (Λόγγο, Πατουλιά, Γλίνος, Ζηλευτή), υλοποιεί το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, ολοκληρώνει σημαντικά έργα για τα όμβρια ύδατα με νέους αγωγούς και καθαρισμούς παλιότερων.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας επεσήμανε ότι «η δημοτική επιχείρηση επιδιώκει συνεχώς να αναβαθμίζεται τον εξοπλισμό της, να παρεμβαίνει σε θέματα ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων υδάτων και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις για την περιβαλλοντική προστασία. Με το συγκεκριμένο έργο, επιδιώκουμε κα να μειώσουμε έξοδα σε σχέση με συστήματα της επιχείρησης, με ωφελούμενο, τελικά, τον καταναλωτή».
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο Δήμος Τρικκαίων έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Εξυπνες Πόλεις της Ευρώπης, οπότε σειρά δράσεων κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος.
Από το γραφείο Τύπου