Υπογράφηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τον προσωπικό αριθμό, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στην εκπομπή “Late News” του ERTΝews με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη. Ο υπουργός τόνισε ότι η νέα ρύθμιση θα διευκολύνει τη συνένωση των μητρώων του κράτους και θα εξαλείψει την ταλαιπωρία των πολιτών.
Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου «υπογράφηκε το Προεδρικό Διάταγμα, οπότε πλέον παίρνει το δρόμο του για να γίνει ΦΕΚ. Μια ιστορία που ξεκίνησε το 2020 για ένα τελείως προφανές θέμα, για να μπορέσουμε πλέον να ενώσουμε τα μητρώα του κράτους και να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε πολίτες οι οποίοι είχαν την ατυχία να έχουν δύο μικρά ονόματα και σε κάποιο μητρώο από τα επίσημα μητρώα του κράτους ένα από τα δύο μικρά ονόματα δεν είχε γραφεί ή κάποιο γράμμα στο επίθετό τους θα μπορούσε να γράφεται με διαφορετικό τρόπο, η Μαριάννα με ένα “ν” ,η Μαριάννα με δύο “ν”.
Όλα αυτά λοιπόν έρχονται να τελειώσουν. Να σταματήσουμε πλέον να ταλαιπωρούμε πολίτες για τελείως προφανή πράγματα. Να σταματήσουμε να μπλέκουμε όταν έχουμε αλλάξει ταυτότητα και αυτή δεν έχει ενημερωθεί στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες».
Αυτά θα γίνονται πλέον αυτόματα με τον προσωπικό αριθμό, είπε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε «μία και μόνη φορά θα μπούμε στο myinfo.gov.gr, πλατφόρμα που θα ανοίξει τη μέρα που θα το ανακοινώσουμε. Θα δούμε ποια τελικά είναι η εικόνα μας στα τέσσερα μητρώα.
Αν υπάρχει κάποια αναντιστοιχία τη διορθώνουμε ή πάμε για μία και μόνη φορά στο ληξιαρχείο. Για παράδειγμα, αν η ημερομηνία γέννησης είναι λάθος, δεν την αλλάζεις μόνος σου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ευτράπελα. Άρα λοιπόν, μία και μόνη φορά τακτοποιούμε πλέον την εικόνα μας στο ελληνικό δημόσιο και δεν πρόκειται ποτέ ξανά να ενοχλήσουμε ή να ταλαιπωρήσουμε πολίτες».
Ο προσωπικός αριθμός είχε πολλά στάδια είπε ο ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. « Είχε πολλά στάδια στο να εγκριθεί ο προσωπικός αριθμός και να περάσει από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επόμενο στάδιο η αναγραφή στην ταυτότητα μαζί με το Προστασίας του Πολίτη δουλέψαμε στο στάδιο αυτό.
Η Αρχή είπε πολύ σωστά ότι δεν πρέπει η ταυτότητα και οι φωτοτυπίες ταυτότητας να είναι φέιγ βολάν, άρα να σταματήσουμε και εμείς στο δημόσιο αλλά και ιδιωτικός τομέας πλέον να ζητά φωτοτυπίες ταυτότητας και στο αντίγραφο που δίνεται μέσα από το wallet να δίνονται μόνο τα τελείως απαραίτητα στοιχεία και όχι περισσότερα από αυτά που πραγματικά απαιτούνται».
«Οι καινούργιες ταυτότητες παραμένουν εν ισχύ μέχρι την ημερομηνία λήξης»
Στην ερώτηση αν εκείνοι που έχουν βγάλει καινούριες ταυτότητες θα χρειαστεί να ξαναβγάλουν ο κ. Παπαστεργίου απάντησε «οι καινούργιες ταυτότητες παραμένουν εν ισχύ μέχρι την ημερομηνία λήξης. Ο προσωπικός αριθμός θα αναγραφεί στις νέες ταυτότητες σε δεύτερη φάση και αφού περάσουμε το στάδιο αυτό της διόρθωσης των μητρώων, θα δώσουμε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αλλά οι ταυτότητες συνεχίζουν κανονικότατα να ισχύουν».
Σε άλλο σημείο επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «αν ψηφιακά η Ελλάδα στηνόταν σήμερα, είναι προφανές πως θα είχαμε έναν αριθμό. Θα ξεκινούσαμε λοιπόν το Μητρώο Πολιτών με έναν μοναδικό αριθμό. Αυτό δεν έγινε και όλα αυτά τα μητρώα δημιουργήθηκαν στην πορεία των ετών ως ξεχωριστά μητρώα.
Δηλαδή το φορολογικό μητρώο, το ασφαλιστικό μητρώο, ο αριθμός ταυτότητας και ο αριθμός που υπάρχει και δεν γνωρίζουμε στο επίσημο Μητρώο Πολιτών του Yπουργείου Εσωτερικών. Σε άλλες χώρες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα πολύ κλασικό παράδειγμα, ένας αριθμός υπάρχει και μας χαρακτηρίζει που είναι το social security number. Αυτό λοιπόν στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να περάσει γιατί ο ΑΜΚΑ έχει την ημερομηνία γέννησης.
Γι’ αυτό και το 2020 αποφασίστηκε αυτός ο ένας μοναδικός αριθμός να είναι ο ΑΦΜ, που είναι ένας μάλλον οικείος αριθμός για μας, με τα τρία ψηφία.
Τι λύσεις έρχεται να δώσει: τακτοποίηση των μητρώων του κράτους και από την ώρα που θα αλλάξουμε ταυτότητα, θα χάσουμε την ταυτότητά μας να μην χρειάζεται να ξαναπάμε σε τράπεζες, σε δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό να αντλείται μόνο του. Το επόμενο στάδιο είναι να πάμε σε μια δημόσια υπηρεσία και να πούμε “Γεια σας Παπαστεργίου Δημήτρης με με αριθμό πολίτη τάδε” και από εκεί και πέρα πλέον να ξέρουμε ότι μιλάνε για μένα και όχι για κάποιον συνονόματό μου για να μπορέσουμε να εξυπηρετηθούμε».