Στους μικρούς δρόμους και την πλατεία του Γοργογυρίου Τρικάλων ξεχύθηκαν το πρωί της Πρωτοχρονιάς τα "καρκατζάλια". Οι καλικάντζαροι με μεγάλα κυπριά και κουδούνια προκαλώντας τη μεγαλύτερη δυνατή φασαρία με τις κινήσεις τους, ξόρκισαν το «κακό» και προϋπάντησαν τον νέο χρόνο με πολλές ευχές για καλή σοδειά και ευφορία της γης.

Η αναβίωση του διαχρονικού εθίμου "Καρκατζάλια", που συνεχίζεται εδώ και χρόνια στο πανέμορφο Γοργογύρι Τρικάλων, διοργανώθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων και την ομάδα του χωριού το πρωί της πρώτης ημέρας του 2023, με τοπικά κεράσματα στους επισκέπτες. Στην πλατεία του χωριού βρέθηκε και ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος μαζί με τα καρκατζάλια χτύπησε τα μεγάλα κουδούνια τους και ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά! 

Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο των Καλικάντζαρων είναι από τα πιο αρχαία έθιμα του Γοργογυρίου που αναβιώνει κάθε χρόνο. Έχει τις ρίζες του αιώνες πίσω και διατηρείται μέχρι σήμερα αναλλοίωτο, περνώντας από γενιά σε γενιά. Τα Καρκατζάλια με τις χαρακτηριστικές στολές, τις χειροποίητες μάσκες που κρύβουν τα πρόσωπά τους, τα μεγάλα κουδούνια και τις κοσιές περνούν από σπίτι σε σπίτι για να ξορκίσουν το κακό, καταλήγοντας στην πλατεία του χωριού χτυπώντας ρυθμικά όσο πιο δυνατά μπορούν τα κουδούνια τους.

trikalaenimerosi.gr