Πόλος έλξης πρέπει να είναι για τους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ που στεγάζεται στα Τρίκαλα και όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που με διεθνείς διακρίσεις μπορούν να προσφέρουν στους φοιτητές επίπεδο σπουδών με αντίκρισμα, σύμφωνα με τον Γιάννη Θεοδωράκη, αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και καθηγητή Αθλητικής Ψυχολογίας στο ΤΕΦΑΑ.

Ο καθηγητής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι το ΤΕΦΑΑ του Π.Θ. είναι ένα Τμήμα πολύ δυναμικό σε πάρα πολλούς τομείς, στην έρευνα και στη διεθνή αναγνώριση του έργου που γίνεται, όχι μόνο στο κομμάτι της ψυχολογίας, αλλά και στην πλευρά της εργοφυσιολογίας, της βιοχημείας, της προπονητικής κλπ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το ΤΕΦΑΑ είναι ένα Τμήμα διεθνών προδιαγραφών, έχει εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στη θέση 100-150 μεταξύ όλων των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού παγκοσμίως. Επίσης, λειτουργεί ένα διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αθλητικής Ψυχολογίας, που λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια και κάθε χρόνο φιλοξενεί μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλο τον πλανήτη, οι οποίοι αναζητούν καλά τμήματα με καλό προσωπικό.

Σπουδές με αντίκρισμα

“Η έκκλησή μου προς τους Έλληνες γονείς και στους Έλληνες και Ελληνίδες μαθητές είναι να ψάχνουν καλά Ελληνικά Πανεπιστήμια και καλό επίπεδο σπουδών, που θα έχουν αντίκρισμα. Δυστυχώς τα παιδιά ψάχνουν πως να βρεθούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για να κάνουν καλή φοιτητική ζωή, ενώ τους ζητώ να επιλέγουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε όλες τις επιστημονικές περιοχές, που έχει διακρίσεις σχεδόν σε όλα του τα Τμήματα, ενώ οι πόλεις που τα φιλοξενούν είναι όμορφες και ανθρώπινες, με καλή φοιτητική ζωή, που τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν”, επισήμανε ο αντιπρύτανης.

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι η διεθνής αναγνώριση του έργου στο Τμήμα ΤΕΦΑΑ, του Π.Θ. αντικατοπτρίζει αυτό ακριβώς: Ό,τι οι φοιτητές θα έβρισαν στο καλύτερο Πανεπιστήμιο του κόσμου, θα το βρουν στο συγκεκριμένο Τμήμα. Επίσης είπε ότι οι καθηγητές του Τμήματος δεν ζηλεύουν τους συναδέλφους στους στο εξωτερικό, ούτε εκείνοι αυτούς, έχουν πολύ ισότιμες συνεργασίες ερευνητικά με πολλούς καθηγητές σε Ευρώπη και Αμερική, πολλοί διδάσκουν στα μαθήματα που γίνονται στο ΤΕΦΑΑ, όπως και τοπικοί καθηγητές διδάσκουν στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. “Είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία στο διεθνές ερευνητικό και επιστημονικό στερέωμα”, ανέφερε.

Το παράδειγμα του Αντετοκούνμπο

Αναφερόμενος στο παράδειγμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που από μετανάστης και χωρίς ταυτότητα, έφτασε να είναι MVP στο NBA, ο αντιπρύτανης τόνισε ότι ο αθλητισμός και η ενασχόληση με τα σπορ καταρρίπτει σύνορα και στερεότυπα, πλάθουν χαρακτήρες, καλλιεργούν την πειθαρχία, τη θετική σκέψη, την αυτοπεποίθηση και τον ενθουσιασμό, προστατεύουν την υγεία.

Όπως είπε, μέσα από τα σπορ γίνονται όλοι ίσιοι και αυτοί που θα δουλέψουν σκληρά, ανεξαρήρου προέλευσης, θα διακριθούν, καθώς δίνει ευκαιρίες σε όλους, αρκεί κάποιος να αφοσιωθεί, να δουλέψει σκληρά και στην πορεία θα ανταμειφθεί.

“Ο Γιάννης Αντεντοκούνμπο δεν είναι απλά τυχαίος αθλητής, είναι ένα έξυπνο, κοινωνικό και με ευαισθησίες παιδί και γενικά μια πληρότητα, είχε μια δύσκολη ζωή, αλλά ο αθλητισμός και τα σπορ που έδωσαν ευκαιρία να το παλέψει, να αναδειχτεί και να είναι ένα εξαιρετικό πρότυπο για τη νέα γενιά. Οι νέοι και οι νέες πρέπει να βλέπουν έτσι τον αθλητισμό, που δίνει χαρά, διασκέδαση, εκτόνωση και όμορφα συναισθήματα, ταυτόχρονα όμως δίνει ευκαιρίες”, επισήμανε ο καθηγητής αθλητικής ψυχολογίας.

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι παλεύοντας μέσα από τα σπορ τα παιδιά θα μάθουν να παλεύουν και για τη ζωή τους γενικότερα, όπως μας λέει η αθλητική ψυχολογία.

Τριτοκοσμικές οι συνθήκες στο ποδόσφαιρο

Αναφορικά με την κατάσταση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και την οπαδική βία που εμφανίστηκε ξανά με τη δολοφονία νεαρού οπαδού του Άρη, ο αντιπρύτανης τόνισε ότι απαντήσεις για όλα αυτά υπάρχουν, αλλά δυστυχώς κανείς δεν κάθεται να ακούσει.

Για τη βία ανέφερε ότι σε κάποια πράγματα φταίει η νομοθεσία που δεν εφαρμόζεται, το πλέγμα της Διοίκησης όλων των Σωματείων (από επαγγελματικά ως ερασιτεχνικά) και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις κατηγορίες των αθλητικών παραγόντων, είτε μεγαλοπαράγοντες είτε παράγοντες απλών αθλητικών συλλόγων, να φροντίσουν να αλλάξουν νοοτροπία και στυλ.

Όπως είπε, η επιθετική νοοτροπία, οι ύβρεις, ο χουλιγκανισμός και όλο αυτό το κλίμα, δεν βοηθάει κανέναν και επειδή οι αθλητικοί παράγοντες δεν το καταλαβαίνουν αυτό, ο αντιπρύτανης διαβεβαίωσε ότι ένα ήρεμο κλίμα μιας ομάδας, θα φέρει την ομάδα αυτή σε διακρίσεις.

“Όλα τα υπόλοιπα, ο μάγκας ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τους άλλους, τα οικονομικά συμφέροντα που μπορούμε να τα επηρεάσουμε εμείς, τον διαιτητή που μπορούμε να εξαγοράσουμε, οι θεατές που φωνασκούν να πιέσουν τα πράγματα, θεωρούνται τριτοκοσμικά και δεν έχουν κανένα αντίκτυπο, στις ομάδες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωράκης συνέστησε στους παράγοντες να φροντίσουν να βελτιωθεί το αγωνιστικό επίπεδο των παικτών, να παίζουν τίμια και να υπάρχει ήρεμο κλίμα, γιατί μόνο έτσι κερδίζει μια ομάδα και έτσι διακρίνεται, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η λανθασμένη νοοτροπία επικρατεί μόνο στο ποδόσφαιρο, ενώ όλα τα υπόλοιπα αθλήματα έχουν βελτιωθεί.

Ακόμη είπε ότι στο Τμήμα έχουν καταγραφεί οι συμπεριφορές προπονητών που είναι θετικοί και αρνητικοί και ανάλογα με τη συμπεριφορά τους επηρεάζεται και η ομάδα, ενώ πρόσθεσε ότι στο εξωτερικό υπάρχει πλειάδα προπονητών που φέρονται όπως πρέπει στους παίκτες.

magnesianews.gr