Τις πρωτοβουλίες και το ύψος των προκαταβολών για τους παραγωγούς που επλήγησαν από τις θεομηνίες στη Θεσσαλία, θα ανακοινώσει στις 4.30 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.
Από χθες το μεσημέρι ο υπουργός, οι υφυπουργοί Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης, οι ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, σε διαδοχικές συσκέψεις με παραγωγούς, ανά κλάδο ή προϊόν, συζητούν για τα μέτρα του ΥπΑΑΤ που θα οδηγήσουν σε ανάταξη της παραγωγικής διαδικασίας και ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής.
Στις συσκέψεις μετείχε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Η δουλειά δεν σταματά. Ένα θέλω να πω στους αγρότες με το χέρι στην καρδιά: Να μας εμπιστεύονται οι άνθρωποι της παραγωγής και του μόχθου. Είμαστε εδώ δίπλα στους. Γιατί χρειάζεται να είμαστε στο πεδίο και όχι στο γραφείο», επισήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για πρώτη φορά, τόνισε, ότι μόλις ένα μήνα από την καταστροφή, έχουμε βρει τους πόρους για την καταβολή των αποζημιώσεων, σημειώνοντας ότι «για μας η συνέπεια είναι το παν». Παράλληλα ανακοίνωσε πρόγραμμα ενημερωτικών εκδηλώσεων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ενημερωθούν οι πληγέντες για τις δράσεις και τους τρόπους αποκατάστασης των εδαφών που καλλιεργούν.
- Σε ό,τι αφορά τις προκαταβολές για το ζωικό κεφάλαιο θα δοθούν στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ενώ οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή θα καταβληθούν στις αρχές Νοεμβρίου.
Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να κλείσει το σύστημα υποβολής δηλώσεων. Για το ζήτημα αυτό ο υπουργός, μετά από συνάντηση που είχε με βαμβακοπαραγωγούς και παραγωγούς σιτηρών, είπε:
«Ετέθη ένα θέμα: πότε θα τρέξουν οι αποζημιώσεις και πότε θα έχουμε χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις στη φυτική παραγωγή. Σωστό το ερώτημα. Ετέθη όμως και από εμάς ένα ερώτημα. Θέλετε να κλείσουμε τώρα το σύστημα; Διότι – εκ των πραγμάτων- όσο παραμένει το σύστημα ανοιχτό και γίνονται νέες δηλώσεις από πληγέντες. Έχουμε 27.500 αυτή την ώρα, άλλο τόσο καθυστερούμε και η διαδικασία επεξεργασίας, άρα και τελικού πλάνου και χρονοδιαγράμματος. Όλοι κατανόησαν ότι υπάρχει ένα ζήτημα ακόμη με μερικούς συναδέλφους τους, οπότε και οι ίδιοι ζήτησαν να δοθούν ακόμη μερικές ημέρες χρόνος για να προστρέξουν και οι τελευταίοι πληγέντες να καταθέσουν τις δηλώσεις τους, ώστε αμέσως μετά από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας συντονισμένα και οργανωμένα ο ΕΛΓΑ με τα στελέχη που έχουμε ούτως ή άλλως εμπλουτίσει το δυναμικό του θα κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν σωστά».
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις αποζημιώσεων ο ΥπΑΑΤ κάλεσε τους παραγωγούς να μη παρασύρονται από δημοσιεύματα.
«Παρακάλεσα για πολλοστή φορά:
- Να προστρέξουν όλοι όσοι δεν έχουν κάνει δηλώσεις και έχουν πληγεί να το κάνουν και
- Μην ακούν αβάσιμα και ανεύθυνα χείλη ή αβάσιμα και ανεύθυνα δημοσιεύματα.
Είμαστε εδώ. Δεν έχουμε λείψει ούτε ημέρα όλη η κυβέρνηση με μπροστάρη τον πρωθυπουργό, είμαστε πάνω ως πάνω στη Θεσσαλία γιατί πασχίζουμε και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να βρει ξανά το βηματισμό της αυτή η περιοχή. Δεν θα απομακρυνθούμε, δεν θα κιοτέψουμε, κυρίως θα κρατήσουμε το λόγο μας».
Χθες έγιναν συσκέψεις με κτηνοτρόφους και προέδρους Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, ενώ σήμερα έγιναν ήδη συναντήσεις με βαμβακοπαραγωγούς, παραγωγούς σιτηρών και καλαμποκιού, ντοματοπαραγωγούς, αλιείς και μελισσοκόμους. Ακολουθούν συσκέψεις με τεχνικούς συμβούλους, ιδιοκτήτες καταστημάτων γεωργικών εφοδίων και με αγρότες από της παραλίμνιες περιοχές της Κάρλας.