Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κινητικότητα των πολιτών παρατηρείται εντονότερη ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, εφιστάται η προσοχή των πολιτών, μόνιμων κατοίκων και τουριστών, για την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών κλοπών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, από τις αστυνομικές Υπηρεσίες θα λαμβάνονται αυξημένα μέτρα, εντατικοποιώντας τις περιπολίες, σε χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη εμπορική κίνηση, σε τόπους πραγματοποίησης εκδηλώσεων, σε σταθμούς μέσων μεταφοράς κ.α.

Με γνώμονα την αποφυγή/αποτροπή περιστατικών κλοπών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συμβουλεύει τους πολίτες:

§ Βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

§ Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

§ Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

§ Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

§ Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας και μην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελματικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που έχετε στην οικία σας.

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το “100” ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

· Μη μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά στο πορτοφόλι σας, την τσάντα ή την τσέπη σας.

· Σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός προστατέψτε καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι σας.

· Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες.

· Μην αφήνετε τις τσάντες έξω από δοκιμαστήρια καταστημάτων ρούχων.

· Όταν περπατάτε, φροντίστε να βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδροµίου και σε κατεύθυνση αντίθετη της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

· Μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε εμφανές σημείο στο εσωτερικό (καµπίνα) του αυτοκινήτου και μάλιστα στο κάθισμα του συνοδηγού, αλλά κάτω από αυτό.

· Μην επιλέγετε να βαδίζετε σε σκοτεινούς και απόμερους δρόμους, ειδικά όταν είστε μόνοι.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ / ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΣΑΝΤΑΣ

· Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες κ.λπ., όπου κι αν βρίσκεστε.

· Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.

· Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

· Να φροντίζετε πάντοτε να σταθμεύετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

· Στην διασκέδασή σας σε κέντρα – μπαρ – καφετερίες – εστιατόρια – χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, το κινητό ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και την τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).

Επισημαίνεται ότι, εκτός από τις προαναφερόμενες συμβουλές, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) και συγκεκριμένα στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/χρήσιμες συμβουλές» υπάρχουν περισσότερες συμβουλές, οι οποίες, παρατίθενται αναλυτικά, ανά περίπτωση.