To μήνυμα ότι δεν θα γίνει ανεκτή η ντε φάκτο αθέτηση των διατάξεων για την αξιολόγηση στο Δημόσιο επιδιώκει να στείλει η κυβέρνηση, αυστηροποιώντας το καθεστώς που ισχύει σήμερα και συνδέοντάς το με βαριές κυρώσεις για εκείνους τους υπαλλήλους που αρνούνται να υπαχθούν στη διαδικασία. Ηδη η ρύθμιση που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει κλιμακωτές συνέπειες για τους αρνητές – οικονομικές, αλλά και πειθαρχικές. Οι νέοι κανόνες, όπως γράφει η Καθημερινή (Κ.Π. Παπαδιόχος, Σταύρος Παπαντωνίου), θα συνδυαστούν και με μεταρρύθμιση του πειθαρχικού συστήματος του Δημοσίου, με στόχο την ταχύτερη έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Οπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, η ρύθμιση δεν είναι αποσπασματική: ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ανταποκριθεί στο αίτημα των πολιτών να συγκρουστεί με το λεγόμενο «βαθύ κράτος».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προωθηθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι «αρνητές» της αξιολόγησης στο Δημόσιο θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερα αυστηρές ποινές. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη άρνηση για αξιολόγηση θα προβλέπεται στέρηση έως δύο μισθών και σε περίπτωση υποτροπής, δηλαδή εάν υπάρξει νέα άρνηση από τον υπάλληλο, θα προβλέπεται η παραπομπή του για οριστική απόλυση από το Δημόσιο.
Oπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, η ρύθμιση δεν είναι αποσπασματική: ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος σε όλο το διάστημα μέχρι το τέλος της τετραετίας να ανταποκριθεί στο αίτημα της πλειονότητας των πολιτών να συγκρουστεί με το λεγόμενο «βαθύ κράτος» και να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες. Στην ίδια κατεύθυνση, εξάλλου, θα δρομολογηθούν και νέες παρεμβάσεις για τη βία και την ανομία στα πανεπιστήμια (ρεπορτάζ σελ. 8-9), ενώ θα υπάρξουν και άλλες σε διαφορετικούς τομείς που δεν υλοποιήθηκαν μέχρι τώρα. «Ο κ. Μητσοτάκης θα στοιχηθεί απολύτως με τα όσα πρότεινε την περίοδο 2016-19, όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το Δημόσιο, η ποινή της απόλυσης προβλέπεται ούτως ή άλλως για μια σειρά από παραπτώματα, στα οποία θα περιληφθεί πλέον και η άρνηση της αξιολόγησης. Ο κ. Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει πρόσφατα για τον συγκεκριμένο κυβερνητικό σχεδιασμό αναφερόμενος στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως «ειδικά για την κατηγορία εκείνων των εκπαιδευτικών που αρνούνται να αξιολογηθούν, η θέση είναι ξεκάθαρη. Εάν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης». Οπως προαναφέρθηκε, η νέα ρύθμιση δεν θα περιορίζεται στον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά αποφασίστηκε έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου πως θα αφορά συνολικά τον δημόσιο τομέα.
Το σχέδιο για πιο «αυστηρό» Δημόσιο περιλαμβάνει και μέτρα επιτάχυνσης απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Βασικός λόγος χρονοτριβής μέχρι σήμερα είναι το γεγονός ότι στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια προεδρεύουν δικαστές/εισαγγελείς, των οποίων η εμπλοκή στην απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης αποτελεί απλώς ένα από τα πολλά παράλληλα καθήκοντα και όχι την κύρια και καθημερινή απασχόλησή τους. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι η δημιουργία ενός νέου πειθαρχικού οργάνου, που θα ονομάζεται Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, το οποίο θα στελεχωθεί μόνο από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και θα λαμβάνει πολύ πιο γρήγορα αποφάσεις. Η τομή έγκειται στο γεγονός ότι οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τους οποίους θα απαρτίζεται το πειθαρχικό όργανο θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς θα απαλλάσσονται από άλλα καθήκοντα, έχοντας πλέον τον χρόνο και την υποχρέωση για επίσπευση των διαδικασιών.
z.H. kosmoslarissa.gr