Επίσκεψη στην αδελφοποιημένη πόλη του Σβάμπαχ της Γερμανίας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Δήμου Μετεώρων με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λευτέρη Αβραμόπουλο μετά από πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης Peter Reiß. Η αντιπροσωπεία του Δήμου Μετεώρων είχε την ευκαιρία να γευτεί ένα πλούσιο τετραήμερο γεμάτο νέες γνώσεις, εμπειρίες και στιγμές.

Η επίσκεψη ξεκίνησε την Παρασκευή 19 Ιουλίου από το μεγάλο τριήμερο πανηγύρι των πολιτών του Σβάμπαχ που διοργανώνεται την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η έναρξη του πανηγυριού δόθηκε με το παραδοσιακό άνοιγμα του βαρελιού της μπύρας που πραγματοποίησαν από κοινού οι δύο Δήμαρχοι Σβαμπαχ Peter Reiß και Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος.

Την επόμενη μέρα Σάββατο 20 Ιουλίου η ημέρα ξεκίνησε με εκκλησιασμό στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου μετά την λειτουργία οι κυρίες της ενορίας είχαν ετοιμάσει πλούσια εδέσματα και παραδοσιακά προϊόντα για τους εκλεκτούς καλεσμένους.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας η ελληνική αποστολή έγινε δεκτή στο Δημαρχείο της πόλης στην αίθουσα «Golden Hall» όπου έγινε η καθιερωμένη ανταλλαγή των αναμνηστικών δώρων ενώ ο Δήμαρχος Μετεώρων είχε την ευκαιρία να υπογράψει στο χρυσό βιβλίο της πόλης. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Αβραμόπουλος έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στην πορεία αδελφοποίησης των δύο πόλεων σημειώνοντας τα εξής:

«Εικοσιένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αδελφοποίηση της πόλης μας με την πόλη σας. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τους τότε Δημάρχους Hartwig Reimann και Καλαμπάκας Βύρωνα Μπουτίνα και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της συνθήκης αδελφοποίησης στην πόλη της Καλαμπάκας, στην πλατεία Δημουλά, το μακρινό 2003 από τους Δημάρχους Σβάμπαχ Hartwig Reimann και Καλαμπάκας Αντώνη Πινιάρα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οι επισκέψεις αντιπροσωπειών από τις δύο πόλεις υπήρξαν αρκετές και εποικοδομητικές. Άλλωστε, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός για τη σφυρηλάτηση και διατήρηση των σχέσεων μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, που είναι και το πιο άμεσο επίπεδο συνεργειών.

Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, προκειμένου να τονώσουμε αυτή τη σχέση, μία σχέση που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια και ως νέα Δημοτική Αρχή έχουμε τη βούληση να τη διευρύνουμε σε διάφορα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις δυο πόλεις όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η τουριστική διασύνδεση των δύο πόλεων, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η κοινωνική πρόνοια και η καινοτομία κλπ. Αγαπητέ Δήμαρχε κ. Reiß μέσω εσάς, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες της αποστολής μας για την μεγάλη αγάπη που λάβαμε αυτές τις μέρες που είμαστε κοντά σας από τους πολίτες της πόλης σας. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στην Καλαμπάκα όπου σας περιμένουμε για να σας ανταποδώσουμε τη φιλοξενία και να συνεχίσουμε αυτή τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στις δυο πόλεις μας».

Ακόμη, η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία στο πλαίσιο της διαμονής της στο Σβάμπαχ να επισκεφτεί το κέντρο ανακύκλωσης της πόλης όπου ενημερώθηκε για πρωτοπόρες και καινοτόμες προτάσεις στις οποίες και ο Δήμος Μετεώρων οφείλει να επενδύσει τα επόμενα χρόνια με στόχο την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Πρώτο μεγάλο βήμα σε αυτή την προσπάθεια άλλωστε για την Δημοτική Αρχή Αβραμόπουλου είναι η δημιουργία ενός Πράσινου Σημείου, ένα έργο που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το εμβληματικό μουσείο της πόλης Goldbox (Μουσείο επεξεργασίας χρυσόκολλας) που αφορά την αναπαράσταση της κατασκευής του φύλου χρυσού, καθώς ο χρυσός του Σβάμπαχ έχει στολίσει ανά τον κόσμο πολλά μνημεία και έργα τέχνης. Άλλωστε η πόλη φημίζεται ως κοιτίδα επεξεργασίας του χρυσού. Οι επισκέψεις στον Σβάμπαχ ολοκληρώθηκαν στο κρατικό νοσοκομείο της πόλης όπου η ελληνική αποστολή ενημερώθηκε διεξοδικά για το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας στην γερμανική πόλη και γενικότερα τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο της ενεργούς Διπλωματίας Πόλεων που υλοποιεί ο Δήμος Μετεώρων με στόχο την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και του προφίλ εξωστρέφειας του Δήμου μέρος της ελληνικής αποστολής επισκέφτηκε την Νυρεμβέργη. Εκεί η αντιπροσωπεία εκκλησιάστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου όπου διακονεί ο συμπατριώτης μας πατήρ Σωτήριος Τσουρλής.

Ο Δήμαρχος Μετεώρων είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στο εκκλησίασμα επιβεβαιώνοντας την αγάπη του και το σεβασμό του για όλα όσα έχουν πετύχει οι ομογενείς μας στην ξενιτιά ενώ σημείωσε ότι «το μέλλον μας είναι κοινό και μαζί θα εργαστούμε για να διατηρήσουμε ζωντανά ήθη και παραδόσεις, αλλά και για να δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά». Στον Δήμαρχο κ. Αβραμόπουλο ο εφημέριος του Ναού Πατήρ Σωτήριος Τσουρλής απέδωσε ως αναμνηστικό ένα ιστορικό λεύκωμα του ναού. Η ξενάγηση στην πόλη της Νυρεμβέργης ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης όπου 79 χρόνια πριν διεξήχθη η διασημότερη δίκη του 20ου αιώνα, η ιστορική Δίκη της Νυρεμβέργης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

O Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος μετά την ολοκλήρωσε των επισκέψεων στις δυο πόλεις της Γερμανίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η επίσκεψή μας τόσο στο Σβάμπαχ όσο και τη Νυρεμβέργη αποτέλεσε ένα συγκλονιστικό μάθημα ζωής για εμένα προσωπικά. Εδώ συνάντησα μια «δεύτερη Ελλάδα» με περισσότερους από 20.000 Έλληνες, συμπατριώτες μας από Τρίκαλα και Καλαμπάκα η μεγάλη τους πλειοψηφία, που ζουν, εργάζονται και μεγαλουργούν στις δυο αυτές πόλεις. Πιάσαμε το «νήμα» που εδώ και 21 χρόνια συνδέει τις αδελφοποιημένες πόλεις Σβάμπαχ και Καλαμπάκα.

Αυτό το «νήμα» οφείλουμε να το ενδυναμώσουμε μέσα από μια στενότερη συνεργασία πάνω σε δράσεις προς όφελος και των δυο πόλεων. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους Έλληνες του Σβάμπαχ για την θερμή υποδοχή και την αγάπη τους! Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Επιτροπής Αδελφοποιημένων πόλεων Dr.Zellfelder Paul - Herman, την Αντιπρόεδρο κ. Ελενη Μπούση- Κατσικά, τον Πρωτοπρεσβύτερο του καθεδρικού ναού Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης π. Σωτήριο Τσουρλή τον π. Τίττο Γιαννούλη ιερέα του Ιερού Ναού Κων/ νου και Ελένης, τον κ. Κώστα Κατσικά και τον επιχειρηματία κ. Γιώργο Νάστο για την ιδιαίτερα θερμή φιλοξενία!».

Την αποστολή του Δήμου Μετεώρων αποτέλεσαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Ρουστάνης, οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας – Πολιτισμού Λίλα Μπαντέκα – Νάνη και Τουρισμού – Αθλητισμού Πηνελόπη Μαγκούρα, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμπάκας Αθανάσιος Σινάνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αδελφοποιημένων Πόλεων Καλαμπάκας Κώστας Λαρίσης και μέλη του Συλλόγου Αδελφοποιημένων Πόλεων Καλαμπάκας.