Οι τιμές στα καύσιμα έχουν ανέβει, συνεπακόλουθα και οι τιμές στα λιπαντικά αυτοκινήτων. Αν στις γενικότερες συνθήκες προσθέσει κανείς και την αυξημένη ζήτηση λόγω καλοκαιριού και διακοπών, το κόστος της αλλαγής λιπαντικών ανεβαίνει κατακόρυφα. Από την άλλη είναι αναγκαία, αφού έτσι διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του αυτοκινήτου και άρα παρατείνεται ο χρόνος ζωής του. Προκειμένου να μην εξαντλήσετε τις τραπεζικές σας καταθέσεις σε λάδια, αλλά και να επωφεληθείτε από την αλλαγή λιπαντικών ακολουθούν μερικές συμβουλές.

3 μήνες ή 5000 χιλιόμετρα; Ιδού η απορία

Αλλαγή στα λάδια κάθε 5000 χιλιόμετρα: Θεμελιώδης κανόνας σε θέματα αλλαγής λαδιών, που τελικά αποδεικνύεται απλή σπατάλη χρημάτων. Τα εγχειρίδια των κατασκευαστών ορίζουν συνήθως τους 6 μήνες ή 11.000 χλμ ως ιδανικό χρόνο αλλαγής λιπαντικών. Για όποιον οδηγεί σε «δύσκολες συνθήκες» συνιστούν αλλαγή λίγο νωρίτερα.

Τα περισσότερα λάδια αυτοκινήτου εμπλουτίζονται ήδη από τα διυλιστήρια με πρόσθετα. Αυτά τα πρόσθετα βοηθούν στην εξουδετέρωση των οξέων, που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της χρήσης και διαλύουν τα επικίνδυνα σωματίδια, που φθείρουν τα μεταλλικά μέρη του αυτοκινήτου. Τα περισσότερα από αυτά τα πρόσθετα εξαντλούνται στα πρώτα 800- 1000 χλμ χρήσης. Έπειτα από αυτή την απόσταση όλα εξαρτώνται από το για πόσο χρονικό διάστημα, τα οξέα και τα σωματίδια θα αιωρούνται στο λάδι πριν την αλλαγή του. Επομένως είναι μικρή η διαφορά στην ποιότητα ενός λαδιού στα 5000 και στα 8000 χλμ.. Οπότε απλώς εμπιστευτείτε τον κατασκευαστή και αλλάξτε όπως προτείνει (στα 8.000- 11.000 χλμ).

Καλύτερη ποιότητα λιπαντικών: Υψηλό ή χαμηλό ιξώδες

Ένας γενικός κανόνας είναι, ότι το καλοκαίρι προκειμένου για την προστασία του οχήματος τα πυκνότερα λάδια είναι προτιμότερα. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά το καλοκαίρι μπορεί να μειώσουν την πυκνότητα του λιπαντικού. Καθώς ο καιρός κρυώνει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο ελαφρύ λάδι, που συνεισφέρει στη σταθερή κατανάλωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Βέβαια σύμφωνα με μηχανικούς αυτό αφορά κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, όπου υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες. Στην Ελλάδα δεν είναι απαραίτητη η χρήση διαφορετικών λιπαντικών χειμώνα ή καλοκαίρι, αφού οι αυξομειώσεις των θερμοκρασιών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Σε κάθε περίπτωση πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση για το όχημά σας κρίνεται σκόπιμο να συμβουλεύεστε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή σας.