Το αναµορφωµένο σχέδιο νόµου που τροποποιεί το θεσµικό πλαίσιο των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης εστάλη από το υπουργείο Περιβάλλοντος στους δήµους και θα αναρτηθεί µέσα στις επόµενες ηµέρες στο Opengov. Οι αλλαγές που πραγματοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος αφορούν, στη Θεσσαλία, μόνο τις Σποράδες, ενώ οι τέσσερις νομοί θα έχουν οριστικά από μια ΔΕΥΑ. Το σχέδιο μετά τις μεταβολές προβλέπει:
• Ιδρύεται µια ∆ΕΥΑ ανά περιφερειακή ενότητα, στην οποία θα συγχωνευθούν οι υπάρχουσες ∆ΕΥΑ, οι υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης των δήµων και οι σύνδεσµοι ύδρευσης. Οι νέες ∆ΕΥΑ θα είναι νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και το διοικητικό τους συµβούλιο θα αποτελείται από εκπροσώπους των δήµων, ανάλογα µε τον πληθυσµό τους. Στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, όπου οι ∆ΕΥΑ είχαν αρµοδιότητα και για την τηλεθέρµανση, θα δηµιουργηθούν χωριστές εταιρείες.
• Οι ∆ΕΥΑ θα συγχωνευθούν σε 6-18 µήνες, ενώ οι δηµοτικές υπηρεσίες ύδρευσης σε δύο έτη.
Η αρµοδιότητα της ΕΥ∆ΑΠ επεκτείνεται σε όλη την Περιφέρεια Αττικής, στην Κέα, στην Αίγινα και στο Αγκίστρι.
• Στα νησιά, µετά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη, διατηρείται σε µεγάλο βαθµό η υφιστάµενη κατάσταση. Ετσι, παραµένουν οι ∆ΕΥΑ Λέσβου, Χίου, Ρόδου, Καλύµνου, Κω, Σύµης, Θήρας, Μυκόνου, Πάρου, Ερµούπολης Σύρου και Ζακύνθου. Επίσης, οι υπηρεσίες ύδρευσης των ∆ήµων Ικαρίας και Φούρνων, Λήµνου και Αγίου Ευστρατίου, Ανατολικής και ∆υτικής Σάµου, Οινουσσών και Ψαρών, Καρπάθου και Κάσου, Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Λειψών, Λέρου και Πάτµου, Νισύρου, Μεγίστης, Τήλου και Χάλκης, Ανδρου, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου, Φολεγάνδρου, Μήλου, Κιµώλου, Σερίφου, Σίφνου, Αµοργού, Νάξου, Αντιπάρου και Τήνου. • ∆ίνεται η δυνατότητα εθελοντικής συνένωσης παρόχων ύδρευσης ως εξής: των ∆ήµων Κύθνου, Πόρου, Σπετσών, Τροιζήνας, Μεθάνων, Υδρας και Κυθήρων στην ΕΥ∆ΑΠ· των ∆ήµων Λευκάδας και Μεγανησίου στη ∆ΕΥΑ Πρέβεζας· των ∆ΕΥΑ Σκιάθου και Σκοπέλου και του ∆ήµου Αλοννήσου στη ∆ΕΥΑ Μαγνησίας· της ∆ΕΥΑ Θάσου στη ∆ΕΥΑ Καβάλας· του ∆ήµου Σκύρου στη ∆ΕΥΑ Εύβοιας· και του ∆ήµου Σαµοθράκης στη ∆ΕΥΑ Εβρου. • Η αρµοδιότητα της ΕΥ∆ΑΠ
Ιδρύεται η ΕΥ∆ΑΠ Υποστήριξης, που µπορεί να αναλαµβάνει την είσπραξη χρεών και την εκτέλεση έργων.
επεκτείνεται (υποχρεωτικά) σε όλη την Περιφέρεια Αττικής και στην Κέα, στην Αίγινα και στο Αγκίστρι. Και της ΕΥΑΘ, σε όλη την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης (πλην της βιοµηχανικής περιοχής).
• ∆ήµοι ή ∆ΕΥΑ που είναι όµορες µε την ΕΥ∆ΑΠ ή την ΕΥΑΘ ή υδρεύονται µε ενιαίο υδροδοτικό σύστηµα µπορούν να ζητήσουν την απορρόφησή τους από την ΕΥ∆ΑΠ ή την ΕΥΑΘ, αντιστοίχως. Επίσης, οι νέες ∆ΕΥΑ µπορούν να συγχωνεύονται εθελοντικά σε ακόµα µεγαλύτερους οργανισµούς.
• Περνάει στον νεοσύστατο Οργανισµό ∆ιαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας η αρµοδιότητα διαχείρισης των αυτόνοµων δικτύων άρδευσης της Θεσσαλίας.
• Η ΕΥ∆ΑΠ ιδρύει µια νέα θυγατρική, την ΕΥ∆ΑΠ Υποστήριξης Α.Ε. Η εταιρεία αυτή µπορεί να αναλαµβάνει (επ’ αµοιβή) την είσπραξη οφειλών προς τις ∆ΕΥΑ είτε έπειτα από αίτηµα της ∆ΕΥΑ είτε υποχρεωτικά, αν µετά δύο χρόνια η ρυθµιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) διαπιστώσει ότι οι ρυθµοί είσπραξης των οφειλών είναι χαµηλοί. Ετσι η πολιτεία θα πιέσει τους δήµους να εισπράξουν οφειλές που µπορεί για (µικρο)πολιτικούς λόγους να παρέµεναν ανείσπρακτες. Η ΕΥ∆ΑΠ Υποστήριξης µπορεί επίσης να συνδράµει τις ∆ΕΥΑ στον σχεδιασµό πολιτικών, να παρέχει τεχνική υποστήριξη. Τέλος, αναλαµβάνει τη µελέτη και εκτέλεση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης που χρηµατοδοτούνται από το ΥΠΕΝ.
• Η ΕΥΑΘ ιδρύει τη θυγατρική ΕΥΑΘ Αρδευσης Βόλβης - Λαγκαδά, µε αντίστοιχη αρµοδιότητα.
• Τέλος, το σχέδιο νόµου προβλέπει πώς θα διευθετηθούν περιουσία και χρέη των ∆ΕΥΑ, πώς θα γίνεται η οικονοµική εποπτεία και ο έλεγχός τους.
Z.H. kosmoslarissa.gr