Το στίγμα των παρεμβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση συνδέονται με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, το κόστος του αγροτικού ρεύματος, το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, τον εξορθολογισμό των επιδοτήσεων και τη νέα ΚΑΠ ενώ ο πρωθυπουργός επεσήμανε και τον θέμα των τιμών στα φυτοφάρμακα τα οποία στην εγχώρια αγορά πωλούνται ακριβότερα σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες.

Παρά το γεγονός ότι άλλα μέτρα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο επεξεργασίας και άλλα σε πιο προχωρημένο, ήδη πριν από τις ευρωεκλογές και υπό την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων πέρασαν κάποιες πρώτες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) οι οποίες αφορούν κυρίως στα πρότυπα για τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές πρακτικές (ΚΓΠΚ) και σε εξαιρέσεις για τους μικρούς παραγωγούς , ενώ σε δεύτερο χρόνο, αναμένεται να εξεταστούν κρίσιμα θέματα που αφορούν στην αγορά όπως είναι η αλυσίδα εφοδιασμού.

«Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, καθώς θα εισέλθουμε και στον πυρήνα των όποιων αλλαγών μπορούν να γίνουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, έως ότου προετοιμαστούμε φυσικά για τον νέο κύκλο και για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2027 και μετά. αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Αλληλένδετα με την κλιματική αλλαγή είναι και τα έργα διαχείρισης νερού αλλά και η αλλαγή του κανονισμού για τον ΕΛΓΑ. Στο πλαίσιο αυτό, αυτό εξετάζονται – εκτός από τα έργα διαχείρισης και το πρόγραμμα Ύδωρ για μεγάλα αρδευτικά έργα-και άλλες παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό της χρήσης του νερού, την αναβάθμιση των δικτύων και την δημιουργία πρόσθετων ταμιευτήρων.

Για τον ΕΛΓΑ, η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και αναμένεται ένα τελικό σχέδιο νόμου και ο νέος κανονισμός απαντά στην ανάγκη να διευρυνθεί ο το πεδίο των ασφαλιστικών καλύψεων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, οι διεργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του καλοκαιριού ενώ μιλώντας για το θέμα σημείωσε ότι « νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία που θα τον καθορίζει θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού. Είναι επιβεβλημένο να εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των αγροτικών ασφαλίσεων και να γίνει πιο δίκαιος».

Με αφορμή τον ΕΛΓΑ, ανάλογη επισήμανση έκανε και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος όπως είναι γνωστό έχει τεθεί σε δωδεκάμηνη εποπτεία με απόφαση της Κομισιόν (και αναμένονται διορθωτικές κινήσεις). Αναφερόμενος μάλιστα στα παραπάνω θέματα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει ένας κανόνας -και θα κλείσω με αυτό- ο οποίος είναι αδιαπραγμάτευτος γι’ αυτή την κυβέρνηση: εισπράττουν στήριξη, επιδοτήσεις αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτω. Έχουμε βήματα να κάνουμε ακόμα σε αυτή την κατεύθυνση και προς τα εκεί θα κινηθούμε».

Παρεμβάσεις για τις τιμές καυσίμων και των φυτοφαρμάκων

Το πρόγραμμα ΓΑΙΑ (δεκαετή διμερή συμβόλαια με κλειδωμένες τιμές της ΔΕΗ για τους αγρότες) παρατείνεται με στόχο να επωφεληθούν οι αγρότες από τις μειωμένες τιμές ενέργειας. Όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί το αναμενόμενο ενδιαφέρον και για αυτό ο κ. Μητσοτάκης προέτρεψε το υπουργείο να εντείνει την ενημέρωση προς τον αγροτικό κόσμο αναφορικά με το πρόγραμμα.

Τέλος, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προτίθεται να ενσκήψει και πάνω από το θέμα των τιμών των φυτοφαρμάκων. Όπως είναι γνωστό, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις όπου τα φυτοφάρμακα πωλούνται σε διαφορετικές (υψηλότερες) τιμές στην εγχώρια αγορά σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες, ένα πρόβλημα που εντοπίζεται κυρίως στον κλάδο των τροφίμων. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε το θέμα τονίζοντας ότι «και στον τομέα αυτόν τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές. Τα ίδια προϊόντα πρέπει να πωλούνται λίγο-πολύ στις ίδιες τιμές σε μία ενιαία αγορά».

Πένη Χαλάτση (insider.gr)