Σκληρή κριτική στην Περιφερειακή Αρχή για την ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, άσκησε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός τάχθηκε ξεκάθαρα κατά αυτής της απόφασης κάνοντας λόγο για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και απαξίωσης του Δημοσίου, αλλά και χειραγώγησης εργαζομένων και υλοποιούμενων έργων.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Προσπαθείτε να ιδιωτικοποιήσετε το Δημόσιο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την διαχειριστική και τεχνική επάρκεια για να ανταποκριθεί με συνέπεια σε όλα τα έργα. Άλλωστε, το έχει αποδείξει με το Ευρωπαϊκό βραβείο επιχειρηματικότητας, το πρωτοποριακό έργο των υποθαλάσσιων μουσείων, την κατασκευή της λίμνης Κάρλας, των μεγάλων έργων υποδομής, των εγγειοβελτιωτικών έργων, την αντιμετώπιση των κρίσεων στην δημόσια υγεία. Με πρωτοποριακές λύσεις και ενέργειες, με τα έργα όπως τα ηχοπετάσματα στις σιδηροδρομικές γραμμές μέσα στη Λάρισα όπου χρόνια επί ματαίω επιχειρούταν μία απλή περίφραξη, αλλά η Περιφέρεια ήρθε και έδωσε τη λύση, όπως και στην Καρδίτσα με τα ηχοπετάσματα στον ΟΣΕ. Με τους περιφερειακούς δρόμους των πόλεων, τους μεγάλους οδικούς άξονες, με ουσιαστικές παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα, στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, στην επιχειρηματικότητα, στον πολιτισμό. Και όλα αυτά μάλιστα, σε μια περίοδο με πρωτοφανείς δυσκολίες: Με capital control,  με μνημόνια, με έλλειψη χρηματοδότησης, με μεγάλες κρίσεις, στον covid με την μέθοδο «καραντίνα στην καραντίνα». Σε όλα αυτά η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, στις 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές της Ευρώπης, στις 200 περιοχές που υιοθέτησαν καλές πρακτικές για το «green deal» της Ευρώπης. Με το γεωπάρκο πάρκο των Μετέωρων Πύλης που εντάχθηκε στην Ουνέσκο, με το βαθύ αποτύπωμα στον πολιτισμό, στην υγεία, στα ευρωπαϊκά προγράμματα, στην παιδεία, στις δράσεις για τον άνθρωπο, στον αθλητισμό, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με τα ευρωπαϊκά βραβεία στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην τεχνολογία, στο περιβάλλον, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε πάνω από 186 προγραμματικές συμβάσεις με άλλους φορείς για να τους βοηθήσει να υλοποιήσουν έργα. Και όλα αυτά τα κάνανε οι εργαζόμενοι στην περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν την διαχειριστική επάρκεια και την διοικητική Ικανότητα. Είμαστε υπέρ της διαφάνειας, της οικονομίας και ισοπολιτείας. Δεν αντιλαμβανόμαστε τι περισσότερο μπορεί να κάνει ο αναπτυξιακός αυτός οργανισμός όταν η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει προσωπικό, εργαζόμενους με μεγάλη, έμπρακτη εμπειρία, τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητα.

Αλήθεια όμως, πόσο δημοκρατικό είναι στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού να συμμετέχουν μόνον ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της περιφερειακής αρχής και οι ημέτεροι;».

Ο πρώην Περιφερειάρχης αναρωτήθηκε «γιατί το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώνει 6% περισσότερο για το ίδιο παραγόμενο έργο; Γιατί σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε κάθε προγραμματική σύμβαση  θα επιβαρύνεται με 6% σε κάθε έργο. Προοδευτικός είναι εκείνος ο αυτοδιοικητικός που προσπαθεί να ενδυναμώσει το Δημόσιο, όχι να το απαξιώσει προωθώντας την ιδιωτικοποίηση του. Προφανώς θέλετε να έχετε τον έλεγχο των εργαζομένων στον οργανισμό για να χειραγωγείτε τις ενέργειες τους και τα έργα σ’ όλους τους τομείς».

Κατέληξε λέγοντας πως «είναι προφανές ότι μια σωστά οργανωμένη Περιφέρεια είναι απαραίτητη για να πράξει αυτά που μόνο μια Περιφέρεια μπορεί, όπως επίσης απαραίτητος είναι ένας ισχυρός και ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότητα. Όποτε συνεργάζονται, στη θέση που τους αναλογεί, οι δύο αυτοί άξονες καθορίζουν την κοινωνική ευημερία και την ανάπτυξη».