Αν και η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, η απόφαση για λειτουργία ή μη των καταστημάτων εξαρτάται από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά ή σε κάποιες περιπτώσεις με ειδικό ωράριο. Το ίδιο ισχύει για φαρμακεία και βενζινάδικα.

Κλειστά τα καταστήματα στα Τρίκαλα 

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων γίνεται γνωστό ότι "την Δευτέρα 24 Ιουνίου του Αγίου Πνεύματος, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Τα τελευταία χρόνια η ημέρα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, έχει καθιερωθεί ως “εθιμική” αργία και τα καταστήματα στο σύνολο τους τηρούν την εφαρμογή της.

Έτσι και φέτος, ακολουθώντας την ομόφωνη απόφαση όλων των Εμπορικών Συλλόγων της Θεσσαλίας προτείνουμε στους συναδέλφους να πράξουν το ίδιο".

Αργία Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για δημόσιο, σχολεία, τράπεζες

Εν αντιθέσει με όσα ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, αργία είναι σε κάθε περίπτωση για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ κλειστά μένουν επίσης τα σχολεία και οι τράπεζες.

Πώς αμείβεται η αργία του Αγίου Πνεύματος

Διευκρινίσεις σχετικά με την αμοιβή της εργασίας κατά την αργία του Αγίου Πνεύματος εξέδωσε, τις προηγούμενες ημέρες, η ΓΣΕΕ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ρεπό με την ημέρα του Αγίου Πνεύματος εφόσον λογίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν κατά την αργία του Αγίου Πνεύματος, δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).