Mε δύο εκδηλώσεις τιμήθηκε και φέτος η θυσία των 5 τρικαλινών ΕΠΟΝιτών. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Τρικκαίων, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, μίλησε ο φιλόλογος Θύμιος Κουφογιάνης παραθέτοντας τα ιστορικά στοιχεία για την κρεμάλα που επεφύλαξαν οι Ναζί κατακτητές στους πέντε νέους τρικαλινούς. Το πρωί της 18ης Απριλίου 1944, τρίτη ημέρα του Πάσχα, μετά από ολονύκτια μάχη ανταρτών του εφεδρικού ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς και αλλεπάλληλες προδοσίες Ελλήνων συνεργατών τους εκτελούνται δι’ απαγχονισμού πέντε παλικάρια, οι:
Μπριάζης Ιωάννης, 29 ετών
Στεργιόπουλος Κωνσταντίνος, 27 ετών
Γάτσας Στέργιος, 24 ετών
Τσανάκας Απόστολος, 22 ετών
Σύρμπας Κώστας, 22 ετών.
Το συμβάν με τον Κώστα Σύρμπα, που αναπαριστάται με την αγχόνη στον λαιμό του, θυμίζει το μένος των συνεργατών των κατακτητών: δύο φορές έσπασε η αγχόνη, ο Ναζί αξιωματικός ετοιμαζόταν να του χαρίσει τη ζωή – κατά το πανάρχαιο εθιμικό δίκιο – αλλά ο Ελληνας συνεργάτης, ζήτησε να μην του χαριστεί…
Κατέθεσαν στεφάνι, εκτός από τον αδελφό του Κώστα Σύρμπα, και ο αδελφός του Γιάννης Μπριάζη, Στέφανος, και απόγονοι του Κώστα Στεργιόπουλου (ο Ηλίας Στεργιόπουλος, που αφιέρωσε και ποίημα, και ο Βάιος Φασούλας).
Στη λιτή εκδήλωση, επαναλήφθηκε από τον ομιλητή το αίτημα, να ανακηρυχθεί η 18η Απριλίου, ως τοπική ή σχολική εορτή.
Στεφάνι, επίσης, κατέθεσαν, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Σιμορέλης, ως εκπρόσωπος της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Σίμος, αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» με τους συμβούλους κ. Δημήτρη Παπαθανασίου και Εύη Παπαθανασίου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Τσίγκας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ κ. Μπαταγιάννης. Επίσης, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τρικάλων φώναζαν συνθήματα, ενώ προηγήθηκε τέλεση μνημοσύνου.
Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ο αδελφός του κρεμασμένου από τους Ναζί, Κώστα Σύρμπα, Βασίλης, παρέδωσε στον Δήμαρχο Τρικκαίων μια αναμνηστική περγαμηνή μαθητών του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» με τους στίχους «Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται».
Η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ
Η δεύτερη εκδήλωση που προηγήθηκε χρονικά οργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ). Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο των πέντε ΕΠΟΝιτών που δεσπόζει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου και ήταν ο τόπος της θυσίας τους. Απέναντι από το ιστορικό κτίριο του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον», που υπήρχε και τότε και στεγαζόταν η γερμανική ναζιστική κατοχική διοίκηση, η «Κομαντατούρ». Στην πραγματοποίησή της εκδήλωσης συνέβαλαν με τη δημιουργικότητα και αγωνιστικότητά τους μέλη της Οργάνωσης Τρικάλων της ΚΝΕ, παρουσιάζοντας το χρονικό των δραματικών γεγονότων, καθώς και χρονικό από τη δράση της ΕΠΟΝ. Επίσης, παρευρέθηκαν συγγενείς των εκτελεσθέντων, παλαίμαχοι αγωνιστές από την Εαμική Αντίσταση και τον ΔΣΕ, καθώς και απόγονοι αγωνιστών και θυμάτων .
Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από το Λευτέρη (Λούλη) Λέγκα πρόεδρο του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο οποίος απήγγειλε και ποίημα εμπνευσμένο από τη θυσία των πέντε ΕΠΟΝιτών. Στη συνέχεια μέλη της ΚΝΕ παρουσίασαν μ’ ένα σύντομο δρώμενο τις συνθήκες της εποχής, τη δημιουργία του ΕΑΜ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και τη δράση της ΕΠΟΝ. Επίσης, παρουσιάστηκε το ιστορικό των γεγονότων της σύλληψης και της εκτέλεσης των πέντε νέων αγωνιστών τον Απρίλη του 1944.
Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε, ο Γραμματέας του ΔΣ του παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Απόστολος Ζάχος.
Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών στο μνημείο από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Τρικάλων, το Σύλλογο Γυναικών Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ), τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ, των Τομεακών Οργανώσεων του ΚΚΕ στα Τρίκαλα, του ΤΣ της ΚΝΕ, του αδερφού του εκτελεσμένου ΕΠΟΝίτη Κώστα Σύρμπα, Βασίλη, εκ μέρους της οικογένειάς τους, απογόνων και συγγενών αγωνιστών της αντίστασης , καθώς και με «ενός λεπτού σιγή» στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών με την υπόκρουση του πένθιμου εμβατήριου: «Αιώνια η μνήμη σε σας αδελφοί στον τίμιο που πέσατε αγώνα».