Είχαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι αυτοκίνητα; Όχι, αλλά… ναι! Και ποια η σχέση τους με το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά η έκθεση στο Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων, καθώς παρουσιάζεται για πρώτη φορά, η πρόοδος των προγόνων μας στον τομέα της αυτοκίνησης. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην τεχνολογική πρόοδο των αρχαίων Ελλήνων στον τομέα της κίνησης και αυτοκίνησης. Είναι δημιούργημα του κ. Κοτσανά, ο οποίος προ τριετίας είχε παρουσιάσει στον ίδιο χώρο, στο πλαίσιο του Μύλου των Ξωτικών, έκθεση για την αρχαία τεχνολογία. Πλέον, ο επισκέπτης – και ήδη, δεκάδες σχολεία από όλη τη χώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή – είναι μια νοητή σύνδεση με το σήμερα: με το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό. Από τον Ήρωνα και τις τροχαλίες του στο citymolbil2. Η συνέχεια στην πρόοδο της επιστήμης ανά τους αιώνες, με πρωτοπόρους τους κατοίκους της αρχαίας Ελλάδας.
Μια έκθεση με πλήθος εκθεμάτων, που εξηγούνται αναλυτικά από τις πληροφοριακές πινακίδες και το εξειδικευμένο προσωπικό. Την επισκέφθηκαν το πρωί της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και η αντιδήμαρχος κ. Βασιλένα Μητσιάδη, συνοδεύοντας την πρόεδρο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», κ. Βάσω Δανέλλη – Μυλωνά και στελέχη του ΙΟΑΣ (στο πλαίσιο των δράσεων για την οδική ασφάλεια, στη διάρκεια των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κινητικότητας που υλοποιούνται στα Τρίκαλα).
Άπαντες εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα που εμπλουτίζονται και από διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά.
Η συνέχεια της νοητής αυτής σύνδεσης, είναι το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό. Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην αφετηρία των λεωφορείων, το πρώτο εξ αυτών με το όνομα του τρικαλινού Βασίλη Τσιτσάνη, όπως είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος Τρικκαίων, παρουσιάστηκε στους ιθύνοντες του ΙΟΑΣ. Η κ. Δανέλλη - Μυλωνά, δήλωσε συγκινημένη: όχι μόνο λόγω της προσωπικής της επαγγελματικής ενασχόλησης με τα της τεχνολογίας, όσο, κυρίως, για την επιστημονική πρόοδο, που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μείωση των ατυχημάτων. Μάλιστα οι παριστάμενοι έκαναν και μια πολύ μικρή βόλτα με το παγκόσμιο τεχνολογικό επίτευγμα, σε αναμονή του «ανοίγματος» του λεωφορείου στους τρικαλινούς, καθώς από τις 25 Σεπτεμβρίου αρχίζει η επιβίβαση τρικαλινών. Για τον λόγο αυτόν, τα θεωρητικά και τα βιωματικά μαθήματα που υλοποιούνται από το ΙΟΑΣ στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων και στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού καθορίζουν τον τρόπο κίνησης όλων στην πόλη. Τις συγκεκριμένες δράσεις επισκέφθηκε σήμερα και ο Δήμαρχος Τρικκαίων, συνομιλώντας με τους μαθητές συνολικά για τη βιώσιμη κινητικότητα.