Για τραγικές ελλείψεις στην τοπική μονάδα του ΠΕΔΥ Τρικάλων κάνει λόγο ο Σύλλογος Υπαλλήλων ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την κάλυψη των κενών.
Ειδικότερα αναφέρονται σε:
-Έλλειψη Παιδιάτρων, Γυναικολόγων, Παθολόγων, Γεν. Ιατρικής, Καρδιολόγων, Ενδοκρινολόγων, Ψυχιάτρων, Ορθοπεδικών, Νευρολόγων κ.λ.π., που είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των πληθυσμιακών αναγκών του Νομού μας.
-Το Ακτινολογικό τμήμα λειτουργεί με 1 μόλις ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας, ως εκ τούτου είναι αδύνατη η λειτουργία του τμήματος σε δύο βάρδιες και χρήζει πρόσληψης επιπλέον προσωπικού.
-Στο Μικροβιολογικό υπηρετούν μόλις 4 εργαστηριακοί υπάλληλοι και ένας Ιατρός, κάτι που καθιστά αδύνατη την διεύρυνση του ωραρίου του και την εξυπηρέτηση των αναγκών της πόλης.
-Στην μονάδα υπηρετεί μόλις 1 φυσιοθεραπευτής!, 1 οδοντοτεχνίτης!, 1 Επισκέπτρια Υγείας! και 1 Μαία!.
-Η έλλειψη προμηθειών σε υγειονομικό υλικό και αντιδραστήρια είναι η κύρια αιτία της υπολειτουργίας βασικών τμημάτων της μονάδας μας.
«Πιστεύει κανείς ότι με το υπάρχον προσωπικό μπορούν να παρέχονται στοιχειώδεις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ένα νομό όπως των Τρικάλων, με τις ιδιαιτερότητες που τον διακρίνει;» αναρωτιέται ο σύλλογος. Και συνεχίζει: «Ευελπιστούμε να είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ΠΦΥ ο θεσμός της κοινοτικής νοσηλεύτριας, η φροντίδα κατ΄ οίκον, προγράμματα αγωγής και πρόληψης υγείας, η λειτουργία των κέντρων οικογενειακού προγραμματισμού και των σταθμών μάνας και παιδιού.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προφασίζεται ότι υπάρχει περίσσεια προσωπικού στο ΠΕΔΥ όταν ακόμη δεν έχει προχωρήσει το οργανόγραμμα των ΠΕΔΥ και δεν έχουν διευκρινιστεί οι παροχές που θα προβλέπονται στην ΠΦΥ.
Η εικόνα κατάρρευσης της Δημόσιας ΠΦΥ δεν πρέπει αρωγός και δικαιολογία για περαιτέρω αποδυνάμωση των μονάδων του ΠΕΔΥ. Είναι χρέος της πολιτείας να υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και ενδυνάμωσης της δημόσιας υγείας που θα είναι σε θέση να παρέχει στοιχειώδης παροχές υγείας που σήμερα οι πολίτες στερούνται. Είναι ευρέως αποδεκτό , ότι ένα καλά δομημένο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία , ώστε να επικεντρωθούν στο βασικό τους ρόλο που είναι η παροχή Δευτεροβάθμιας-Τριτοβάθμιας φροντίδα υγείας. Γκρεμίζοντας και μπαλώνοντας δεν λύνονται τα προβλήματα».
Τέλος ο σύλλογος εκφράζει την έκπληξή του για τις δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου σε άρθρο του στον τοπικό τύπο «σχετικά με την μονάδα ΠΕ.Δ.Υ, Τρικάλων, όπου αναφέρει ότι υπηρετούν στη μονάδα μας 40 υπάλληλοι, αλλά δεν διευκρινίζει ότι οι μισοί από αυτούς είναι Νοσηλευτές, οι οποίοι μάλιστα καλύπτουν δύο βάρδιες (πρωί- απόγευμα) και συγχρόνως πλειάδα διοικητικών καθηκόντων, όπως διαχείριση υλικού, προγραμματισμός και ακύρωση ραντεβού (184) με γιατρούς της μονάδας μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές, γραφείο προσωπικού – διαύγεια, πληροφορίες κ.α.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε μετακινήσεις νοσηλευτικού - παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού στο ΓΝΝ Τρικάλων, επικαλούμενος ελλείψεις σε αυτό και περίσσεια προσωπικού στο ΠΕΔΥ.
Θέλουμε να δηλώσουμε ότι το ΠΕΔΥ Τρικάλων εξυπηρετεί καθημερινά πολλούς συμπολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς της πόλης καθώς και μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων.
Σε όσα ιατρεία λειτουργούν υπάρχει μεγάλη προσέλευση και λίστα αναμονής. Αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει είναι η άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού και όχι η αποδυνάμωση της μονάδας μας με μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».
Κλείνοντας τονίζουν ότι «μια συνάντηση και παρουσίαση από κοντά του τρόπου λειτουργίας και των προβλημάτων της μονάδας μας , είναι αναγκαία πριν την λήψη οποιονδήποτε αποφάσεων.
Η σκέψη μας και η επιθυμία μας κινείται προς τη κατεύθυνση της ενίσχυσης των δομών του ΠΕΔΥ και όχι στην αποδυνάμωσή της» .