Απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το χώρο της υγείας, ζητήθηκαν από τους εκπρόσωπους της πλειοψηφίας, των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συμμετείχαν στο debate, για θέματα υγείας, το οποίο διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στο πλαίσιο του σημερινού Δ.Σ., με στόχο την ενημέρωση των μελών του αλλά και όλων των ελλήνων πολιτών, για τις θέσεις των κομμάτων, εν όψει των βουλευτικών εκλογών.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Σ. Παπαδόπουλος, βουλευτής Τρικάλων εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Β. Κοντοζαμάνης, πρώην γ.γ. Υπουργείου Υγείας εκ μέρους της Ν.Δ., Μ. Μπέλτσιος, υποψήφιος βουλευτής υπολοίπου Αττικής εκ μέρους της ΛΑ.Ε., Η. Σιώρας υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας εκ μέρους του Κ.Κ.Ε., Β. Λαοπόδης υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διατυπώθηκαν οι θέσεις των κομμάτων για τα εξής ζητήματα: 1) οι επιπτώσεις του της νέας συμφωνίας στην υγεία, 2) η χρηματοδότηση για την υγεία και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., 3) ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 4) η πολιτική για το φάρμακο και τη συνταγογράφηση, με δραστική ουσία που επιβάλλει η τρόικα, 5) η στελέχωση και η στήριξη του ΕΣΥ, 6) η στήριξη των νέων γιατρών και η αντιμετώπιση της μετανάστευσής και 7) η πολιτική για τους ανασφάλιστους.
Ο Σάκης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε εφιαλτικές τις μνημονιακές επιπτώσεις στην υγεία, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι επιβαρύνσεις από την πρόσφατη συμφωνία, δεν εμποδίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Σχετικά με την άντληση εσόδων πρότεινε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα έρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα που απέφευγαν να συμβάλλουν στα έσοδα του κράτους ή κατασπαταλούσαν δημόσιους πόρους. Αναφορικά με την ανάπτυξη της ΠΦΥ, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τις δομές στις γειτονιές, τη συγκρότηση Αστικών Κέντρων Υγείας και το συνολικό αναπροσανατολισμό του συστήματος προς την πρόληψη. Αναφορικά με την πολιτική για το φάρμακο, αναφέρθηκε στην ανάγκη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με θεραπευτικά πρωτόκολλα και τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας καθώς και την συγκρότηση εθνικής φαρμακαποθήκης και μονάδας παραγωγής υγειονομικού υλικού παράλληλα με τη στήριξη των ελληνικών εταιριών παραγωγής ποιοτικών και φθηνών γενοσήμων. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη στελέχωσης όλων των νοσοκομείων με βάση τον υγειονομικό χάρτη και πλήρη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των νησιωτικών περιοχών ώστε να αξιοποιηθούν οι νέοι γιατροί.