Η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων στο πλαίσιο του γιορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ και των 70 χρόνων από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών σας διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις στις οποίες σας καλεί να πάρετε μέρος:

Προβολή της ταινίας «Έλα να δεις» του σοβιετικού σκηνοθέτη Έλεμ Κλίμοφ στον Δημοτικό Κινηματογράφο (Μύλο Ματσόπουλου) τη Δευτέρα 11 Μάη και ώρα 8.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Πορεία Ειρήνης την Πέμπτη 14 Μάη και ώρα 7 μ.μ. με αφετηρία την πλατεία της Αγίας Μονής. Οι ειρηνοδρόμοι θα πορευτούν στους κεντρικούς δρόμους και θα τερματίσουν στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου θα γίνει και η κεντρική ομιλία.

Την Κυριακή 17 Μάη η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) διοργανώνει τη Μαραθώνια Πορεία με εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ.

Κεντρικά συνθήματα των φετινών εκδηλώσεων: Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Όχι στις ευρωατλαντικές βάσεις. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-Ε.Ε.

Δυο λόγια για την ταινία

Η αριστουργηματική ταινία του Έλεμ Κλίμοφ  «Έλα να δεις», είναι ένα συγκλονιστικό έπος των φρικαλεοτήτων των ναζί και αποτελεί μια βίαιη καταδίκη του πολέμου. Η ταινία ακολουθεί ένα 12άχρονο αγόρι, τον Φλόρια (που τον υποδύεται υποδειγματικά ο Aleksei Kravchenko). Όταν ξεθάβει ένα χαμένο όπλο, ο Φλόρια κατατάσσεται στο Ρωσικό στρατό ανυπομονώντας να ζήσει σαν στρατιώτης. Όμως, η φαντασίωσή του γρήγορα διαλύεται, όταν έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Οι συμπολεμιστές του τον αφήνουν πίσω για να τον προστατεύσουν κι απομένει μόνος. Συναντά την Γκλάσα (Olga Mironova), μια όμορφη έφηβη, που επίσης έχει μείνει μόνη της. Μαζί επιστρέφουν στο χωριό του Φλόρια, όπου ανακαλύπτουν ότι όλοι οι κάτοικοι και η οικογένεια του Φλόρια, έχουν σφαγιαστεί. Το αριστούργημα του Κλίμοφ καθηλώνει με τη δύναμη των εικόνων του, που λειτουργούν πολυεπίπεδα, καθιστώντας την ταινία ένα άχρονο κι αξέχαστο επίτευγμα. Το «Έλα να Δεις», η πέμπτη και τελευταία του ταινία είναι ένα συγκλονιστικό έπος των φρικαλεοτήτων των Nαζί στη Λευκορωσία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.