Τη μελλοντική κίνηση οχημάτων και πεζών, τον σχεδιασμό δράσεων, τη λήψη αποφάσεων, τη διαβούλευση με φορείς, την αποφασιστικής σημασίας γνώμη των πολιτών, προωθεί ο Δήμος Τρικκαίων. Oπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), πλέον ο Δήμος εντάχθηκε στο δίκτυο των ελληνικών πόλεων που εξειδικεύει και υλοποιεί το εν λόγω Σχέδιο. Το πρόγραμμα ονομάζεται Endurance και ουσιαστικά αποτελεί τον ιμάντα μεταφοράς και συζήτησης των εμπειριών από σχεδιασμούς για τη μετακίνηση όλων μας στις πόλεις, τα επόμενα χρόνια. Αυτό που στην πράξει επιδιώκει, σχεδιάζει και υλοποιεί το ΣΒΑΤΚ, είναι μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και «ανοιχτή» σε όλους πρόσβαση στον σχεδιασμό του τρόπου μετακίνησης τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, εκτός από συγκοινωνιολόγους, μετέχουν χωροτάκτες, οικονομολόγοι, πολεοδόμοι και άλλοι επιστήμονες, σε συνδυασμό με τους φορείς και τους πολίτες. Η γνώμη που εκφέρεται, είναι αυτή που θα λάβει υπ’ όψιν της όλα τα δεδομένα και θα μετουσιωθεί σε λύση. Για παράδειγμα: μπορεί  στα Τρίκαλα να λειτουργήσει δίκτυ ποδηλατοδρόμων μόνο στις βασικές αρτηρίες ή θα χρειαστούν – και πού – πρόσθετες δράσεις; Σε συνδυασμό, δε, με την εφαρμογή και λειτουργία της παγκόσμιας πρωτοτυπίας, των Λεωφορείων Χωρίς Οδηγό, έχει σημασία να συζητηθεί στα σοβαρά πλέον, ο τρόπος με τον οποίο η πόλη θα αποκτήσει «χαρακτήρα» για όλους (πεζούς και οχήματα), με δεδομένη την κατάκτηση του σεβασμού των διαβάσεων πεζών.
Μόνο, δε, τα έργα που θα συναποφασιστούν στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ, θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, από προγράμματα οποία ήδη υπάρχουν και θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις στην πόλη των Τρικάλων. Για τον λόγο αυτό, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουνίου στο συνεδριακό κέντρο Ν. Ιωνίας από το δίκτυο
Endurance μετείχε εκπρόσωπος του Δήμου (από το τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών η μηχανικός κ. Ευφρ. Μπράκη). Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν υπάρχουσες δράσεις, αναλύθηκαν οι υφιστάμενες καταστάσεις και τα ανακύπτοντα προβλήματα και τέθηκαν στόχοι μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Ο Δήμος Τρικκαίων, πρωτοπορώντας και σε αυτόν τον τομέα, προωθεί τον σχεδιασμό των υποδομών για τα επόμενα χρόνια.