Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, κ. Νίκος Ξυδάκης όταν πληροφορήθηκε την είδηση της απώλειας του Κώστα Βίρβου, προέβη στην εξής δήλωση: «Ως ένα από τα μεγάλα κλαριά στο δέντρο της ελληνικής μουσικής τον είχε παρομοιάσει ο Μίκης Θεοδωράκης και, πράγματι, οι στίχοι τού Κώστα Βίρβου βλάστησαν επί δεκαετίες μαζί με τις μελωδίες των πιο σημαντικών μας συνθετών από διαφορετικές περιοχές του ελληνικού τραγουδιού. Διεκτραγώδησε με λαϊκότητα, γλαφυρότητα, ποιητικότητα πολλές πτυχές της ελληνικής περιπέτειας του εικοστού αιώνα, από την Εθνική Αντίσταση έως τη μετανάστευση, τραγούδησε από τον έρωτα έως τη βιοπάλη. Σε λύπες και χαρές, τα τραγούδια του θα ανασύρονται πάντα παρηγορητικά και γιορτινά στα χείλη του κόσμου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο καλλιτεχνικό έργο του σπουδαίου στιχουργού, αλλά και στον πολιτικό αγώνα του, τη δράση του στο ΕΑΜ και τις διώξεις που υπέστη στον εμφύλιο.
Αναλυτικά:
«Ο Κώστας Βίρβος, που έφυγε χτες σε ηλικία 89 ετών, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους έλληνες στιχουργούς, ένας από τους αυθεντικότερους εκφραστές της λαϊκής ψυχής. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1926, φοίτησε στην Κοργιαλένειο Σχολή και μετά στην Πάντειο. Από το 1948, όταν ηχογραφήθηκε το πρώτο του τραγούδι, και για πέντε δεκαετίες, έγραψε στίχους για περισσότερα από 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες που τραγουδιούνται και συγκινούν μέχρι σήμερα.
Αγωνιστής της Αριστεράς, εντάχθηκε το 1943 στο ΕΑΜ και βρέθηκε στο βουνό πλάι στον Άρη Βελουχιώτη, ενώ μετά τον εμφύλιο διώχθηκε για λόγους πολιτικών φρονημάτων. Με τον φίλο και στενό συνεργάτη του Θ. Δερβενιώτη, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της πρώτης «Ένωσης» συνθετών και στιχουργών του λαϊκού τραγουδιού.
Συνεργάστηκε με τους γνωστότερους συνθέτες και ερμηνευτές του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού (τον Τσιτσάνη, τον Καλδάρα, την Μπέλλου, τη Χασκήλ, τη Νίνου, τον Μπιθικώτση, τον Καζαντζίδη), αλλά και με τον Χρήστο Λεοντή, τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Μίκη Θεοδωράκη.
Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του σπουδαίου στιχουργού και απευθύνει θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.»
ΚΚΕ: Η πέννα του Κώστα Βίρβου απέμεινε βουβή
«Η πέννα του ευαίσθητου ποιητή του λαϊκού μας τραγουδιού Κώστα Βίρβου απέμεινε βουβή. Ο σεμνός δημιουργός, που με το σπάνιο και ανεξάντλητο ταλέντο του έκανε τραγούδι τον πόνο και τις αγωνίες του λαού μας, έκλεισε το βιβλίο της ζωής του και έφυγε αφήνοντάς μας πάνω από 2000 τραγούδια να μας συντροφεύουν...», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του γνωστού συνθέτη και στιχουργού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.
Όπως σημειώνει το ΚΚΕ, γεννημένος στα Τρίκαλα από πλούσια οικογένεια κατεβαίνει στην Αθήνα για σπουδές το 1943. Την ίδια χρονιά ο Κ. Βίρβος οργανώνεται στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Το Μάρτιο του '44 συλλαμβάνεται να γράφει συνθήματα στους τοίχους και μεταφέρεται στην Ειδική Ασφάλεια, όπου βασανίστηκε. Στις 12 Ιουνίου 1944 κατάφερε ν' αποφυλακιστεί και ύστερα από πολλές περιπέτειες έφτασε στον Κόζιακα και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Αυτά τα βιώματα, καθώς και τα κατοπινά του εμφυλίου και των μετέπειτα αγώνων του λαού, ήταν η πηγή έμπνευσής του. Οι στίχοι του κατάφεραν να εκφράσουν τους πόθους και τα πάθη του ελληνικού λαού, συνδέθηκαν με μουσικές μεγάλων λαϊκών και έντεχνων συνθετών, όπως των Τσιτσάνη, Θεοδωράκη, Λεοντή, Δερβενιώτη, Μαρκόπουλου και πολλών άλλων και θα μας συντροφεύουν.
Αποτελούν μεγάλη λαϊκή κληρονομιά, στους μεγάλους αγώνες του μέλλοντος.
Για την προσφορά του στο τραγούδι και τους αγώνες του λαού η ΚΝΕ τον Σεπτέμβρη του 2000, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, αφιέρωσε μια βραδιά στης «Γερακίνας τον γιο» και τον τίμησε με αναμνηστική πλακέτα, προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Ο μεγάλος λαϊκός ποιητής Κώστας Βίρβος δεν είναι πια ανάμεσά μας, πέρασε στο πάνθεον των μεγάλων αθανάτων της τέχνης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει την βαθειά του θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του», καταλήγει το ΚΚΕ.