Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με διάχυτο τον ενθουσιασμό των παιδιών ξεκίνησε την Πέμπτη 18 Ιουνίου στο κατάμεστο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων η καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας.
Αρχικά τα παιδιά συμμετείχαν σ΄ένα ομαδικό παιχνίδι αναγνώρισης βιβλίων μέσα από κάρτες αντίστοιχων εικόνων που τους είχαν διανεμηθεί έτσι ώστε να προσεγγίσουν με ευρηματικό τρόπο την συλλογή της βιβλιοθήκης. Τα παιδιά δανείστηκαν τα βιβλία που ανακάλυψαν, με σκοπό την ανάγνωσή και την παρουσίαση τους σε επόμενη συνάντηση.
Στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο εμπνευσμένος εικονογράφος - δημιουργός κόμικς, Αποστόλης Ιωάννου ο οποίος ομαδοποίησε τα παιδιά και τα καθοδήγησε ανάλογα με τις επιλογές τους να αποτυπώσουν την βιβλιοθήκη σαν ένα μεγάλο χάρτη με τα δάση του και τα παραμύθια τους, τις πεδιάδες και τις θάλασσες με τα βιβλία φυσικών επιστημών, τα βουνά του με τα βιβλία ιστορίας.
Το αποτέλεσμα της δημιουργίας των μικρών ζωγράφων ήταν η χαρτογράφηση της βιβλιοθήκης με ποικιλία χρωμάτων, διαφορετικών και με ένταση εικόνων, ένας χάρτης που εφεξής κοσμεί το παιδικό τμήμα της Δ.Β.
Την Παρασκευή 19/6, παιδιά ηλικίας 6-12 ετών επισκέφθηκαν νοερά το εργαστήριο του Ισπανού ζωγράφου Χουάν Μιρό… μια ημέρα που εκείνος έλειπε και έχοντας ως οδηγό την εικαστικό Δέσποινα Ράμπια παρακολούθησαν μέσα από την προβολή διαφανειών την καλλιτεχνική πορεία του Μιρό.
Είδαν, παρατήρησαν και ανέλυσαν μεταξύ των άλλων, τα έργα «Τσιουράνα, το μονοπάτι» 1917, «Οι γραμμές του τρένου» 1918, «Καταλανικό τοπίο» 1923, «Μπουκάλι με κρασί», «Τοπίο», «Μητρότητα» 1924, «Σκύλος που γαβγίζει» 1926, «Σύνθεση» 1933, «Μια δροσοσταλίδα που πέφτει από το φτερό ενός πουλιού ξυπνά τη Ρόζαλι που είχε αποκοιμηθεί» 1939, «Αστερισμός. Το πρωϊνό αστέρι» 1940, «Μπλε» 1961, «Το χρυσό του γαλάζιου» 1967
Στην συνέχεια ζωγράφισαν αποτυπώνοντας στο χαρτί εικόνες, τεχνοτροπία και χρώματα εμπνευσμένα από τα έργα του Μιρό και παράλληλα έγραψαν σχετικά ποιηματάκια.
Μέσα από την δράση αυτή, τα παιδιά γνώρισαν αλλά και βίωσαν το καλλιτεχνικό έργο του Χουάν Μιρό με την γνωστή εικαστική παιδεία, εκπαιδευτική εμπειρία και ευαισθησία της Δέσποινας Ράμπια.
Οι δράσεις συνεχίζονται…