Για δέκα μέρες έλειψε από το ιατρείο του, αλλά και από το …Θεσσαλικό καφενείο, ο Νίκος Μπακογιάννης. Ο γνωστός ακτινολόγος «Μπακό» πήρε σβάρνα τις θάλασσες για καλό σκοπό.
Η ομάδα «Σύμπλευση», με έντεκα φουσκωτά σκάφη, πραγματοποίησε τον ετήσιο διάπλου του Αιγαίου και διέγραψε μια μεγάλη διαδρομή. Από το Λαύριο στην Κίμωλο και τη Φολέγανδρο, ύστερα Σχοινούσα και Θηρασιά. Ακολούθησε η δυσπρόσιτη Κάσος και ύστερα νότια της Κρήτης, η ακριτική Γαύδος, με τελευταίο σταθμό τα μοναχικά Αντικύθηρα.
Παράλληλα με τις ιατρικές εξετάσεις προσέφεραν στις τοπικές κοινωνίες υποδομές που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των λιγοστών κατοίκων: εξοπλισμό για τα ιατρεία, σχολικά είδη, συστήματα αφαλάτωσης, μια παιδική χαρά, μια βιβλιοθήκη.
Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν 27 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων: καρδιολογίας, παθολογίας, ορθοπεδικής, οφθαλμολογίας, οδοντιατρικής, παιδιατρικής, γυναικολογίας, δερματολογίας κ.ά.
Όπως αναφέρει το Έθνος που ακολούθησε την αποστολή με τον ρεπόρτερ Γιώργο Αποστολίδη,
«Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας ήταν εξοπλισμένα με τα κατάλληλα υλικά και μηχανήματα τα οποία μετέφεραν από τα προσωπικά τους ιατρεία και προσέφεραν στους κατοίκους δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, εξετάσεις προληπτικής ιατρικής, διάγνωση για αντιμετώπιση καρκίνου του δέρματος και προληπτικό έλεγχο σκολίωσης -κύφωσης. Πολύτιμες υπηρεσίες στην άγονη γραμμή, όπου μια επίσκεψη σε οδοντίατρο ή γυναικολόγο απαιτεί ταξίδι ημερών και αρκετά έξοδα, ενώ για τους νησιώτες στη Γαύδο και στα Αντικύθηρα ένα καρδιολογικό τεστ και οφθαλμολογικός έλεγχος μοιάζει μακρινό όνειρο.
«Υπήρξε μεγάλη προσέλευση, περίπου 100-150 άτομα σε κάθε νησί. Είχαμε αρκετά γυναικολογικά, δερματολογικά, παιδιατρικά περιστατικά, χρειάστηκαν παρεμβάσεις, κάναμε υπερήχους και στείλαμε ευρήματα στην Αθήνα για έλεγχο», λέει η επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, κ. Σάντυ Κορμά. Η ίδια, όπως όλοι, πήρε άδεια από την εργασία της για να μετάσχει στην αποστολή.
Πρώτος σταθμός ήταν η Κίμωλος, ψηλά στη Χώρα, άρχισαν οι εξετάσεις, ενώ στην κεντρική πλατεία τα παιδιά έτρεξαν στην ολοκαίνουργια παιδική χαρά που εγκατέστησε η ομάδα και ύστερα ακολούθησαν πολιτιστικές εκπαιδευτικές δράσεις όπως σε όλα τα νησιά.
Αργότερα στη γειτονική Φολέγανδρο το ιατρείο απέκτησε οδοντιατρικό τμήμα και αντίστοιχο εξοπλισμό, ενώ η δημοτική βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με βιβλία και ράφια. Όταν τα σκάφη έδεσαν στο λιμανάκι της Σχοινούσας, συνάντησαν θερμή υποδοχή με ανθοδέσμες και ρακές. Παράλληλα με τις ιατρικές εξετάσεις, στο τοπικό ιατρείο δωρήθηκε ένας σύγχρονος αιματολογικός αναλυτής. Οσο για τα παιδιά παρακολούθησαν διαδραστικό πρόγραμμα για τον κυκλαδικό πολιτισμό και η αρχαιολόγος κ. Νικολέτα Ξυδέα είχε μεταφέρει ένα πτυσσόμενο ομοίωμα τριήρους ειδικά για τα παιδιά.
Μια ομάδα από τη «Σύμπλευση» έφτασε στη Θηρασιά για να εγκαινιάσει το προαύλιο του δημοτικού σχολείου, που μετατράπηκε σε πολυγήπεδο με ειδικό αντικραδασμικό και αντιολισθητικό τάπητα. Οταν τα σκάφη έφτασαν στο Φρυ της Κάσου στο λιμάνι, τους υποδέχθηκαν καΐκια με καπνογόνα και ένα παραδοσιακό γλέντι. Υστερα η ομάδα εγκατέστησε στο Αρβανιτοχώρι έναν αφαλατωτή για τις ανάγκες του χωριού.
Αντίστοιχα ένα μεγαλύτερο σύστημα αφαλάτωσης είχε προορισμό τη μακρινή Γαύδο για να καλύπτει όλο το νησί. Οσο για τα Αντικύθηρα, εκεί μεταφέρθηκαν πινακίδες ιστορικού περιεχομένου σε διάφορες γλώσσες για την τουριστική προβολή του περίφημου ναυαγίου και την ιστορία των βουτηχτάδων.
60 άτομα, 11 φουσκωτά, 680 ν. μίλια
«Συνολικά έλαβαν μέρος 60 άτομα με ποικίλες ιδιότητες», λέει ως μέλος της ομάδας ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Κακαβογιάννης.
«Μετέχουν υπάλληλοι, επαγγελματίες, δικηγόροι, καλλιτέχνες, έμποροι κ.λπ. τους οποίους ενώνει η αγάπη για το Αιγαίο, τη θάλασσα και τα νησιά του πελάγους. Εμείς αναλαμβάνουμε όλες τις οργανωτικές και μη ιατρικές εργασίες».
«Αρκετοί από εμάς μετέχουμε πολλά χρόνια σε ανάλογες αποστολές», λέει ο γενικός γραμματέας της «Σύμπλευσης» κ. Βασίλης Αθανασίου δικηγόρος στο επάγγελμα με 14 χρόνια θαλασσινής εμπειρίας. «Οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Συνολικά κάναμε 680 ναυτικά μίλια. Η εργασία όμως διαρκεί πολλούς μήνες σε επίπεδο οργάνωσης, να βρεθούν χορηγοί, να αναθέσουμε έργα, να γίνουν οι κατασκευές και να αποσταλούν τα κιβώτια. Φέτος μεταφέρθηκαν 350 κιβώτια με σχολικά είδη. Οι νησιώτες χαίρονται και μας περιμένουν και αυτό είναι η δική μας ανταμοιβή».
Όπως εξηγεί, όλοι εργάζονται ανιδιοτελώς, ενώ καλύπτουν ιδίοις εξόδοις την αγορά υλικών και το κόστος της διαδρομής».