Το παράρτημα Τρικάλων της Ελληνικής Αντικαρκινική Εταιρείας, ξεκινά μία προσπάθεια για την δημιουργία ομάδας αυτοβοήθειας για γυναίκες καρκινοπαθείς, όλων των ηλικιών και σε όποια φάση της ασθένειας και να βρίσκονται.
Στις συναντήσεις των ομάδων αυτοβοήθειας (selfhelp ή supportgroups) οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τα προσωπικά τους συναισθήματα, την ενημέρωση που έχει ο καθένας και τις στρατηγικές που έχει αναπτύξει για την αντιμετώπιση της ασθένειας του καρκίνου , από την οποία προσβλήθηκε, ώστε να έχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής. Πρόκειται για αλληλοϋποστήριξη μέσω ανταλλαγής προσωπικών εμπειριών, γνώσης, προβληματισμών, ανησυχιών και στρατηγικών.
Σε καμιά περίπτωση οι ομάδες αυτό-βοήθειας δεν επιτελούν θεραπευτικό-κλινικό ρόλο και δεν υποκαθιστούν ή αντικαθιστούν την θεραπεία των συμμετεχόντων (φαρμακευτική – ψυχιατρική και ψυχοθεραπευτική).
Οι συναντήσεις των ομάδων βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό για τις απόψεις και τα πιστεύω του άλλου . Όλοι οι συμμετέχοντες υποχρεούνται, πέρα από την εχεμύθεια, να μην έχουν κριτική στάση και να μην επιβάλλουν στα άλλα μέλη τις απόψεις τους. Ο καθένας συμμετέχει και μοιράζεται όσο επιθυμεί.
Παγκοσμίως έχουν συσταθεί ομάδες αυτό-βοήθειας – οι πιο γνωστές είναι των ανώνυμων αλκοολικών – για κάθε είδους ενόχληση, πρόβλημα ή ιδιαιτερότητα. Η τεράστια διάδοση των ομάδων και η αυξημένη αποτελεσματικότητα τους – όπως έχει καταγραφεί παγκοσμίως- οδήγησαν του υπεύθυνους για την χάραξη της υγείας , να δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το κίνημα της αυτοβοήθειας αναδεικνύεται με το πέρασμα του χρόνου αξιόπιστη εναλλακτική λύση , καθώς βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ανάληψη ευθύνης από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και η αναίρεση της παθητικότητας. Ταυτόχρονα η ομάδα αυτοβοήθειας είναι ένα μέρος συναισθηματικής εμπειρίας με την έννοια «δίνω βοήθεια για να πάρω βοήθεια».
Η ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας αναδεικνύει τα εξής οφέλη από την ενεργό συμμετοχή σε ομάδα αυτοβοήθειας :
• Βελτιωμένη προσαρμογή και ευεξία
• Καλύτερη γνώση για το πρόβλημα
• Αύξηση του επιπέδου λειτουργικότητας
• Αύξηση αίσθησης ασφάλειας, αυτοδιαχείρισης και αυτοεκτίμησης
• Μείωση υπαρξιακής αγωνίας
• Αποδοχή κατάστασης ,μείωση άγχους, καλύτερη ανάληψη ευθύνης απέναντι στο πρόβλημα
• Βελτίωση κοινωνικής προσαρμογής
• Μείωση της αίσθησης απομόνωσης
• Μείωση της χρήσης άλλων παροχών υγειονομικής περίθαλψης.
Εθελόντρια ψυχολόγος με εμπειρία στην ομαδική ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει την ομάδα αυτοβοήθειας στα πρώτα της βήματα.
Οι ομάδες θα πραγματοποιούνται στο γραφείο του παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα Τρίκαλα. Καλό είναι να γίνονται δύο δίωρες συναντήσεις , κάθε μήνα.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλώ να επικοινωνούν στα τηλέφωνα :6944822213 και 6979772247.
Να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους , να δώσουν τα στοιχεία τους ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί τους για την πρώτη συνάντηση όπου θα οριστεί και το πρόγραμμα των ομάδων.
Δημιουργία ομάδας αυτοβοήθειας από την Αντικαρκινική Εταιρεία
Τρίκαλα | 15 Νοε 2015, 21:17
ΑΦΟΡΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.