Μείωση κόστους και οφέλη στους πολίτες, τεχνολογία και απλή λογική, για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα που προωθεί ο Δήμος Τρικκαίων για τα απορρίμματα αυτά, όπως την ανέλυσε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου,όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου. Στο διήμερο (15 και 16 Ιανουαρίου) συνέδριο της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αλεξανδρούπολη με «ΑΣΤΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑΜΟΝΤΕΛΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. - Εκτίμηση χωρικών, πληθυσμιακών και οικονομικών παραμέτρων» συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και που πρόκειται να αντιμετωπίσει ο κάθε Δήμος. Το ερώτημα αφορούσε στο πώς θα λυθεί η εξίσωση «αύξηση απορριμμάτων συν αύξηση κόστους συν μείωση κόστους, για παροχή καλύτερων υπηρεσιών».
Ο κ. Παπαστεργίου παρουσίασε την πρακτική και τις θέσεις του Δήμου Τρικκαίων.
Αυτές συνίστανται σε τεχνολογικές λύσεις, αλλά και σε παιδευτική διαδικασία για όλους. Διότι τα απορρίμματα είναι ΚΑΙ θέμα παιδείας. ΚΑΙ θέμα πολιτισμού. ΚΑΙ θέμα περιβάλλοντος.
Επομένως, «εκτός από την τεχνολογία, οι λύσεις που θα αναζητήσουμε πρέπει να “δένουν” με την παιδεία μας και να την αναδιαμορφώνουν», σημείωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων.
Οι λύσεις είναι:
1. Εμφαση στην ενημέρωση των πολιτών
2. Παρεμβάσεις στη διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων με:
- Εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος ελέγχου στόλου
- Εγκατάσταση RFID, μιας ψηφιακής ταυτότητας δηλαδή, στους κάδους
- Αυτόματη ζύγιση κατά το φόρτωμα του κάδου στο απορριμματοφόρο πριν το άδειασμα
3. Ασφάλεια εργαζομένων, με τοποθέτηση κάμερας για αποφυγή κινδύνων και για έλεγχο του χώρου των κάδων
4. Σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου του όγκου των απορριμμάτων εντός του κάδου εάν ο κάδος δεν είναι γεμάτος, το όχημα δεν περνά ή περνά και δεν σταματά στο συγκεκριμένο κάδο.
5. Σύνδεση των συστημάτων αυτών σε «έξυπνο» ευρυζωνικό δίκτυο, σε συνδυασμό με «έξυπνο» δίκτυο δημοτικού φωτισμού, με αλλαγή του υφιστάμενου δικτύου με κεφαλές τύπου led και τοποθέτηση σημείων ασύρματου δικτύου (wifi access points).
6. Συστήματα αυτόματης ζύγισης στους σταθμούς μεταφόρτωσης (ΣΜΑ).
Σε όλα αυτά, προστίθεται και η προστασία του περιβάλλοντος με τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, λόγω της ορθολογικής και χρήσης των οχημάτων. Κάτι που αποτελεί μια παράπλευρη αλλά εξαιρετικά μεγάλη ωφέλεια από τη διαχείριση των νέων τρόπων αποκομιδής απορριμμάτων.
Επομένως, επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου, σημασία έχει «να δούμε πού μπορούμε να συμπιέσουμε το κόστος και να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, κάτι που αποτελεί μονόδρομο». Κι αυτό, επειδή μετά την αύξηση των ρευμάτων ανακύκλωσης σε τέσσερα, πράγμα που εκ προοιμίου σημαίνει αύξηση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων, εκτός κι αν πάρουμε άμεσα μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη προχωρήσει στη διαβούλευση για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, συζητώντας επί της ουσίας με την κοινωνία.
Ταυτοχρόνως και σε εθνικό πλέον επίπεδο, η ΚΕΔΕ προχωρά στη σύσταση παρατηρητηρίου για τα απορρίμματα, ενώ επικαιροποιείται και σχετική μελέτη από το ΙΤΑ.