Στις 25 Απριλίου (7 μ.μ.)  στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων θα μιλήσει ο ρώσος ποιητής και συγγραφέας Μιχαήλ Ταρκόφσκι, εγγονός του μεγάλου ρώσου ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι και ανιψιός του διάσημου ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι (φωτογραφία). Στα πλαίσια της συνάντησης θα προβληθεί το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ του Μιχαήλ Ταρκόσκι «Παγωμένος χρόνος» (με ελληνικούς υπότιτλους) και θα ακολουθήσει η συζήτηση.

Τις συναντήσεις του Μιχαήλ Ταρκόφσκι με το ελληνικό κοινό διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης «AVANTGARDE» με την υποστήριξη της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Ο Μιχαήλ Ταρκόφσκι θα μιλήσει στις 23 Απριλίου (ώρα 19.00) στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και  στις 27 Απριλίου- στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης (Λέσβος).

Ο Μιχαήλ Ταρκόφσκι γεννήθηκε στη Μόσχα το 1958, στην οικογένεια του σκηνοθέτη του κινηματογράφου Αλεξάντρ Γκορντόν και της συγγραφέα Μαρίνα Ταρκόφσκαγια, κόρης του τελευταίου ποιητή του Αργυρού αιώνα της Ρωσικής ποίησης, Αρσένι Ταρκόφσκι, και αδερφής του σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Βιολογίας και Γεωγραφίας του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, και σχεδόν αμέσως, το 1981, εγκαταστάθηκε στην Ανατολική Σιβηρία, όπου στην αρχή εργαζόταν ως ζωολόγος στον τοπικό Βιολογικό Σταθμό και από το 1986 – ως επαγγελματίας κυνηγός.

Η επιλογή του τόπου, αλλά και του τρόπου ζωής, δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε εξαναγκαστική: δεν υπήρχε αμφιβολία, ότι για έναν Ταρκόφσκι οι πόρτες στην ρωσική πρωτεύουσα ήταν πάντα ανοιχτές, ειδικά για έναν Ταρκόφσκι, συνεχιστή της διάσημης καλλιτεχνικής «δυναστείας». 

Στην απόφαση αυτή τον κύριο ρόλο έπαιξε η γιαγιά του Μιχαήλ, η οποία τον μύησε στη μεγάλη ρωσική λογοτεχνία και του έδειξε την απεραντοσύνη και το βάθος του ρωσικού κόσμου.

Ο Μιχαήλ ήταν ο δεύτερος Ταρκόφσκι, που επέλεξε ως εφαλτήριο τη Σιβηρία. Με την προτροπή της μητέρας του, στη δεκαετία του ΄60 σ’ αυτά τα μέρη έφυγε να εργαστεί ως απλός εργάτης στη γεωλογική αποστολή ο Αντρέι Ταρκόφσκι, ο οποίος, επιστρέφοντας στη Μόσχα, έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Κινηματογράφου και ως εισαγωγική εργασία παρουσίασε την ταινία του «Συγκέντρωση» για τη ζωή του σιβηρικού δάσους, της τάιγκα.

Η απόφαση του Μιχαήλ όμως να μείνει στη Σιβηρία, στην τάιγκα, ήταν αμετάκλητη. Ζώντας εκεί, έχει ολοκληρώσει τις σπουδές δι’ αλληλογραφίας στο Λογοτεχνικό Ινστιτούτο Γκόρκι, απόφοιτοι του οποίου υπήρξαν κάποτε ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, ο Αλέξης Πάρνης και άλλοι σπουδαίοι Έλληνες λογοτέχνες, πολιτικοί πρόσφυγες. Παράλληλα ο Μιχαήλ Ταρκόφσκι συνέχισε να γράφει ποίηση και πεζογραφία.

Το έργο του είναι ευρέως γνωστό στους ρωσόφωνους αναγνώστες από τις δημοσιεύσεις στα μεγαλύτερα λογοτεχνικά περιοδικά, από τα βιβλία, που βγήκαν στις εκδόσεις της Μόσχας και της Σιβηρίας, από τα 3 λογοτεχνικά βραβεία, που έχει κερδίσει, μεταξύ των οποίων, το 2010– το λογοτεχνικό βραβείο «Γιάσναγια Πολιάνα» (Βραβείο Λεφ Τολστόι) στην κατηγορία «ο 21ος αιώνας».

Ο Μιχαήλ Ταρκόφσκι έχει εκδώσει έναν τόμο ποιημάτων και 5 βιβλία, μυθιστορήματα και διηγήματα, είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στις 6 Μαρτίου του 2015, στα πλαίσια του Έτους Λογοτεχνίας, ο Μιχαήλ Ταρκόφσκι  ξεκίνησε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Αλτάι έναν κύκλο διαλέξεων για τη ρωσική λογοτεχνία, που απευθύνονται όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά και στους συγγραφείς και ποιητές.