Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μπορεί να ξεκινήσει από την περιφέρεια και τον πρωτογενή τομέα, που τόσο υστερεί στην Ελλάδα, από λάθος πολιτικές.
Πρόκειται για ένα από τα βασικά συμπεράσματα της διήμερης στρογγυλής τράπεζας με τίτλο "πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων - Οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών στην κρίση " που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Περτούλι Τρικάλων στο σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου και αφορούσε στην διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης των ορεινών περιοχών της χώρας.
Είκοσι καθηγητές πανεπιστημίου και ΤΕΙ και δέκα τεχνοκράτες, μετέφεραν την εμπειρία, τη γνώση τους και τις καλές πρακτικές στους τοπικούς φορείς, όχι μόνο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ,αλλά και της Θεσσαλίας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώσουν πολιτικές ανάπτυξης.
Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις διήμερες Στρογγυλές Τράπεζες, με ελεύθερη είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο, που διοργανώνει το Δίκτυο των Εθελοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας, μια σε κάθε Νομό της Θεσσαλίας, μέσα από τις οποίες, στόχος είναι να αναδειχθούν όλες εκείνες οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών, ως απαίτηση των τοπικών κοινωνιών, που μαστίζονται από την κρίση και την ανεργία.
Στόχος των διοργανωτών είναι, όπως τονίστηκε στο Περτούλι, οι δράσεις αυτές, να οδηγούν στη διαμόρφωση νέων πολιτικών, που να απαντούν στα προβλήματα αυτά, οι οποίες, μάλιστα, θα είναι προσαρμοσμένες στη σύγχρονη τοπική πραγματικότητα, ενώ παράλληλα να δίνουν σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις νέες ιδέες και γνώσεις, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία με την αξιοποίηση εθνικών ή ευρωπαϊκών πόρων.
Οι διοργανωτές επιθυμούν, επισημάνθηκε επίσης από τους ομιλητές, τη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ των φορέων και ειδικών επιστημόνων , έτσι ώστε ,κατά τρόπο μεθοδικό και συντεταγμένο ,να διεκδικηθούν όλοι εκείνοι οι πόροι ,που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της υπαίθρου και την αύξηση της απασχόλησης στους ορεινούς όγκους.
Μεγάλα είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης , την ανεργία και την ερημοποίηση, όπως αναφέρθηκε στη διήμερη στρογγυλή τράπεζα.
Αυτό διαπίστωσε το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Κώστα Σκριάπα, θέλοντας να συμβάλει στην μεταστροφή της κατάστασης, μέσα από την αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους από την κεντρική εξουσία ,την τοπική αυτοδιοίκηση ,τα εκπαιδευτικά ιδρύματα , τις επαγγελματικές ενώσεις και φυσικά από την υγιή Κοινωνία των Πολιτών ,να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διαμορφώσουν πολιτικές που να δίνουν λύσεις στον οικονομικό μαρασμό της χώρας και στην έλλειψη επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των νέων.
Οι προοπτικές ανάπτυξης και αξιοποίησης των ορεινών περιοχών της Ελλάδας, ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Κουστέλιος καθηγητής στη ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και η άμεση ή έμμεση εξασφάλιση εισοδήματος στους κατοίκους είναι τεράστια.
Η ποικιλία της μορφολογίας και των κλιματολογικών συνθηκών στο βουνό, πρόσθεσε, δίνει τη δυνατότητα για ενασχόληση με πολλές αθλητικές δραστηριότητες. Συμπερασματικά, τόνισε, πως ο αθλητισμός και ο τουρισμός, καθώς αναπτύσσονται και αλληλοσυμπληρώνονται γίνονται πιο προσοδοφόρα και επηρεάζουν σε σημαντικότερο βαθμό την κοινωνία. Επίσης ο αθλητισμός και ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Καθώς η παγκοσμιοποίηση επεκτείνεται, νέες προοπτικές ανοίγονται για τον εμπλουτισμό των τουριστικών εμπειριών μέσα από τα σπορ, κατέληξε ο κ. Κουστέλιος.
«Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά, μια μικρή καλλιέργεια με μεγάλες δυνατότητες», ήταν το θέμα που ανέπτυξε, ο Δρ. Χρήστος Λύκας
Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μιλώντας για τα προβλήματα του κλάδου έκανε λόγο για έλλειψη πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, έλλειψη εξοπλισμού (κυρίως για την συγκομιδή και την επεξεργασία του προϊόντος), ανεπαρκή ενημέρωση και υποστήριξη των παραγωγών και τέλος ελλιπή σύνδεση της παραγωγής, της επεξεργασίας και της προώθησης των προϊόντων.
Ειδική αναφορά έγινε για το Δίκτυο Υποστήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Σήμερα, τονίζεται πως παρέχει υποστήριξη ή φιλοξενεί, 2 Αστικούς Συνεταιρισμούς, 5 Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, 3 ΚοινΣΕπ, 3 δίκτυα μικρών επιχειρήσεων και 1 ΜΚΟ.
Οι κύριοι στόχοι του SES Net είναι, όπως επισημάνθηκε, η ανάπτυξη ενός μοντέλου χρηματοδότησης για τη διευκόλυνση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων κάθε μορφής. Η βελτίωση και ενίσχυση της προσφοράς χρηματοδότησης προς τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ), άλλες κοινωνικές επιχειρήσεις και πιθανόν νέους που προτίθενται να ξεκινήσουν μικρές επιχειρήσεις, όπως και η παρακίνηση υποψήφιων κοινωνικών επιχειρηματιών.
Η θεματολογία που αναπτύχθηκε, αφορά στη διαμόρφωση πολιτικών Ανάπτυξης Ορεινών όγκων -Αειφορική Διαχείριση, ενημέρωση των πολιτών για τη δράση του προγράμματος EUROPE DIRECT, εναλλακτικές μορφές τουρισμού στους ορεινούς όγκους , Κοινωνική Οικονομία -Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στον Αγροτικό Χώρο, Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στους Ορεινούς όγκους -Creative Europe -Horizon, κ.ά.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Στο μικροσκόπιο η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών
Πύλη | 08 Ιουν 2015, 19:10
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙ
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.