Υιοθετήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη οι προτάσεις του Πρώην Υπουργού Ανάπτυξης και Βουλευτής Ν. Τρικάλων του κόμματος κ. Κώστα Σκρέκα, αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη Συμφωνία, ειδικά όσον αφορά το θέμα των μικρομεσαίων αγροτών.
Ο κ. Κώστας Σκρέκας τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και έθεσε υπ’ όψιν των συναδέλφων του τις προτάσεις του οι οποίες γίνονται αποδεκτές από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο Βουλευτής Τρικάλων ανέλαβε από τη πρώτη στιγμή πρωτοβουλία με στόχο να προστατεύσει τους αγρότες οι οποίοι θίγονται βάναυσα από το νέο Μνημόνιο που υπογράφει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και σε όλους τους τόνους σημειώνει ότι «θα δώσουμε μάχη για να μην καταφέρει η Κυβέρνηση αυτή το τελειωτικό χτύπημα στον Έλληνα αγρότη και στην αγροτική οικονομία της χώρας μας».
Αναλυτικά οι προτάσεις του κ. Κώστα Σκρέκα για το αγροτικό:
- Διασφάλιση βιωσιμότητας πρωτογενούς αγροτο-κτηνοτροφικού τομέα που χαρακτηρίζεται από μικρούς αγρότες-κτηνοτρόφους . Άρα αποτροπή φορολογικού «πνιξίματος» των μικρο-μεσαίων αγροτών-κτηνοτρόφων που αποτελούν 9 στους 10 αγρότες και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας
- Δικαιοσύνη φορολογική σε σχέση με τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες που και εκείνες βάλλονται. Δεν πρέπει να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση για συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα σε βάρος των υπολοίπων όταν όλοι βάλλονται. Είναι αυτονόητο ότι μεγαλοεισοδηματίες αγρότες θα πρέπει να συμμετέχουν στην στήριξη της Ελλάδας όπως όλοι ,αναλόγως των εισοδημάτων και των δυνατοτήτων τους.
- Η φορολογική πρόταση πρέπει να διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή των βαρών και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει ότι δεν καταδικάζει σε αφανισμό 9 στους 10 μικρούς αγρότες που αποτελούν την βάση του παραγωγικού τομέα αλλά και το φυτώριο για έναν πιο οργανωμένο, αποτελεσματικό, παραγωγικό και βιώσιμο αγροτικό τομέα. Επίσης δε θα πρέπει να αποτρέπει νέους να εισέλθουν στην παραγωγή, εξαιτίας ενός βάρβαρου φορολογικού καθεστώτος.
- Πρόταση για έκπτωση φόρου 2100 ευρώ, όπως ακριβώς εφαρμόζεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με τα λεγόμενα «μπλοκάκια» (εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών σε έναν μόνο προμηθευτή ή σε μέχρι τρεις, με τον τζίρο σε έναν από τους τρεις να αποτελεί τουλάχιστον το 70% του συνολικού τζίρου του επαγγελματία)
- Συνυπολογισμός στο κόστος των παραγόμενων προϊόντων όλων των εξόδων που πραγματοποιούνται ακριβώς για την παραγωγή των εν λόγω αγροτικών προϊόντων όπως: έξοδα για πετρέλαιο κίνησης αγροτικών μηχανημάτων, ηλεκτρική ενέργεια για πότισμα και άντληση υδάτων, ενέργεια από άλλες πηγές για θέρμανση θερμοκηπίων, αναλώσιμα είδη πλαστικά κ.λ.π, συντηρήσεις μηχανημάτων και παγίου εξοπλισμού, έξοδα μεταφοράς πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, παροχής υπηρεσιών από τρίτους όπως όργωμα κ.α., αδειών και άλλων συμβουλευτικών εργασιών από γεωπόνους, ασφάλειες κλπ, γενικά πρώτες ύλες σπόρους κ.α., έξοδα υποδοχής φιλοξενίας αλλά και έρευνας αγοράς για διάθεση των προϊόντων κ.α. τόκοι επαγγελματικών δανείων κίνησης (καλλιεργητικά δάνεια) ή παγίου εξοπλισμού, αποσβέσεις παγίων, μηχανημάτων και κινητών κτιρίων-αποθηκών κ.λ.π. όπως ακριβώς ισχύει για τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες όλων των υπολοίπων κλάδων.
- Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνολικού κόστους ασφάλειας υγείας και σύνταξης όπως ακριβώς ισχύει για όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες από φέτος.
- Πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο να παράγουν τα μέλη της ίδιας οικογένειας σε κοινά χωράφια που είναι όμως δηλωμένα σε ένα μέλος, όπως για παράδειγμα στον πατέρα. Επειδή υπάρχουν δυσκολίες στο μοίρασμα των χωραφιών και των δικαιωμάτων επιδοτήσεων που είναι συνδεδεμένα με τα εν λόγω χωράφια προτείνουμε το φορολογητέο εισόδημα να μοιράζεται αναλογικά στα απασχολούμενα μέλη.