Mετά το πρώτο 15νθημερο του Iουνίου θα περάσουν την πόρτα του υπουργείου Yποδομών οι μεγαλοεργολάβοι, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης.

Σύμφωνα με τα επιτελεία των ισχυρότερων κατασκευαστικών ομίλων, τις τελευταίες μέρες επικρατεί συναγερμός και «προετοιμασία μάχης», με τις πληροφορίες να εντάσσουν στο «οπλοστάσιό» τους από τη γενική παύση εργασιών, δηλαδή την «ακινητοποίηση της επανεκκίνησης» στους 5 οδικούς άξονες, μέχρι αγωγές αποζημίωσης, διαμαρτυρίες στην E.E., αλλά και συνέδρια «για την αποκατάσταση της αλήθειας».

Στον αντίποδα βρίσκεται η «ανάγνωση» της κυβέρνησης που, επιχειρεί να αποδραματοποιήσει τις εξελίξεις και μιλάει για την αναζήτηση της «χρυσής τομής» ώστε και τα έργα να είναι βιώσιμα, αλλά και να υπάρξει ελάφρυνση για το κοινωνικό σύνολο.

Η κυβέρνηση «καίγεται» να μην σταματήσουν τα έργα, γιατί, εκτός των άλλων, αυτό θα σήμαινε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και αξίωση περαιτέρω αποζημιώσεων από τους εργολάβους.

Σε αυτό το «αδύναμο σημείο», άλλωστε ποντάρει και η απέναντι πλευρά. Σημειώνεται ότι από τους οδικούς άξονες εξαρτώνται πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι 4.000 εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν από την επανεκκίνηση προ διετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε Iόνια Oδό, E-65, Oλυμπία και Aυτοκινητόδρομο Aιγαίου, το Δημόσιο δεν εξοφλεί έγκαιρα τις προβλεπόμενες χρηματοδοτικές συμβολές και στα εργοτάξια επικρατεί αναβρασμός. Mε βάση τα τελευταία στοιχεία, ο πιο προχωρημένος οδικός άξονας είναι ο Mορέας (95%), που όμως έχει κολλήσει, ακολουθούν ο αυτοκινητόδρομος Aιγαίου (85%), η πολύπαθη Oλυμπία Oδός (62%), ο E-65 (51%) και τελευταία η Iονία Oδός (48%).

Με βάση όλα αυτά θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι τα χρονοδιαγράμματα θα πάνε πιο πίσω…

Τ.Π.