Τη ζωή και την καριέρα του τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνου παρουσίασε το Μεγάλο Σάββατο η «Μηχανή του χρόνου».
Ο ίδιος ο τραγουδιστής μέσα από μια συνέντευξη που έδωσε στον Χρίστο Βασιλόπουλο το 2011 και προβλήθηκε για πρώτη φορά, περιέγραψε τα παιδικά του χρόνια στα Τρίκαλα, τη φυγή για την Αθήνα όπου έκανε το ξεκίνημά του και την καταξίωση στον χώρο του τραγουδιού.
Η εκπομπή παρουσιάζει τις συνεργασίες- σταθμούς του τραγουδιστή με συνθέτες όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μάριος Τόκας, ο Θάνος Μικρούτσικος, καθώς και τις ιστορίες τραγουδιών που άφησαν εποχή όπως το «Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη», «τα Λαδάδικα», το «Πάντα γελαστοί» και φυσικά η περίφημη «Ρόζα».
Φίλοι και συνεργάτες του Δημήτρη Μητροπάνου, όπως ο ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος, ο μουσικός παραγωγός Ηλίας Μπενέτος, η ραδιοφωνική παραγωγός Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, περιγράφουν τον χαρακτήρα του τραγουδιστή που αγαπήθηκε πολύ όχι μόνο από ανθρώπους της γενιάς του αλλά και από τη νεολαία.
Η επαγγελματική επιτυχία του τραγουδιστή, συμπληρώθηκε και από την προσωπική ευτυχία, με τον γάμο του με τη Βένια Μητροπάνου και τη γέννηση των δύο κοριτσιών του.
Η εκπομπή παρουσιάζει την περιπέτεια της υγείας του Δ. Μητροπάνου και το αιφνίδιο τέλος του στις 17 Απριλίου 2012 αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο ελληνικό τραγούδι.