Σε διήμερη εκδήλωση στις 23 και 24 Νοεμβρίου, θα λάβει χώρα η ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με τίτλο «ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΚΛΕΚΤΕΣ» που θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της Επιτροπής των Περιφερειών (Committee of Regions) στις Βρυξέλλες.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας του προγράμματος LEADER με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» με την συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 και υλοποιείται από 21 Αναπτυξιακές Εταιρείες σε συνεργασία με 55 Δήμους από ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα και με Συλλογικούς Ιδιωτικούς Φορείς, εκπροσωπώντας με αυτό τον τρόπο, τη μεγαλύτερη δυνατή γεωγραφική έκταση της Ελλάδας, και αναδεικνύοντας τις εκλεκτές ελληνικές γεύσεις.
Η ελληνική αποστολή στο πλαίσιο της παραπάνω εκδήλωσης αποτελείται από 45 Δημάρχους και περίπου 60 μέλη των 21 Αναπτυξιακών Εταιρειών της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από πλευράς της περιοχής μας συμμετέχουν και οι τέσσερεις Δήμοι των Τρικάλων και η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ).
Την εκδήλωση στις Βρυξέλλες έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ), σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕΕ ΟΤΑ η οποία είναι η συντονίστρια του Σχεδίου. Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστεί το Διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας, θα γίνουν γαστρονομικές εκδηλώσεις με απόλαυση εδεσμάτων, έκθεση εκλεκτών προϊόντων και γεύσεων και επίσημη τελετή σύστασης του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων».
Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Γεώργιος Πατούλης, ενώ την εισηγήσεις και παρουσιάσεις θα γίνουν από τον Ειδικό Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Χαράλαμπο Κασίμη, καθώς και από τον Αναπληρωτή Διευθυντή της DGAgri ko Mihail Dumitru.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DGAgri, Ευρωκοινοβούλιο, Επιτροπή των Περιφερειών, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή, Ευρωπαϊκό Αγροτικό Δίκτυο κ.α.) με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των Ελληνικών εκλεκτών γεύσεων και διατροφικών προϊόντων της κάθε περιοχής σε αγροτικά Δίκτυα του εξωτερικού.
Σκοπός του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας είναι η ανάδειξη και εξέλιξη της γαστρονομικής μας παράδοσης, προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού, μέσα από σύγχρονη ματιά και εργαλεία. Όπως επίσης και η ανάδειξη των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων οι οποίες δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα (ΠΟΠ, ΠΓΕ) και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας. Εργαλείο υλοποίησης του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού είναι το Δίκτυο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», που θα συστήσουν οι ΟΤΑ και οι παραγωγικοί φορείς της Ελλάδος. Στόχος του Δικτύου είναι η συμμετοχή των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού ώστε να αναδειχθεί το προτεινόμενο Δίκτυο ως ένας ισχυρός θεσμός εκπροσώπησης των περιοχών με προϊόντα ποιότητας. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα γίνει η πανηγυρική υπογραφή του καταστατικού του Δίκτυου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές».
Η όλη εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου (webstreaming) στο:
URL : https://livestream.com/corlive2/events/4522553
Πρόγραμμα εκδήλωσης
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου
    09.00-09.30     Εγγραφές συμμετεχόντων.
    (Αίθουσα JDE52 conference room).
09.30-10.00     Καλωσόρισμα - Έναρξη εργασιών
10.00-11.00 Παρουσιάσεις: Συνεργασίες στις αγροτικές περιοχές στο πλαίσιο των Πολιτικών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
    (Αίθουσα JDE52 conference room)
11:00-11:30    Coffee break: «Ελληνικές γεύσεις και αρώματα».
11:30-12:00    Παρουσίαση του Σχεδίου Συνεργασίας και του Δικτύου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές»
    (Αίθουσα JDE52 conference room)
12:00-12:30     Παρεμβάσεις -  συζήτηση.
12:30-14:30    Παράθεση γεύματος: «Βαδίζοντας στην Ελλάδα της γαστρονομίας», γαστρονομική εκδήλωση με δημιουργία και γεύσεων, συνταγών και εδεσμάτων από έμπειρους και διεθνούς φήμης chef, με προϊόντα από περιοχές του Δικτύου
    (Χώρος Atrium 5)
14.30-15.45    Τέλεση Αγιασμού  - Επίσημη τελετή σύστασης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», με υπογραφή του Καταστατικού από τους συμμετέχοντες 55 Δήμους, 21 Αναπτυξιακές Εταιρείες και 3 Φορείς
    (Αίθουσα JDE52 conference room)
15:45-16:00     Συμπεράσματα - Κλείσιμο Ημερίδας
…………………………………………………………………………………………………………………
09:00-16:00     Έκθεση εκλεκτών ελληνικών γεύσεων: καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση επίδειξης με πιστοποιημένα Π.Ο.Π. Π.Γ.Ε. και άλλα φημισμένα προϊόντα από τις περιοχές των 21 Αναπτυξιακών Εταιρειών του Σχεδίου, με παράλληλη προβολή οπτικοακουστικού υλικού γαστρονομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.
    (Χώρος Atrium 5)
16.00 - 16.30  Συνέντευξη Τύπου(Χώρος VIP lounge 5)
…………………………………………………………………………………………………………………
20:00-22:30    Επίσημη δεξίωση θα δοθεί στην αίθουσα του Ξενοδοχείου THON HOTEL BRISTOL STEPHANIE, που θα περιλαμβάνει coctail party, εκδήλωση γαστρονομίας και γεύσεων και πολιτιστικό πρόγραμμα
 
Τρίτη 24 Νοεμβρίου
    10:00-16:00    Πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Επιτροπή των Περιφερειών, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά.) με στόχο την ανάδειξη του Σχεδίου και του Δικτύου και την προώθηση των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων και των διατροφικών προϊόντων της κάθε περιοχής σε αγροτικά Δίκτυα του εξωτερικού.