Το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κορίνα Κρέτσου, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας της στη Θεσσαλία, μετά από σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας.

Την Ευρωπαία αξιωματούχο ξενάγησαν στο Αρχαίο Θέατρο ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους ενώ επίσης παρέστησαν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Λαρισαίων κ. Πάνος Σάπκας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Απόστολος Μπέμπης και Θανάσης Παιδής και η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μελίνα Σαραφίδου.

Η κ. Κρέτσου ενημερώθηκε από τους αρχαιολόγους και τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του έργου του Αρχαίου Θεάτρου κ. Αθ. Τζαφάλια για την πρόοδο των εργασιών ανάδειξης του θεάτρου.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την ξενάγηση η κ. Κρέτσου εξέφρασε την χαρά της για την επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο το οποίο χαρακτήρισε ως μνημείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημείωσε επίσης πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα στην Ελλάδα εκφράζοντας τον εντυπωσιασμό της για το γεγονός πως χρειάστηκε να αξιοποιηθούν  χρηματοδοτήσεις από τρεις προγραμματικές περιόδους για τις εργασίες αποκατάστασής του, ώστε να καταστεί επισκέψιμο.

Εξέφρασε τον θαυμασμό της για το έργο που έχουν παράξει οι αρχαιολόγοι και οι τοπικές αρχές.

Τέλος στάθηκε στην ανάγκη φροντίδας των ιστορικών μνημείων, σημειώνοντας πως «όλοι βρισκόμαστε στην ίδια Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης τόνισε τα εξής: «Έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας στη Θεσσαλία την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης την κ. Κρέτσου. Πριν δύο ημέρες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μαζί με τους υπόλοιπους περιφερειάρχες της χώρας την υποδέχθηκαν στην Αθήνα, συζήτησαν διάφορα θέματα μαζί της και έδωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές σε ότι αφορά το νέο ΣΕΣ.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επίσκεψη αυτή στη Θεσσαλία, που ξεκίνησε χθες Παρασκευή από την περιοχή του Αχελώου, την ορεινή Αργιθέα και εν συνεχεία τα Μετέωρα, για να κλείσει σήμερα σε ένα από τα πλέον σημαντικά μνημεία μας, το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.

Μπορέσαμε να δείξουμε ένα μικρό, αλλά αξιόλογο μέρος της Θεσσαλίας μας, όπως και έργα που κατασκευάστηκαν με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. στη διαδρομή της κ .Κρέτσου στη Θεσσαλία: Οδικά έργα, όπως το τμήμα Καραβόπορος-Λυγαριά, τμήματα της παράκαμψης Τρικάλων, η εθνική οδός Τρίκαλα – Καλαμπάκα, το Οδικό κύκλωμα Μετεώρων, ο άξονας Τρίκαλα-Λάρισα. Αλλά και έργα Πολιτισμού, όπως παρεμβάσεις σε Μονές των Μετεώρων, και τα έργα στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, που θα καταστήσουν το Θέατρο επισκέψιμο με την ολοκλήρωσή τους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Ενημερώσαμε για το σχεδιασμό μας στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, με Ολοκληρωμένο Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης για τον Πολιτισμό και Τουρισμό που προβλέφθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, αλλά και σημαντικές τρέχουσες παρεμβάσεις στη Θεσσαλία, όπως είναι το έργο της Κάρλας. 

Η στήριξη της Επιτρόπου στις Περιφέρειες όλης της Ευρώπης για το ρόλο που διαδραματίζουν, αλλά και αυτόν που μπορούν επιπλέον να αποκτήσουν για την ανάπτυξη των περιοχών, όπως αναλυτικά συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε με τους 13 Περιφερειάρχες της Ελλάδας την Πέμπτη στην Αθήνα, αποτελεί μια στέρεα βάση για τον θεσμό και το έργο των Περιφερειών.

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδιώκουμε μία ενιαία διαδρομή πολιτισμού και τουρισμού για τη Θεσσαλία. Αυτό θα το κάνουμε πράξη απέναντι στους Θεσσαλούς, ξεκινώντας από τον Παγασητικό, φθάνοντας στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας και πηγαίνοντας εν συνεχεία στη Λίμνη Πλαστήρα, στα Μετέωρα και στα τόσα ακόμη μνημεία που αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη Θεσσαλία».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης δήλωσε τα εξής: «Είχαμε την τιμή να υποδεχθούμε την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης και να της δώσουμε τα δικά μας δώρα και την αγάπη μας για την επίσκεψή της στην πόλη. Ταυτόχρονα, σ’ αυτή την ξενάγηση που έγινε στο αρχαίο θέατρό μας, να της εξηγήσουμε και να την ενημερώσουμε ότι η πόλη διεκδικεί να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, ταυτόχρονα με μία πόλη της Ρουμανίας που είναι χώρα καταγωγής της και είμαι χαρούμενος και ευτυχής που το γνώριζε. Θέλω να την ευχαριστήσω και δημόσια για τις ευχές της για την καλή επιτυχία μας και να επαναλάβω αυτό που της είπαμε, πως το αρχαίο θέατρο είναι ένα σημαντικό όπλο της πόλης στη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Η κυρία Επίτροπος εάν είναι ξανά επίτροπος τότε, ελπίζω να μπορέσει να είναι πάλι εδώ μαζί με μας τη χρονιά εκείνη, σε ένα πρόγραμμα που από σήμερα στήνεται και είναι εξαιρετικό.»