Μετά από μήνες προετοιμασίας, το Φεστιβάλ Βωβούσας είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές του Ανατολικού Ζαγορίου και του ποταμού Αώου.
Χτισμένο στα 1.000 μέτρα, το μικρό χωριό της Βωβούσας (ή Μπαϊάσσα στα Βλάχικα) αποτελεί τον τόπο φιλοξενίας ενός ορεινού καλοκαιρινού φεστιβάλ, που διαρκεί 1-8 Αυγούστου. Τα δρώμενα του φεστιβάλ ποικίλλουν: εργαστήρια φωτογραφίας, δημιουργικής γραφής και αστρονομίας, θεατρικό παιχνίδι, ομιλίες σχετικά με τον φυσικό πλούτο της Πίνδου και τη μουσική παράδοση της Βωβούσας, εκθέσεις φωτογραφίας σε αποθήκες και εργοστάσια ξυλείας, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών για το περιβάλλον ή την ελληνική επαρχία και φυσικά συναυλίες με το που πέσει το σούρουπο.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει και ένα αφιέρωμα στον τρικαλινό σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο. Παλιός γνώριμος της Βωβούσας, είναι ο σκηνοθέτης που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής ζωής του στα ντοκιμαντέρ με ορεινή θεματολογία.
Όπως αναφέρει στην Καθημερινή «γεννήθηκα και έζησα έως τα έξι μου χρόνια στο Αρματολικό Τρικάλων, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν έφυγα ποτέ από εκεί. Οι Ελληνες δημιούργησαν κοινότητες στην ορεινή Ελλάδα, προκειμένου να προστατευτούν από τους Τούρκους, ζητούμενο ήταν να βρίσκονται σε ένα απρόσιτο σημείο για να διατηρήσουν την ελευθερία τους».
Το ίδιο συνέβη και με την οικογένειά του, που στα τέλη του 18ου αιώνα εγκαταστάθηκε στα Τζουμέρκα για να ξεφύγει από τις οθωμανικές αρχές. Στις ταινίες του πραγματεύεται την αγροτική μας καταγωγή. «Η ελληνική κοινωνία αστικοποιήθηκε βίαια, με συνέπεια να έχουμε ακόμα νωπές μνήμες από τις αγροτικές μας καταβολές». Ενδεικτική ήταν η αντίδραση ενός θεατή στην ταινία του «ο Μανάβης», του οποίου ο ήρωας ζει σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό της Πίνδου. «Ηλθε συγκινημένος υποστηρίζοντας ότι θυμήθηκε τη ζωή στο χωριό του, το οποίο βρισκόταν... στην Ανδρο» θυμάται ο σκηνοθέτης, «δεν πρόκειται επομένως μόνον για τόπους, αλλά για τρόπους επικοινωνίας στις αγροτικές κοινωνίες».
Το φεστιβάλ θα κλείσει με ένα ηπειρώτικο πανηγύρι, γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο τις γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στην παράδοση και το σήμερα!