Άμεση λύση του μεταναστευτικού με δραστικές πρωτοβουλίες τόσο από την Ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι άλλες συσκέψεις, ζήτησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε. η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη παρουσία τοπικών φορέων (συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκης).

Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε τη σωρεία κινδύνων που πλέον είναι κάτι παραπάνω από ορατοί για την ελληνική κοινωνία όπως η εθνική ασφάλεια, η κοινωνική συνοχή και η δημόσια υγεία, ενώ πρόσθεσε πως χρειάζεται άμεσα η ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς μεταναστευτικού κύματος. Εξήγησε επίσης, πως το μέγεθος και η σύνθεση προβλήματος είναι τέτοια, που υποκρύπτουν και κινδύνους οι οποίοι θα εμφανίζονται σταδιακά καθώς θα φθάνουν σε βαθμό έκρηξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών επανέλαβε την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα, όπου θα παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω το όραμα της ενιαίας Ευρώπης.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας έλαβε ομόφωνα απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό.