της Μαρκέλλας Χασιώτη*

Τα άγανα ουσιαστικά είναι αγκάθια, που προσκολλώνται στο δέρμα των ζώων, συχνότερα των σκυλιών, αλλά και των γατιών. Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν ζώα με μακρύ και πυκνό τρίχωμα, που βγαίνουν βόλτα σε περιοχές με πολλά και ξηρά χόρτα.

Η είσοδός τους στο δέρμα διευκολύνεται ιδιαιτέρως από το χαρακτηριστικό σχήμα V, που αυτά έχουν. Τα άγανα προκαλούν τραυματισμούς, φλεγμονή και πόνο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και εάν βρεθούν.

Τα συνηθέστερα σημεία εντόπισής τους είναι τα αυτιά, τα μάτια, η μύτη, η στοματική κοιλότητα, τα εξωτερικά γεννητικά όργανα (ακροποσθία, αιδοίο) και τα μεσοδακτύλια διαστήματα. Εάν δεν αφαιρεθούν έγκαιρα, εισέρχονται βαθύτερα στον οργανισμό και μπορεί να φτάσουν σε εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, νωτιαίο μυελό).

Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν τα άγανα διαφέρουν ανάλογα με το όργανο εντόπισης Γενικά, προκαλούν πόνο, ερύθημα και έντονο οίδημα, δηλαδή φλεγμονή της περιοχής, όπου εντοπίζονται-Ειδικότερα, μπορούν να προκαλέσουν επίσης γλείψιμο της περιοχής ή έξοδο οροαιμορραγικού υγρού ειδικά όταν εντοπίζονται στα μεσοδακτύλια διαστήματα, ενόχληση, τίναγμα της κεφαλής και ξύσιμο των αυτιών όταν έχουν μπει μέσα στα αυτιά-αιμορραγία και φτάρνισμα όταν εντοπίζονται στη μύτη.

Εάν αντιληφθείτε ότι στο ζώο σας έχει μπει ένα άγανο, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό, προκειμένου αυτό να αφαιρεθεί εγκαίρως. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνει ηρέμιση ή και γενική αναισθησία για την αφαίρεσή του, καθώς πρόκειται για μία επίπονη διαδικασία, που μπορεί να προκαλέσει την έντονη αντίδραση ενός ζώου. Σε περίπτωση, που τα άγανα έχουν προκαλέσει μόλυνση στο σημείο εντόπισής τους μπορεί να κριθεί απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών, ενώ πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε και να διερευνούμε την ύπαρξη ή όχι και άλλων αγάνων στο ίδιο ή και σε άλλα σημεία εντόπισης.

Αυτό που μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης ζώου είναι να ψάχνει πάρα πολύ καλά το σκύλο μετά από κάθε έξοδο, ιδίως ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, τα αυτιά και τη μύτη. Καλό θα ήταν να χτενίζουμε το τρίχωμα του σκύλου μας, ειδικά όταν αυτός είναι μακρύτριχος, αμέσως μετά τη βόλτα για να εντοπιστούν τυχόν μικρά άγανα, που μπορεί να έχουν εγκυστωθεί στο τρίχωμα και δεν μπορεί πάντα να «πιάσει» εύκολα το χέρι μας.

Στο εξωτερικό κυκλοφορεί το Οut Fox Field Guard (από το Fox Tail), το οποίο είναι ένα διχτάκι προστασίας, που μπαίνει στο κεφάλι του σκύλου και αποτρέπει τα άγανα να εισέλθουν σε στόμα, μάτια, και αυτιά, που είναι και τα πιο επικίνδυνα σημεία, χωρίς να τον εμποδίζει να μεταφέρει αντικείμενα, όπως π.χ. μπαλάκια του τέννις με το στόμα του.

 

* Η Μαρκέλλα Χασιώτη είναι Κτηνίατρος Α.Π.Θ.

Κτηνιατρείο Β. Τσιτσάνη (Λαρίσης) 49

Τρίκαλα

Τηλέφωνο 24310 35608