«Ανεπτυγμένη είναι μία χώρα όταν ο φτωχός δεν προστρέχει σε παροχή υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά όταν ο πλούσιος έρχεται στο δημόσιο νοσοκομείο για να θεραπευτεί». Με την παραπάνω φράση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αποτύπωσε από τα Τρίκαλα την στρατηγική που έχει χαράξει η Περιφέρεια στον τομέα της δημόσιας υγείας και ακολουθεί στηρίζοντας τα νοσοκομεία της περιοχής με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Αγοραστός μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη επισκέφθηκε τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Τρικάλων για την οποία προ ημερών υπέγραψε την προέγκριση σύμβασης για την προμήθεια δέκα μηχανημάτων Τεχνητού Νεφρού αιμοδιαδιήθησης και on-line μεθόδων και ενός φορητού Συστήματος Υπερηχοτομογραφίας , τύπου Α , συνολικού προϋπολογισμού 220.000 ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον διοικητή του νοσοκομείου, τον διευθυντή της Μονάδας και το υγειονομικό προσωπικό για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, επισημαίνοντας πως η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών παροχής δημόσιας υγείας πρέπει να είναι ο στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Να σημειωθεί πως για το Νοσοκομείο Τρικάλων μέσω του ΕΣΠΑ, μέχρι σήμερα έχει συμβασιοποιηθεί η προμήθεια ενός Ψηφιακού Μαστογράφου προϋπολογισμού 300.000 ευρώ και ενός Ψηφιακού Στεφανιογράφου προϋπολογισμού 650.000 ευρώ.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Αναλυτικά η δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού: «στο νοσοκομείο Τρικάλων γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια σε μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή. Έχουμε μία άριστη συνεργασία και μέσα από αυτή προσπαθούμε να παρέχουμε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ο οποίος είναι άκρως απαραίτητος στο νοσοκομείο για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας προς το συνάνθρωπό μας. Εγκρίναμε την άμεση δημοπράτηση της ανανέωσης δέκα μηχανημάτων για τους νεφροπαθείς. Αντιλαμβάνεστε, ότι αναφερόμαστε σε ανθρώπους με σοβαρό πρόβλημα στην υγεία τους και γι’ αυτό σε συνεργασία με τους γιατρούς και την διοίκηση ξεκινάμε άμεσα, ενώ θα προστεθεί ένα ακόμη φορητό μηχάνημα που θα διευκολύνει την όλη διαδικασία. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 220.000 χιλιάδων ευρώ. Πέραν τούτου ήδη έχει εγκατασταθεί ο στεφανιογράφος ενώ σε διαδικασία προμήθειας βρίσκεται και ο μαστογράφος που είναι μία μεγάλη βοήθεια στον ιατρικό κόσμο για να επιτελεί το έργο του.

Ανεπτυγμένη είναι μία χώρα όταν ο φτωχός δεν προστρέχει σε παροχή υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά όταν ο πλούσιος έρχεται στο δημόσιο νοσοκομείο για να θεραπευτεί. Αυτός λοιπόν πρέπει να είναι ο στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων γιατί η υγεία είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε. Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το στοίχημα αυτό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, που κάνουν μεγάλο αγώνα παρά τα τόσα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης και τον διοικητή κ. Γιώργο Σουφλιά για τις προσπάθειες που καταβάλει.

Στηρίζουμε τη δημόσια υγεία, θέλουμε να την αναβαθμίσουμε και είμαστε εδώ συμπαραστάτες γιατί πιστεύουμε σε αυτό. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζουμε και μία μεγάλη τεχνοκρατική συνάντηση εργασίας για όλα τα νοσοκομεία, για τον χάρτη υγείας στη Θεσσαλία. Επιδιώκουμε να ακούσουμε τους πάντες και να καταγράψουμε όλα τα ζητήματα για να μπορέσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε πώς μπορούμε πιέσουμε και να καλυτερεύσουμε την κατάσταση».

Ο Ν. ΤΣΙΑΝΑΣ

Ο διευθυντής της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Τρικάλων κ. Νίκος Τσιάνας δήλωσε τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και προσωπικά τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, τον διοικητή του νοσοκομείου και όλους τους θεσμούς. Κάνουμε μία προσπάθεια για να αντικαταστήσουμε έναν γερασμένο στόλο μηχανημάτων προς όφελος των νεφροπαθών. Ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, ειδικά το καλοκαίρι που ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται αιμοκάθαρση πολλαπλασιάζεται λόγω των επισκεπτών.»

Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «η μονάδα τεχνητού νεφρού είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του νοσοκομείου αλλά και για όλους αυτούς που έχουν ανάγκη να κάνουν αιμοκάθαρση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι μας και το ζούμε καθημερινά, όλοι ανησυχούμε και όλοι ασχολούμαστε με αυτό το κομμάτι ου λέγεται υγεία. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, αλλά περισσότερο τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του με τους οποίους συνεργαζόμαστε ώστε το πρόσημο να είναι θετικό για όλους μας».

Ο Γ. ΓΚΑΝΙΑΣ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Τρικάλων κ. Γιώργος Γκάνιας δήλωσε τα εξής: «Θα ήθελα ευχαριστήσω τους γιατρούς της μονάδας, το νοσηλευτικό προσωπικό που μας κρατά σε ένα ανεκτό επίπεδο ζωής καθώς επίσης και τον Περιφερειάρχη. Τα μηχανήματα για εμάς είναι ζωή. Όσο πιο καλά μηχανήματα έχουμε, τόσο καλύτερη ποιότητα ζωής θα έχουμε. Βοηθήστε να πάρουν μία ανάσα ζωής κι αυτοί που κάνουν αιμοκάθαρση».