Εδώ και χρόνια κυκλοφορούσε στην πόλη η φήμη ότι οι φανοστάτες της πλατείας Ρήγα Φεραίου έχουν μεταφερθεί στο Φρούριο. Τον τελευταίο καιρό η φήμη αυτή έγινε βεβαιότητα και υιοθετήθηκε από πολλούς συμπολίτες. Μολονότι δεν μου είναι καθόλου ευχάριστο να απομυθοποιώ μύθους και να διαψεύδω γραπτά κείμενα συμπολιτών μου, είμαι υποχρεωμένη να το κάνω χάρη της ιστορικής αλήθειας, την οποία γνωρίζω, όχι βέβαια επειδή είμαι σοφή, αλλά διότι τυχαίνει να έχω στο αρχείο μου γραπτά ντοκουμέντα και φωτογραφίες.
Σύμφωνα με την εφ. «Θάρρος» το Φρούριο άρχισε να εξωραϊζεται το 1938 επί δημάρχου Θεοδόσιου Θεοδοσοπούλου και τα σχέδια έκανε ο μηχανικός- πολεοδόμος του Δήμου Τρικκαίων Λεωνίδας Στράμπης. Στον ίδιο οφείλονται και τα σχέδια εξωραϊσμού της Κεντρικής πλατείας καθώς και της πλατείας Ρήγα Φεραίου.
Τα σχέδια εξωραϊσμού τόσο της πλατείας Ρήγα Φεραίου όσο και του Φρουρίου με λεπτομερή περιγραφή του όλου εγχειρήματος φιλοτεχνημένα σε ξυλογραφία από τον Θ. Ζιώγα δημοσιεύτηκαν στην εφ. «Θάρρος» το πρώτο στις 30/3/1938 και το δεύτερο στις 3/4/1938. Το σχέδιο της πλατείας Ρήγα Φεραίου με κάποιες μικρές μετατροπές εκτελέστηκε. Ο εξωραϊσμός όμως του Φρουρίου έμεινε ημιτελής .Από τα προβλεπόμενα έργα εκτελέστηκαν λίγα. Κατασκευάστηκε ο δρόμος ανόδου από την οδό Ηπείρου ( Σαράφη), κατεδαφίστηκε η παράγκα-καφενείο, σχηματίστηκαν οι πρασιές και ανεγέρθηκαν δυο μεγάλοι φανοστάτες ύψους 6 μ. και τέσσερις μικρότεροι φανοστάτες που τοποθετήθηκαν στο κεντρικό παρτέρι, στη θέση του οποίου σήμερα υπάρχει η λιμνούλα.
Οι δυο μεγάλοι φανοστάτες του Φρουρίου είναι σχεδόν όμοιοι με αυτούς της πλατείας Ρήγα Φεραίου. Τη μόνη μικρή διαφορά που είχαν ήταν στο χρώμα και στο τελείωμα. Οι φανοστάτες της πλατείας είχαν στο σημείο που γινόταν η καμπύλη για να τοποθετηθούν τα φώτα ένα μόνο σκάλισμα ενώ του Φρουρίου τρία.
Προς επιβεβαίωση των γραφομένων μου σας στέλνω τρεις φωτογραφίες.
Όσο για τα σχεδιαγράμματα με τη λεπτομερή περιγραφή του όλου εγχειρήματος είναι στη διάθεση κάθε δύσπιστου συμπολίτη.
Μαρούλα Κλιάφα