Συζήτηση, ενημέρωση και ουσιαστική παράθεση απόψεων για ακόμη ένα μεγάλο έργο στα Τρίκαλα. Το «Πράσινο Σημείο», η πρόταση χρηματοδότησης του οποίου συζητείται εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020.
Μια ημέρα πριν, σε συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής, δηλαδή όλων των επικεφαλής παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, συζητήθηκε ακριβώς η αναγκαιότητα άμεσης κατάθεσης της αίτησης χρηματοδότησης.
Είναι ένα έργο που, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ολοκληρώνει το παζλ της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Δήμο. Καθώς, όπως είναι γνωστό, προχωρούν έργα ή διαγωνισμοί για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τα μηχανήματα για τον ΣΜΑ, τον «διπλασιασμό» του βιολογικού καθαρισμού.
Ετσι, δίνεται νέα ώθηση στην ορθολογική και περιβαλλοντικά χρήσιμη διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο Τρικκαίων αλλά και στη δυτική Θεσσαλία.
Το «Πράσινο Σημείο» έχει ως προϋπολογισμό 2.976.826,84 € και η αίτηση θα υποβληθεί με τον τίτλο : «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Α' ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΕΣΔΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΟΝ Δ. ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ (ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ)», στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, μετά τη σχετική πρόσκληση που εξέδωσε.
Με το «Πράσινο Σημείο», θα υπάρχει χώρος πλέον, κατάλληλα αδειοδοτημένος, για ανακυκλώσιμα υλικά, όπως διάφορα είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, στρώματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, χαλιά, μεταλλικά αντικείμενα, ρούχα παιδικά παιχνίδια ή και άλλα ογκώδη υλικά), ειδικά απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα, ληγμένα φάρμακα κλπ.), «πράσινα απόβλητα», με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωσή τους.
Με την ολοκλήρωση του έργου στη θέση «Νησί» κοντά στο Ριζαριό, θα «ξεχάσουμε» τους μπλε και πράσινους κάδους, οι οποίοι θα.. αυξηθούν χρωματικά. Και τούτο, διότι θα συμπεριλάβουν αι τα οργανικά απόβλητα, ενώ θα υπάρξει και προσπάθεια να ενισχυθεί η κομποστοποίηση.
Εξάλλου ήδη η ΠΑΔΥΘ και ο Δήμος Τρικκαίων είχαν υλοποιήσει πρόγραμμα κομποστοποίησης, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τρόπους διαχείρισης οργανικών αποβλήτων. Στην οικιακή κομποστοποίηση, δεν θα γίνονται δεκτά όλα τα βιοαπόβλητα, αλλά κατ’ εξοχήν φυτικά υπολείμματα (φρούτα, λαχανικά), καθώς και υπολείμματα κήπου (γκαζόν, φύλλα, μικρά κλαδιά, κ.λπ.).
Επομένως, η βελτίωση της διαχείρισης απορριμμάτων βασίζεται και στη συμμετοχή των πολιτών.
Ολο το έργο αποτελείται από 7 υποέργα, τα εξής:
Υποέργο 1: «Κατασκευή Πράσινου Σημείου Δήμου Τρικκαίων»
Υποέργο 2: «Προμήθεια Εξοπλισμού Πράσινου Σημείου»
Υποέργο 3: «Προμήθεια Εξοπλισμού Οικιακής Κομποστοποίησης»
Υποέργο 4: «Τεχνική Υποστήριξη για την Προώθηση του Προγράμματος της Οικιακής Κομποστοποίησης»
Υποέργο 5: «Προμήθεια Τεμαχιστή Ογκωδών Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων»
Υποέργο 6: «Προμήθεια Εξοπλισμού Συστήματος Διαλογής στην Πηγή Βιοαποβλήτων»)
Υποέργο 7: «Τεχνική Υποστήριξη για την Προώθηση του Προγράμματος Διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων».
Εάν το Συμβούλιο εγκρίνει την αναγκαιότητα υποβολής της πρότασης – αίτησης, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες, ώστε να προκηρυχθεί στη συνέχεια ο σχετικός διαγωνισμός.